VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Zimski pneumatici ili pneumatici za sva 4 godišnja doba: koji su bolji?

Korisni predlozi i saveti

Znamo da odabir pneumatika može biti težak i zato je Michelin tu da pomogne. Kada stigne zima i uslovi na putu počnu da se menjaju, vaši letnji pneumatici počinju da pokazuju loše performanse. Šta je rešenje? Zimski ili pneumatici za sva godišnja doba. Imamo sve informacije kako bismo vam pomogli da pronađete prave pneumatike za vas.

Automatski Edicija pneu voiture hiver Obaveštenja i Saveti

Zimski pneumatici: Koje opcije imate? 

 

U Evropi,  nudimo dva različita tipa zimskih pneumatika.

  • „Alpin” zimski pneumatici kompanije Michelin su dizajnirani za upotrebu na teritoriji Zapadne Evrope, gde se vozači suočavaju sa hladnim, vlažnim i snežnim uslovima. 

  • Naši „Nordic” zimski pneumatici, dostupni sa i bez klinova, su pogodni za vožnju u zemljama kao što su skandinavske zemlje i severna Rusija, gde su česti ekstremni vremenski uslovi. Ovi pneumatici su specijalno proizvedeni za upotrebu na temperaturama koje idu do čak -40ºC i oni takođe mogu biti korišćeni i na ledu

U Srbiji, naši „Alpin” zimski pneumatici su najpopularniji izbor među vozačima, dok naše „Nordic” pneumatike primarno koriste oni koji žive u planinskim oblastima.

Naši „Alpin” zimski pneumatici: Prednosti i nedostaci

„Alpin” zimski pneumatik je dizajniran da ponudi optimalne performanse pri temperaturama u opsegu od +7ºC do -20ºC. Ovi pneumatici najbolje funkcionišu na vlažnom, hladnom i snežnom tlu, a mogu se koristiti i na zaleđenim putevima. U slučaju da redovno vozite u zimskim uslovima, „Alpin” je savršen pneumatik za vas.

Jedino ograničenje ovih pneumatika je da, kada temperature pređu 7ºC, njihova guma počinje da omekšava i pneumatik postaje manje efikasan kako se njegove šare postepeno habaju, što vodi ka gubitku prianjanja na suvom tlu ili pri vlažnim uslovima.

Kao posledica toga, ako odaberete da koristite zimske pneumatike tokom zimskog perioda, bezbednije je da ih zamenite letnjim pneumaticima čim temperature počnu da rastu.

Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice
Automatski Slika schéma 1 pluie 4 10m fr Obaveštenja i Saveti
Automatski Slika schéma 2 neige 30m fr Obaveštenja i Saveti
Automatski Edicija pneu voiture hiver michelin crossclimate Obaveštenja i Saveti

Koliko će  koštati da opremim vozilo zimskim ili pneumaticima za sve sezone?

Opremanje vašeg vozila zimskim pneumaticima nije nešto što treba olako shvatiti. Pravi izbor pneumatika za vas zavisi od veličine vašeg vozila i vaših navika u vožnji, sa dostupnim opcijama za male automobile, porodične limuzine, karavane, sportske automobile i terenska vozila. Cene, naravno, variraju u odnosu na tip vozila. MICHELIN "Alpin 6” pneumatici, na primer, dolaze u 58 različitih veličina sa cenama koje se kreću od samo €70* po pneumatiku. Ova serija je dizajnirana sa Evergrip tehnologijom i omogućava vam bezbednost kako na vlažnom tlu tako i pri vožnji po snegu i uz sve to poseduje izvanredan vek trajanja. 

Kao alternativu, možete kupiti set pneumatika za sve sezone, što košta manje nego da opremite vaš automobil i  letnjim i  zimskim pneumaticima. Dostupna u 50 veličina, CrossClimate+ serija kompanije MICHELIN nudi pneumatike za sve sezone čije cene se kreću od €73*. Broj jedan u dugotrajnosti, ovi svestrani pneumatici kombinuju tehnologije letnjih i zimskih pneumatika kako bi  ponudili visok nivo performansi i bezbednosti u svim vremenskim uslovima. Njihova hibridna priroda čini ih ekonomičnim na duge staze. 

*Cena pneumatika kompanije Michelin

Relativne performanse letnjih, zimskih i pneumatika za sve sezone kompanije MICHELIN

Automatski Slika tableaux gammes Obaveštenja i Saveti

Napomena: Zvezdice pokazuju nivo indikativnih performansi 3 tipa pneumatika koji se porede.

„Primacy 4” i „Pilot Sport 4” letnji pneumatici kompanije MICHELIN najbolje se ponašaju na suvim i vlažnim putevima za vreme vrućina. Imaju izvanredan vek trajanja, kao što se može i i očekivati od brenda MICHELIN (s obzirom na letnju domet guma).
„CrossClimate+” pneumatici kompanije MICHELIN su pneumatici za sve sezone i oni se najbolje ponašaju i leti i zimi, čak i na snegu. Njihova izdržljivost je na nivou  letnjih pneumatika, što ih čini liderom u ovoj kategoriji.
„Alpin 6” i „Pilot Alpin 5” zimski pneumatici kompanije MICHELIN su pneumatici sa najboljim performansama za nepovoljne zimske vremenske prilike, uključujući snežne i ledene uslove.

Automatski Slika Bibendum - Reflexion Obaveštenja i Saveti

Zimski ili pneumatici za sve sezone: Saveti za odabir onoga što je najbolje za vas

Glavni element koji treba da uzmete u obzir je tip vremenskih prilika sa kojima ćete se najčešće suočavati sa svojim vozilom.

Ako se redovno susrećete sa zavejanim putevima, morate da vozite po veoma niskim temperaturama, živite ili često putujete u oblasti kojima je teško prići tokom zime (strme padine, neraščišćeni putevi itd.), onda je za vas najbolja opcija da koristite zimske pneumatike.

Ako, ipak, samo povremeno vozite po zavejanim putevima (bilo zbog toga što živite u oblasti sa minimalnim snežnim padavinama ili zato što imate manje od tri ski odmora godišnje), onda su pneumatici za sve sezone vaš najbolji izbor. Ako ste prethodno koristili zimske pneumatike, prelazak na pneumatike za sve sezone će vas poštedeti zamene pneumatika dva puta godišnje, štedeći vam tako i vreme i energiju. 

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača