microsoftteams image

Da li možete da promenite dimenzije svojih guma?

Korisni predlozi i saveti

Želite li da promenite dimenzije svojih guma? To je moguće, uz određena ograničenja. U ovom članku, objasnićemo svako od njih.

Šta su dimenzije gume?

Kad govorimo o dimenzijama guma zapravo govorimo o njihovoj veličini, kojom su obuhvaćeni sledeći elementi navedeni na obodu gume:

tyre size
 • Širina (na primer, 205) iskazana u milimetrima.
 • Razmera (na primer, 55) iskazana u procentima. U pitanju je odnos između visine ruba gume i širine gume.
 • Vrsta (na primer, R za radijalne).
 • Prečnik (na primer, 17) iskazan u inčima.
 • Indeks nosivosti (na primer, 91) Ovaj broj predstavlja indeks koji odgovara najvećem opterećenju koje  pojedinačna guma može da izdrži.
 • Brzinski indeks (na primer, V) Ovo slovo predstavlja indeks koji odgovara najvećoj brzini pri kojoj guma može da podnese svoje najveće opterećenje.

Koje promene dimenzija su moguće?

58818286 m

Za svako vozilo postoje standardne dimenzije guma koje predlaže proizvođač, kao i opcione dimenzije za montažu kojima se nudi nekoliko alternativa koje odobrava proizvođač.

Primer za vozilo PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech iz 2021. godine:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Na primer, moguće je izabrati drugačiji prečnik gume, obično na osnovu tri mogućnosti. Za vozilo postoje odobreni prečnici točka od 15, 16 i 17 inči.

Promena prečnika točka, naravno, podrazumeva i promenu felni, koje mogu biti čelične, poput originalnih ili aluminijumske koje su lakše i privlačnije.

Odobrenja

Sve različite dimenzije koje obezbeđuje proizvođač jesu odobrene za to vozilo.
Lako je ustanoviti koje su dimenzije odobrene: obično su navedene na nalepnici na vratima vozača ili u vlasničkom uputstvu, a ponekad su istaknute i na poklopcu rezervoara za gorivo.

Mogu li da montiram dimenzije koje se razlikuju od odobrenih?

Postoji obaveza poštovanja dimenzija koje je odobrio proizvođač. U pojedinim zemljama je moguć izuzetak pod uslovom da prečnik gume ostane u granicama od -2% do +1.5%.

Preporučuje se poštovanje odobrenih dimenzija kako se time ne bi ugrozila bezbednost vaših putnika u vozilu, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Izborom dimenzija koje nisu odobrene moglo bi se, na primer, dogoditi da montirate gume koje su preširoke i time štrče u odnosu na širinu vozila i na taj način izazivaju opasnost. Ili, recimo, guma sa nedovoljnim indeksom nosivosti, na primer, za komercijalna vozila čija funkcija često podrazumeva prevoz tereta.

Osim toga, brzinometar uzima u obzir prečnik vaših točkova, pa brzina na vašoj komandnoj tabli može biti netačna, baš kao i broj pređenih kilometara.

122592729 m

Koje su posledice ako ne poštujem homologaciju (odobrenje tipa)?

Čak i ako je u pojedinim zemljama dozvoljeno manje odstupanje, nepoštovanje odobrenih dimenzija dovodi do određenih rizika:

 • Bezbednosni rizici;
 • Novčana kazna u slučaju policijske kontrole;
 • Nemogućnost da uspešno obavite tehnički pregled;
 • Nepokrivenost osiguranjem u slučaju nezgode.


S druge strane, ako poštujete odobrene dimenzije, ostvarujete sve pogodnosti fleksibilnosti gume, a pritom izbegavate sve ove nepoželjne situacije.

Kad moram da promenim dimenzije svojih guma?

Ako je vaše vozilo uvezeno sa nekog drugog kontinenta, savetuje se da proverite da li su njegove gume u skladu sa lokalnim odobrenjem proizvođača.
(uredbe R30 i R117 kako su navedene oznakom E2 na rubu gume).

Na primer, ako je vaše vozilo iz Sjedinjenih Država uvezeno u Evropu, imate zakonsku obavezu da se prilagodite evropskim homologacijama (odobrenjima tipa) i da u skladu s tim promenite dimenzije svojih guma.

Kada mogu da povećam ili smanjim indeks nosivosti ili brzinski indeks svojih guma?

Oznaka 3PMSF na gumi označava da je ta guma uspešno prošla ispitivanje zimskih performansi

Gume koje se koriste zimi (zimske gume ili gume za sva godišnja doba) moraju imati oznake M+S (blato i sneg) i 3PMSF (3 planinska vrha sa snežnom pahuljom).

Ako imaju oznaku 3PMSF (potvrda za zimsku vožnju na vlažnim drumskim podlogama ili onim prekrivenim snegom), zakonski je moguće montirati zimske gume sa manjim brzinskim indekstom od onog koji se preporučuje.

Razlog je u tome što vozači zimi smanjuju prosečnu brzinu kojom voze po drumskim podlogama prekrivenim snegom.

Jedino ograničenje je da nalepnica mora biti nalepljena u unutrašnjosti vozila, da je vidljiva vozaču i da ga time podseti na maksimalnu brzinu kojom se može voziti. Međutim, ako guma ima samo oznaku M+S, ali ne i oznaku 3PMSF, od januara 2020. godine zakonom se zabranjuje smanjivati brzinski indeks.

Za leto, postoji mogućnost da se odaberu gume sa većim indeksom nosivosti i/ili brzinskim indeksom u odnosu na onaj koji navodi proizvođač, s tim da on ni pod kakvim okolnostima ne sme biti manji od preporučenog.

Pri promeni dimenzija, koliko guma istovremeno treba da zamenim?

Kada je reč o promeni dimenzija, u isto vreme se obavezno menjaju sve četiri gume, a ne samo dve gume na istoj osovini.

Pošto imate sve potrebne informacije za promenu dimenzija guma, koristite našu alatku za biranje navedenu u daljem tekstu da biste odabrali odgovarajuće gume za svoje vozilo:

map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
 • Automobil
 • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača