as 416552898

Saveti za vožnju po snegu i ledu

Korisni predlozi i saveti

Od zaleđenih puteva i mračnih maglovitih noći pa sve do neočekivanih snežnih oluja, zima na drumovima može biti težak period u godini. Bezbedna vožnja po snegu i po ledu i putovanje u teškim vremenskim uslovima zahtevaju pristup sa znatno više strpljenja, baš kao i neke osnovne pripreme kako biste sebi obezbedili najbolju moguću poziciju za suočavanje sa vremenskim prilikama tokom zimske vožnje.

Pripremite svoj automobil za vožnju zimi

Prvo i osnovno, pre zimske vožnje uverite se da su vam gume u dobrom stanju i da su pravilno napumpane, te da imaju minimalnu dubinu šare gazećeg sloja - u većini zemalja ona iznosi 1,6 mm.
Ako živite u podneblju u kome je zima prilično duga i hladna, svoje letnje gume treba da zamenite zimskim gumama recimo iz ponude guma MICHELIN, koje imaju znatno bolju trakciju na snegu i ledu s obzirom na široko razmaknutu šaru gazećeg sloja i dubinu. Ako je vaša briga zimska vožnja po planinskom putu, razmislite o tome da kupite lance za sneg za naročito snežne drumove kako biste time pospešili trakciju na putu.
Ako živite u podneblju sa blagom zimom uz povremeni sneg, na svom automobilu možete montirati gume za sva godišnja doba koje doprinose bezbednosti na drumovima pri naglom padu temperature vazduha. 
Ne zaboravite da sa automobila očistite sneg, da dolijete antifriz u tečnost za brisanje stakla i da odledite vetrobransko staklo pre nego što se bilo kuda zaputite.

Zimske gume pružaju bezbedniju vožnju po snegu i po ledu

Preduzmite mere opreza tokom vožnje po snegu i ledu

Kočenje može biti znatno otežano tokom vožnje po snegu i vožnje po ledu, stoga vozite znatno sporije i napravite i do deset puta veće rastojanje između svog vozila i vozila ispred vas, a posebno na veoma zaleđenim putevima.
Izbegnite proklizavanje nežnim kočenjem i vozite samo onda kad ste sasvim odmorni i dobro koncentrisani. Ostanite u svojoj kolovoznoj traci prepuštajući drugim vozilima dovoljno prostora, a svakako isključite opciju za krstareću vožnju budući da ona može povećati rizik od proklizavanja. Osim ako putevi nisu posuti solju, tokom vožnje po snegu ili po ledu treba izbegavati vožnju neposredno preko utabanih staza koje su napravila druga vozila, budući da je prianjanje po nabijenom snegu znatno teže nego po svežem snegu.
Ako putujete na neko zabačeno mesto, u automobilu je mudro poneti i zalihe za slučaj nužde, poput hrane, tople odeće i baterijske lampe, ako se dogodi da usled vremenskih nepogoda budete zavejani na nekom mestu. 

Preduzmite dodatne mere opreza ako tokom zime vozite po planinskim putevima.

Vožnja automobila sa automatskim menjačem po snegu

Tokom vožnje automobila sa automatskim menjačem po snegu verovatno ćete otkriti sve prednosti raspoloživog ‘režima vožnje po snegu’ koji vam omogućava bezbedniju vožnju i smanjuje potencijalno okretanje točkova. Pojedini automobili sa automatskim menjačem mogu imati 2 položaja na menjaču i u tom slučaju za vozilo treba odabrati položaj 2 : koristiće se samo prve 2 brzine. Ovaj stepen prenosa održava vožnju pri maloj brzini, što je veoma korisno u slučaju strme padine, leda ili snega. Time se omogućava kočenje motorom. Kad je reč o automobilima sa ručnim menjačem, radi bolje kontrole koristite viši stepen prenosa. Ako su vam potrebne dodatne informacije o vožnji po snegu i vožnji po ledu, pročitajte naših 7 saveta za bezbednu vožnju zimi. 

Otkrijte naš asortiman guma za sva godišnja doba i zimskih guma.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača