Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Letnji pneumatici ili pneumatici za sve sezone: Koje od njih treba da koristite tokom leta?

Ranije, odabir pneumatika je bio jednostavan proces - letnji pneumatici za leto i zimski za zimu.

U današnje vreme, ipak, pneumatici za sve sezone nude čitav novi spektar mogućnosti i nije uvek lako znati šta je najbolja opcija za vas. Bilo da razmišljate o kupovini letnjih ili pneumatika sa sve sezone, mi smo tu da vam pružimo sve informacije koje će vam biti potrebne da donesete pravu odluku. 

Korisni predlozi i saveti
Automatski Slika schéma 2 neige 30m fr Obaveštenja i Saveti

Letnji pneumatici

U Srbiji, letnji pneumatici su nesumnjivo najpoznatija vrsta pneumatika. Dizajnirani da garantuju optimalne performanse pri temperaturama iznad 7°C, na suvim i vlažnim putevima. U takvim uslovima, ovo je idealan pneumatik koji pruža najbolje performanse, a posebno na mestima gde temperature normalno ili u dužim vremenskim intervalima dostižu 40°C.

Problem sa ovim pneumaticima je taj što se njihova guma stvrdne čim temperatura krene da pada ispod 7°C, što ih samim tim čini manje efikasnim zimi, posebno na vlažnom tlu.

Kao rezultat toga, ako vozite sa letnjim pneumaticima po hladnim vremenskim uslovima, sebe izlažete bespotrebnom riziku. Ovo je posebno opasno ako sa letnjim pneumaticima vozite po snegu, jer će vaš zaustavni put biti dva puta duži nego sa zimskim pneumaticima

Automatski Slika schéma 1 pluie 4 10m fr Obaveštenja i Saveti

Pneumatici za sve sezone

 

Pneumatici za sve sezone, ili pneumatici za sve 4 sezone, kako se još nazivaju, su hibridni pneumatici koji su pogodni i za vožnju na -10°C, i za vožnju na 30°C.

U čemu je njihova tajna? Oni kombinuju osobine i letnjih i zimskih pneumatika, što vam omogućava bezbednu vožnju pri suvim i vlažnim vremenskim uslovima, zimi i leti, kao i po snegu.

Ovo je ključna prednost pneumatika za sve sezone nad letnjim pneumaticima, jer, iako nisu toliko efikasni kao zimski pneumatici (koji ostaju ultimativni pneumatici za sneg), pneumatici za sve sezone garantuju mobilnost i bezbednost u većini snežnih uslova.

Ova prednost, ipak, ima i lošu stranu. Kad temperature pređu 7°C, bilo na vlažnom ili suvom tlu, čak i najbolji pneumatici za sve sezone imaju za nijansu lošije kočione performanse u odnosu na letnje pneumatike.

Automatski Edicija pneu voiture hiver michelin crossclimate Obaveštenja i Saveti
Automatski Edicija fiche1 plages util opt Obaveštenja i Saveti

Poređenje performansi letnjih, zimskih i pneumatika za sve sezone kompanije MICHELIN

Automatski Slika tableaux gammes Obaveštenja i Saveti

Napomena: Zvezdice pokazuju nivo indikativnih performansi 3 tipa pneumatika koji se porede.

„Primacy 4” i „Pilot Sport 4” letnji pneumatici kompanije MICHELIN najbolje se ponašaju na suvim i vlažnim putevima za vreme letnjih vrućina. Imaju izvanredan vek trajanja, kao što se može i i očekivati od MICHELIN brenda.
„CrossClimate+” pneumatici kompanije MICHELIN su pneumatici za sve sezone koji se najbolje ponašaju i leti i zimi, čak i na snegu. Njihova izdržljivost je na nivou letnjih pneumatika, što ih čini liderom u ovoj kategoriji.
„Alpin 6” i „Pilot Alpin 5” zimski pneumatici kompanije MICHELIN su pneumatici sa najboljim performansama za nepovoljne zimske uslove vožnje, na putevima koji su redovno pokriveni snegom ili ledom.

Koje su razlike između letnjih i zimskih pneumatika?

 

Letnji pneumatici su dizajnirani da dostignu optimalne performanse pri temperaturama iznad 7°C. Njihova guma i useci nude izvanredno prianjanje i na suvim i na mokrim putevima. Oni takođe garantuju veoma dobre rezultate u pogledu udobnosti, izdržljivosti i potrošnje goriva.

Za razliku od letnjih pneumatika, zimski pneumatici se najbolje ponašaju na temperaturama ispod 7°C. Njihova guma ostaje ista, čak i pri niskim temperaturama i njihove šare čine ove pneumatike savršenom opcijom za vožnju po suvim, vlažnim i zaleđenim putevima. Zimski pneumatici su prepoznatljivi po simbolu „3PMSF” i oznaci „M+S”, koji su vidljivi na bočnom zidu pneumatika. „3PMSF” simbol (engl. 3 Peak Mountain Snow Flake) predstavljen je simbolom pahulje iznad planine sa tri vrha. „M+S” oznaka označava blato (engl. mud) i sneg (engl. snow).

 

Koliko će koštati da opremim svoje vozilo letnjim pneumaticima?

Bilo da opremate porodičnu limuzinu, karavan, električni automobil, sportski auto, auto sa pogonom „4x4” ili terenac, izbor pravih pneumatika za letnju sezonu je ključan. Cena zavisi od veličine vašeg vozila i tipa letnjeg pneumatika koji želite. Na primer, „Primacy 4” pneumatik kompanije MICHELIN, dostupan u 104 veličine (od 15 do 20 inča) može se naći po ceni od samo €68. Ovaj letnji pneumatik je opremljen „Evergrip” tehnologijom kako bi obezbedio izvanredno kočenje na vlažnom tlu, čak i nakon malo habanja i bez ugrožavanja njegove izdržljivosti.

Za razliku od letnjih pneumatika, pneumatici za sve sezone se mogu bezbedno koristiti zimi, što je faktor koji se ogleda u njihovoj nešto višoj ceni. Ipak, montiranje pneumatika za sve sezone na vaše vozilo je još uvek jevtinije od kupovine setova letnjih i zimskih pneumatika. Dostupan u 50 veličina, „CrossClimate+” pneumatik kompanije MICHELIN za sve sezone je dostupan za samo €73. Broj jedan u pogledu izdržljivosti, ovaj svestrani pneumatik kombinuje tehnologije letnjih i zimskih pneumatika kako bi ponudio visok nivo performansi i bezbednosti u svim vremenskim uslovima. Njegova hibridna priroda čini ga ekonomičnim na duge staze.

Automatski Slika Bibendum - Reflexion Obaveštenja i Saveti

 Letnji ili pneumatici za sve sezone: kriterijumi za odabir?

Glavni element koji treba da uzmete u obzir pri kupovini novih pneumatika je tip vremenskih prilika sa kojima ćete se najčešće susretati sa svojim vozilom.

Ako živite u oblasti gde su zime blage, temperature retko padaju ispod 7°C i nikad ne nailazite na zavejane puteve, onda su bez sumnje letnji pneumatici najbolja opcija za vas.

Ako, s druge strane, živite u oblasti u kojoj temperature često padaju dosta ispod 7°C i gde se svake zime susrećete sa nekoliko dana putovanja po zavejanim putevima (lokalna vejavica, putovanja do ski odmarališta, povremene posete familiji ili prijateljima u planinskim ili zavejanim oblastima itd.), onda će pneumatici za sve sezone predstavljati najbolji izbor za vas.
Na kraju, ako se redovno susrećete sa zavejanim putevima ili ako živite u ili često putujete u oblasti koje su teško prohodne zimi (strme padine, neodržavani putevi itd.), onda će za vas biti najbolja opcija da nastavite da koristite letnje pneumatike leti, a da zimi prelazite na zimske, što će od vas zahtevati da dva puta godišnje menjate pneumatike.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača