Automatski Pozadina background reglementation Obaveštenja i Saveti

Koji je adekvatan pritisak za moje zimske pneumatike?

Održavanje vaših pneumatika, pogotovo kada je u pitanju njihov pritisak, je od 
najveće važnosti
za bezbednu vožnju.

Saznajte više o adekvatnom pritisku za vaše zimske pneumatike.

Kada treba da proverim pritisak u pneumaticima?

Pneumatici tokom vremena prirodno ispuštaju vazduh, što znači da redovno morate podešavati pritisak u njima (preporučujemo jednom mesečno), bez obzira na to koji je tip pneumatika u pitanju (letnji, zimski ili za sve sezone). Periodično proveravanje pritiska će vam takođe omogućiti da primetite svaki neobičan gubitak pritiska u jednom pneumatiku u poređenju sa ostalim, što vam može ukazati na to da je probušen.

Takođe je preporučljivo da proveravate pritisak u svojim pneumaticima pre nego što krenete na duži put ili ako vozilo nosi veliki teret. Ne zaboravite da izmerite pritisak u pneumaticima onda kada su „hladni” (nakon vožnje kraće od 3 km).

Automatski Edicija pression pneus hiver max Obaveštenja i Saveti

Podesite pritisak pneumatika za zimu

Zimske temperature imaju direktan uticaj na vaše pneumatike: kada temperatura padne, isto se dešava i sa pritiskom u vašim pneumaticima.

Proverite pritisak u vašim pneumaticima jednom mesečno kako biste izvršili neophodne korekcije.

Zimski pneumatici: Pritisak morate podešavati u odgovarajućim uslovima!

Obratite pažnju na temperaturu kada pumpate vaše zimske pneumatike.

Ako pritisak podešavate u garaži, gde temperatura ima pozitivnu vrednost (npr: 18°C) dok spoljna temperatura ima negativnu (npr: -2°C, sa temperaturnom razlikom od plus 20°C u garaži), preporučujemo da dodate 0.2 bara na pritisak preporučen od strane proizvođača.

Podešavanje će neutralisati razliku između veće unutrašnje temperature i hladnije spoljašnje temperature, omogućavajući tako da pritisak vaših zimskih pneumatika bude dobro prilagođen uslovima zimske vožnje. Ako podešavate pritisak u pneumaticima dok ste napolju, sledite vrednosti pritiska preporučene od strane proizvođača.

Automatski Edicija michelin pression calul Obaveštenja i Saveti
equipements speciaux

Najvažnije što treba da znate o vožnji u zimskim uslovima

Jako je važno da poštujete vrednosti pritiska u pneumaticima koje preporučuje proizvođač vašeg vozila. Relevantne informacije možete pronaći na jednom od sledećih mesta: 

  • na samom vozilu (na vratima automobila ili poklopcu rezervoara);
  • u priručniku za upotrebu vašeg vozila;
  • u preporukama proizvođača ili u profesionalnom vodiču za automobile.

Ispumpanost pneumatika može značajno uticati na upravljanje vozilom i izazvati nejednako habanje pneumatika. Isto važi i za prenapumpanost. Redovno proveravanje pritiska u pneumaticima umanjuje njihovo habanje.

Izaberite dimenzije svojih pneumatika

Drugi članci koji vas mogu zanimati