Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Letnji, zimski ili pneumatici za sve sezone: koji su sve različiti tipovi pneumatika dostupni?

Letnji pneumatici? Pneumatici za sve 4 sezone? Zimski pneumatici? Mogu se javiti male poteškoće u razumevanju terminologije vezane za pneumatike kao i pronalaženju kategorije pneumatika koja najbolje odgovara vašim potrebama. Oni se danas mogu uvrstiti u tri glavne kategorije i svaka od njih ima svoje specifične osobine, prednosti i ograničenja. Važno je razumeti različite tipove kako biste doneli pravu odluku. 

Korisni predlozi i saveti

Različiti tipovi pneumatika: kako odabrati

Kao jedina tačka kontakta između vozila i puta, pneumatici prenose energiju sa motora na površinu puta, obezbeđuju stabilnu putanju i efektivno kočenje, podnose premeštanje težine i apsorbuju udarce. Drugim rečima: čine vas bezbednim dok vozite. I zbog toga je veoma važno da napravite pravi izbor između različitih tipova pneumatika. Bilo da posedujete standardan automobil, automobil sa pogonom „4x4” ili džip, sva vozila su predviđena za određenu veličinu pneumatika, kao i za specifične indekse brzine i nosivosti. I na kraju, kako biste napravili pravi izbor, treba takođe da uzmete u obzir vremenske prilike u vašem regionu i njihov uticaj na performanse vaših pneumatika. Prvi izbor koji ćete morati da napravite će biti između tri glavne kategorije određenih pneumatika:

Automatski Edicija cclimate été Obaveštenja i Saveti

Letnji pneumatici

Ovi pneumatici, koji su ujedno i najpoznatiji tip pneumatika, su dizajnirani za  performanse na temperaturama iznad 7 °C (kada i imaju najbolje performanse) kao i na suvim i vlažnim površinama.

Dizajnirani su da pruže odlične rezultate u pogledu:

- udobnosti i potrošnje goriva kada je reč o pneumaticima namenjenim za drumove,

-prianjanja i izdržljivost na trkačkim stazama u slučaju „Super Sport” pneumatika

Nedostaci: slabije performanse na hladnim površinama, a vrlo su se loše pokazali na zavejanim putevima.

Automatski Slika sche ma 3 Obaveštenja i Saveti
sche ma 4 pneu hiver en e te pluie 4 8m fr

Zimski pneumatici

Prednosti zimskih pneumatika: dizajnirani za performanse ispod 7 °C, sa dobrim performansama na vlažnim i površinama prekrivenim snegom. Najčešće se koriste kao zamena za letnje pneumatike tokom zimskog perioda. Nedostaci: lošije performanse na temperaturama iznad 7 °C i mogu biti itekako bučni, tako da ih na leto treba zameniti letnjim pneumaticima.

Menjanje pneumatika dva puta godišnje može predstavljati poteškoću i možda vas natera da razmislite o tome da umesto njih odaberete pneumatike za sve 4 sezone, pod uslovom da odgovaraju vašim potrebama.

Automatski Edicija pneu voiture hiver Obaveštenja i Saveti
Automatski Slika schéma 1 pluie 4 10m fr Obaveštenja i Saveti
Automatski Slika schéma 2 neige 30m fr Obaveštenja i Saveti
Automatski Edicija pneu voiture hiver michelin crossclimate Obaveštenja i Saveti

Pneumatici za sve sezone

Pneumatici za sve 4 sezone su  sve popularniji poslednjih godina, verovatno zbog svog hibridnog dizajna koji im omogućava dobre performanse u širem opsegu vremenskih uslova nego što je to slučaj sa letnjim i zimskim pneumaticima. Značajno su bezbedniji za vozače koji su navikli da tokom cele godine koriste letnje pneumatike, kao što je  slučaj kod većine vozača u Evropi. Što se tiče onih koji su  navikli da svake godine menjaju pneumatike između letnjih i zimskih, odabir pneumatika za sve sezone (ako uslovi vožnje to dozvoljavaju) predstavlja značajnu prednost tako što im omogućava da iste pneumatike koriste tokom cele godine, tako da nema potrebe da ih menjaju svakih šest meseci.

Automatski Edicija fiche1 plages util opt Obaveštenja i Saveti

OSTALI ČLANCI

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača