store tyres

SKLADIŠTENJE PNEUMATIKA - KAKO SKLADIŠTITI PNEUMATIKE

Korisni predlozi i saveti

Imate potrebu za skladištenjem pneumatika?

Mišlenovi stručnjaci vam donose nekoliko saveta o skladištenju pneumatika kako bi vaši pneumatici bili na sigurnom i spremni za korišćenje izvan sezone njihove redovne upotrebe.

Kada treba da skladištite svoje pneumatike?

Ako pneumatici stoje na otvorenom i ne koristite ih u dužem vremenskom periodu (jedan mesec ili više), po površini se mogu osušiti i mogu se pojaviti pukotine.

Stoga se preporučuje da ih skladištite u nekoj zatvorenoj hladnoj, suvoj i čistoj prostoriji.

Skladištenje zimskih pneumatika

Kada spoljna temperatura dostigne vrednosti preko 7° C, pod uticajem toplote guma u vašim zimskim pneumaticima postaje mekša. Shodno tome, pneumatici se brže habaju i postaju manje efikasni. Zato se preporučuje da svoje zimske pneumatike skladištite, a montirare letnje pneumatike.

Skladištenje letnjih pneumatika

Nasuprot tome, kada se temperature spuste ispod 7° C, guma na letnjim pneumaticima se stvrdne, što umanjuje njihova svojstva u pogledu rukovanja. U to vreme je letnje pneumatike potrebno skladištiti, a na vozilu montirati zimske pneumatike.

inspect tyres

Pre skladištenja pneumatika:

 • Pre nego što skinete pneumatike sa vozila, označite njihove pozicije na vozilu. To će vam omogućiti da prilikom sledeće montaže zamenite njihov položaj i tako osigurate njihovo ravnomerno habanje.
   
 • Proverite na svakom pneumatiku da li ima nekih oštećenja ili neravnomernog habanja.
   
 • Točkove i pneumatike operite vodom i dobro ih prosušite kako biste sprečili nastanak korozije.
   
 • Iz kanala pneumatika uklonite eventualne kamenčiće i prljavštinu.

Na kom mestu skladištiti pneumatike?

 • Skladištite pneumatike u zatvorenoj prostoriji koja je čista, provetrena, suva, sa umerenom temperaturom i koja ima dotok svežeg vazduha, podalje od direktne izloženosti suncu i vremenskih nepogoda.
   
 • Držite ih podalje od svih hemijskih supstanci, rastvarača ili ugljovodonika koji mogu izmeniti svojstva gume.
   
 • Držite ih podalje od svih predmeta koji mogu da prodru u unutrašnjost gume (metalni šiljci, drvo i dr.).
   
 • Držite ih podalje od izvora toplote, plamena, užarenog materijala, opreme koja može da izazove varnice ili električno pražnjenje i od svih izvora ozona (transformatori, elektromotori, kompleti za zavarivanje i dr.)
   
 • Držite ih podalje od svih predmeta koji bi mogli da svojom težinom pritisnu pneumatike.
   
 • Ako svoje pneumatike skladištite na otvorenom (preporučuje se samo u kraćem vremenskom periodu), podignite ih sa zemlje i upotrebite nepropusni prekrivač sa otvorima koji sprečava stvaranje kondenzacije.
   
 • Pobrinite se da površina svakog pneumatika koji se skladišti bude čista i bez ikakvih tragova masnoće, benzina, rastvarača, ulja ili drugih materija koje bi mogle da oštete gumu.
   
 • Iz estetskih razloga, ako vaši pneumatici imaju bele rubove ili izdignuta bela slova na sebi, skladištite ih tako da se ove bele površine međusobno dodiruju, jer u suprotnom crna guma može da ih zaprlja.
   
 • Ako se pneumatici nalaze na vozilu koje je parkirano u dužem vremenskom periodu, trebalo bi ih osloboditi pritiska vozila. Bilo podizanjem vozila ili demontiranjem pneumatika. Ako to ne učinite može doći do nepopravljivih oštećenja pneumatika.
bibendum

Ako u svojoj garaži imate dovoljno mesta, svoje zimske pneumatike možete skladištiti na polici, starajući se o tome da ne dođe do njihove deformacije i da po mogućstvu budu smešteni na palete.

Visina naslaganih pneumatika ne bi trebalo da prelazi 1,20 m.

store tyres

Kako skladištiti pneumatike sa felnama

Ako su pneumatici montirani na felnama, skladištite ih uspravno, obesite ih ili ih složite jedan preko drugog (po dva maksimalno).

store tyres with rims 2

Kako skladištiti pneumatike bez felni

Ako pneumatici nisu na felnama, nemojte ih slagati jedan preko drugog niti ih besiti.Skladištite ih u uspravnom položaju.

store tyres without rims

Mesto za skladištenje letnjih i zimskih pneumatika u mojoj neposrednoj blizini

Ako kod svoje kuće nemate dovoljno mesta za pravilno skladištenje pneumatika, imajte na umu da većina vulkanizera nudi ovu uslugu skladištenja.

Korišćenjem naše alatke Dealer Locator možete pronaći mesto u vašoj neposrednoj blizini:

map search desktop
BRZO PRONAĐITE PRODAVNICU PNEUMATIKA BLIZU VAS
Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
Pronađi me
Traži

Pročitajte i druge slične članke

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača