tiresealant 1

Kako montirati rezervnu gumu?

Korisni predlozi i saveti

Nažalost, svaki vozač se u nekom trenutku nužno suoči sa izbušenom gumom. Zato je važno znati kako se tačno montira rezervna guma ako se ukaže potreba za njom – i postarati se da imate svu potrebnu opremu za brzu zamenu izbušene gume, kako biste što pre mogli da se vratite na drum.

Zamena izbušene gume rezervnom gumom

Zamena gume srećom nije toliko komplikovana ukoliko znate šta treba da uradite. U nastavku navodimo nekoliko jednostavnih koraka za zamenu izbušene gume i odgovore na najuobičajenija pitanja o zameni izbušene gume

Pre nego što se svojim vozilom zaputite bilo kuda, postarajte se da u kolima imate sve ono što je neophodno za montažu rezervne gume. Većina takve opreme već je u sastavu samog vozila, ali postoje i druge korisne stvari koje vam mogu poslužiti u vanrednim situacijama, kao što su baterijska lampa ili komplet za krpljenje gume.

95335891 l

Osnovna oprema neophodna za zamenu gume:

 • Dizalica
 • Priručnik za vlasnika vozila
 • Potpuno napumpana rezervna guma (postarajte se da redovno proveravate pritisak u rezervnoj gumi!)
 • Krstasti ključ za skidanje točkova 
   

Korisni dodaci

 • Baterijska lampa
 • Trouglovi za podupiranje točkova
 • Komplet za krpljenje gume

vodič po modelu korak po korak

1. korak: Sklonite se sa druma i pronađite neko bezbedno mesto

Čim ustanovite da vam je automobilska guma izbušena, usporite automobil i izbegavajte sve nagle pokrete. Potražite neko ravno mesto pored druma, kao što je parking ili, ako je neophodno, neki ispust na drumu sa dovoljno prostora za bezbedno manevrisanje oko vozila. 

2. korak: Parkirajte automobil i upalite sva četiri migavca

Imajte na umu da na svom automobilu možete raditi samo na nekom bezbednom mestu na kome je to dozvoljeno, kao i da vozilo mora biti parkirano na stabilnoj podlozi. Postarajte se da drugim učesnicima u saobraćaju jasno stavite do znanja da menjate gumu, time što ćete upaliti sva četiri migavca, a posebno ako ste parkirani u blizini drumova sa prometnim saobraćajem. Ne zaboravite da obučete fluorescentni prsluk i da iza svog automobila postavite reflektujući upozoravajući trougao.  

3. korak: Ispod točkova postavite trouglove za podupiranje točkova

Ako imate trouglove za podupiranje točkova, postavite ih na točkovima nasuprot izbušenoj gumi kako biste sprečili potencijalno pomeranje vozila (na primer, ako je izbušena guma pozadi, trouglove postavite ispred prednjih točkova). Točkovi treba da budu zablokirani, ručna kočnica podignuta, a menjač postavljen u brzinu (ili u položaj za parkiranje kod automatskih menjača), kako vozilo ne može da se pomeri.

4. korak: Proverite da li imate svu potrebnu opremu

Iz automobila izvadite dizalicu i krstasti ključ za skidanje točkova i u priručniku za vozilo potražite sve važne informacije koje se odnose na vaš model automobila. Pronađite rezervnu gumu, koja je obično smeštena u donjem delu prtljažnika automobila i proverite da li je potpuno napumpana. Ako u blizini automobila postoji neko bezbedno mesto, poput trave, izvadite gumu iz vozila i smestite je na to mesto. 

5. korak:  Uklonite naplatak sa točka oštećene gume

Ako na vašoj gumi postoji ratkapna ili naplatak koji prekriva navoje, uklonite ga ravnim delom ključa. Smestite ga u stranu. 

6. korak: Olabavite navoje na gumi

Korišćenjem krstastog ključa olabavite navoje koji se nalaze odmah ispod ratkapne. Oni su obično kružni ili heksagonalni i mogu se olabaviti pritiskanjem i okretanjem u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Nemojte ih u potpunosti odvijati već ih samo olabavite okretanjem 1/2 do 1/4 kruga. 

7. korak: Pomoću dizalice podignite svoje vozilo

Postavite dizalicu ispod okvira vozila u neposrednoj blizini izbušene gume – postoji mogućnost da na vašem automobilu postoji ravan metalni ispust koji je posebno predviđen za postavljanje dizalice. Detalje o tome potražite u vlasničkom uputstvu kako ne biste oštetili karoseriju svog automobila.

Nakon što postavite dizalicu, ručicu dizalice okrećite u smeru kazaljke na satu sve dok izbušena guma ne bude na visini od nekoliko santimetara iznad nivoa zemlje. Ručicu dizalice postavite ispod automobila i dok je on podignut dizalicom ni na koji način se nemojte podvlačiti ispod njega. 

8. korak: Potpuno odvijte navoje i izvadite ih

Nastavite da odvijate navoje sve dok ih sasvim ne izvadite iz točka, a zatim ih smestite na neko bezbedno mesto. 

9. korak: Skinite točak sa izbušenom gumom

Čvrsto uhvatite točak i nežno ga svucite sa glavčine, a zatim ga bezbedno smestite u stranu tako da se nigde ne otkotrlja.

10. korak: Montirajte točak sa rezervnom gumom

Uzmite točak sa rezervnom gumom i poravnajte ga sa vijcima, a zatim lagano gurnite točak tako da krajevi vijaka provire kroz felnu. Ponovo postavite navoje i pritegnite ih onoliko koliko je to rukom moguće. 

11. korak: Spustite automobil tako da blago dodirne zemlju

Dizalicom spustite automobil tako da točak sa rezervnom gumom blago dodiruje zemlju, ali da sva težina vozila ne bude oslonjena na nju. Krstastim ključem pritegnite navoje najjače što možete. 

12. korak: Potpuno spustite automobil

Sasvim spustite automobil na zemlju i sklonite dizalicu, a zatim još jednom krstastim ključem ponovo pritegnite navoje. 

13. korak: Postavite ratkapnu

Ako ratkapnu sa točka sa izbušenom gumom možete koristiti i na točku sa rezervnom gumom, postavite je na njega. U suprotnom, sklonite je na sigurno mesto.

14. korak: Skolnite svu korišćenu opremu

Točak sa izbušenom gumom smestite na mesto gde se nalazio točak sa rezervnom gumom i spakujte svu opremu koju ste koristili. 

15. korak: Završna provera

Upamtite da pritisak u rezervnoj gumi mora biti dovoljan za bezbednu vožnju. U slučaju da imate nedoumice u tom smislu, pozovite službu za pomoć na putu ili vučnu službu. Oni umesto vas mogu montirati rezervnu gumu starajući se o tome da se bezbedno odvezete  u najbližu servisnu radionicu radi dalje procene. 

Najčešće postavljana pitanja:

Koliko dugo možete da vozite sa rezervnom gumom

To zavisi od vrste rezervne gume koju imate, a one najčešće nisu predviđene za velike relacije i dugotrajno korišćenje – i posebno ne pri velikim brzinama. U pojedinim automobilima, zbog skučenog prostora, nalaze se manje rezervne gume, koje se mogu voziti najvećom brzinom od 80 km/h s obzirom na činjenicu da imaju manju trakciju i ne tako dobre performanse po lošem vremenu. Imajte na umu i to da rezervna guma može biti za sasvim drugo godišnje doba u odnosu na gume koje imate na svom automobilu.

Nakon montaže rezervne gume, što pre se odvezite do vulkanizera kako biste proverili da li je ona pravilno montirana i kako biste proverili svoju oštećenu gumu. Ako je rezervna guma predviđena za privremeno korišćenje ili je manjeg formata zbog kapaciteta vozila, dužni ste da poštujete uputstva iz priručnika za korišćenje vozila. U svakom slučaju, čim budete u mogućnosti vozilo odvezite kod vulkanizera na detaljnu procenu i radi montaže nove gume.

Kada treba zameniti gume na automobilu?

Preporučuje se da nakon 10 godina gume budu potpuno zamenjene. Ipak, ako primetite da je i pre protoka ovog perioda vaša guma oštećena ili da je dubina njene šare gazećeg sloja dostigla zakonski dozvoljenu dubinu, takva guma se mora zameniti.

Po pravilu, stručno lice treba da proveri vaše gume na svakih 5 do 6 godina.

Koliko je vremena potrebno da biste na svom automobilu montirali točak sa rezervnom gumom?

U zavisnosti od ličnog iskustva i verziranosti, izbušena guma se može zameniti rezervnom gumom za manje od 30 minuta, ali je svakako važno da to radite natenane i da bezbedno prođete svaki od koraka. Istovremeno, pritisak u rezervnoj gumi mora biti odgovarajuć, pa je stoga važno da vam stručno lice pri proveri guma redovno kontroliše i rezervnu gumu. Nije loša zamisao da i pre nego što vam se dogodi ovakva situacija, znatno ranije kod kuće, na bezbednom, samostalno provežbate zamenu gume.

Pre nego što se svojim vozilom zaputite bilo kuda, postarajte se da u kolima, za svaki slučaj, imate sve ono što je neophodno za montažu rezervne gume. Većina takve opreme već je u sastavu samog vozila, ali postoje i druge korisne stvari koje vam mogu poslužiti u vanrednim situacijama, kao što su baterijska lampa ili komplet za krpljenje gume. 

map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
 • Automobil
 • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača