r7a13

Šta su gume sa klinovima i kada ih treba koristiti?

Korisni predlozi i saveti

Šta su gume sa klinovima? Jesu li one prikladne za vaše vremenske uslove? U ovom članku ćete saznati sve što treba da znate o gumama sa klinovima i o tome da li treba da ih koristite ili ne.

Šta je zimska guma?

Pre nego što objasnimo šta su gume sa klinovima i njihove posebne karakteristike, važno je podsetiti se šta su zimske gume:

Zimska guma jeste ona vrsta gume čije su : - šara gazećeg sloja - struktura šare gazećeg sloja / smeša - interna struktura
projektovani tako da se postignu bolje performanse nego kod obične gume, a kad je u pitanju njena sposobnosti da pokrene, održi ili zaustavi kretanje vozila u zimskim uslovima.

Kad je spoljna temperatura ispod 7 °C, preporučuje se korišćenje zimskih guma.
Razlog je u suočavanju sa zimskim uslovima, ali i zbog činjenice da su performanse zimske gume na suvim i vlažnim drumskim podlogama pri niskim temperaturama znatno bolje nego performanse koje se postižu pri korišćenju letnje gume.

I suprotno, ne preporučuje se korišćenje zimskih guma leti. Razlog je taj što će zimska guma, u odnosu na letnju gumu, imati lošije performanse na suvoj drumskoj podlozi pri visokim temperaturama. 

pn006987

Dve vrste zimskih guma

Kad je reč o alpskim uslovima, opremite svoje vozilo gumama za sneg koje nose oznaku „3PMSF”:

17364150 m

Nordijski uslovi : hladniji i znatno oštriji klimatski uslovi sa pojavom leda i snega.

Kad je reč o nordijskim uslovima, opremite svoje vozilo zimskim gumama koje nose oznaku „Ice Grip” (prianjanje na ledu).

Prikladne za led i sneg, nordijske gume su posebno projektovane za znatno oštrije zimske uslove. Njihove performanse su znatno bolje u odnosu na performanse koje na ledu postižu gume za sneg i iskazane su propisanom oznakom ICE GRIP (PRIANJANJE NA LEDU).

Preporučena ponuda Mišlenovih guma za ove uslove jeste ponuda guma NORDIC. Nordijske gume su raspoložive u dve verzije: sa klinovima i bez klinova.

Povremeni zimski uslovi

Kad je reč o povremenim zimskim uslovima možete koristiti i gume za sva godišnja doba sa oznakom 3PMSF kao što je ponuda guma MICHELIN CrossClimate koje se mogu koristiti tokom cele godine.

Šta je guma sa klinovima?

3pmsf logo

3PMSF

Guma sa klinovima jeste zimska guma sa klinovima (aluminijumskim ili čelličnim) koji su umetnuti u šaru gazećeg sloga. Ovi klinovi za gume obezbeđuju dodatno prianjanje na ledu. Gume sa klinovima pružaju i najbolju trakciju na snegu.

Njihove izuzetne performanse na snegu i ledu su, kroz uspešno propisano ispitivanje, priznate na osnovu logotipa 3PMSF i Ice.

Stoga, guma sa klinovima nudi najkraću zaustavnu putanju pri kočenju na drumskim podlogama prekrivenim ledom i snegom. Njene performanse na ovoj vrsti drumske podloge u zimskim uslovima, čak i u onim izrazito oštrim, bolje su nego kod drugih zimskih guma.

ice logo

ICE

x ice north 4 studded tyre

Mišlenova guma MICHELIN X-Ice North 4 sa klinovima projektovana je upravo imajući sve to na umu.  

Klinovi za gume su umetnuti u ćelije na šari gazećeg sloja. Postavljeni su tako da optimizuju prianjanje, ali i da smanje buku kotrljanja.

Performanse Mišlenove gume X-ICE-north-4

x ice north 4 performances
  • Broj klinova za gume je optimizovan za svaku dimenziju radi postizanja izuzetnog ubrzanja i kočenja (250 čeličnih klinova za dimenzije 205/55R16);
  • Poseban oblik klinova za gume u cilju prianjanja i dugotrajnih performansi;
  • Matematičkim algoritmom klinovi za gume su postavljeni u takve položaje da se postigne optimalno prianjanje i prijatan nivo buke;
  • Nova šara gazećeg sloja radi dobrog prianjanja na snegom prekrivenim podlogama i asfaltiranim drumskim podlogama, kao i nove šupljine u cilju delotvornijeg prianjanja na snegu i postizanja bolje kontrole;
  • Jedinstvena smeša gume za potrebe korišćenje u širokom spektru temperatura;
  • Posebno prilagođavanje šare gazećeg sloja za potrebe guma širih dimenzija kako bi se očuvala efikasnost prianjanja.

I dok su gume sa klinovima odlično rešenje u smislu performansi na površinama prekrivenim ledom, mana im je to što su nešto bučnije u odnosu na letnje gume kad je reč o uobičajenim drumskim podlogama. Iz tog razloga su naše gume sa klinovima projektovane tako da ovu buku svedu na minimum i kad je reč o drumskim podlogama na kojima nema leda i snega.

MICHELIN X-ICE North 4

Da li je zakonski dozvoljeno koristiti gume sa klinovima?

Različite zemlje imaju različita pravila kad je reč o korišćenju guma sa klinovima. U pojedinim zemljama njihovo korišćenje je dozvoljeno u određenim vremenskim periodima, dok je u drugim zemljama njihovo korišćenje zabranjeno.

Zašto su gume sa klinovima u određenim vremenskim periodima zabranjene?

Funkcija guma sa klinovima sastoji se u pružanju optimalnog prianjanja na ledu i u zimskim uslovima.
Tokom zime, one se mogu koristiti na čistim drumskim podlogama, ali su zabranjene tokom leta (načelno, tokom leta se uopšte ne preporučuje korišćenje zimskih guma), uglavnom zbog lokalnih propisa.

Da biste saznali koji se zakonski propisi u vašoj zemlji primenjuju na gume sa klinovima, kliknite ovde.

Merenje uticaja guma sa klinovima na drumske podloge

U Finskoj je na gumama sa klinovima sprovedeno zvanično ispitivanje kako bi se izmerio njihov uticaj na drumske podloge. Tim ispitivanjem se od proizvođača guma zahteva da projektuju gume sa klinovima koje stvaraju najmanja moguća oštećenja na suvim drumskim podlogama.

Naša ponuda guma X-Ice North 4 je u skladu sa postojećim standardima za habanje drumskih podloga.

161486302 m

Montaža guma sa klinovima

  • Jasno je da se montaža guma sa klinovima savetuje samo u vremenskim periodima u kojima je to dozvoljeno propisima zemlje u kojoj se one koriste i da takve gume treba demontirati nakon što takav vremenski period prođe
  •  Zamena letnjih guma gumama sa klinovima je specifičan postupak za koji savetujemo da ga obavi stručno lice. Takvo lice ima potrebne mašine i maziva kojima obezbeđuje ispravnu zamenu guma. Stručno lice u vašoj neposrednoj blizini možete pronaći korišćenjem našeg Lokatora prodavaca


Gde da skladištite svoje letnje gume dok na svom vozilu koristite gume sa klinovima?

Ako u svojoj garaži imate dovoljno mesta za skladištenje zimskih guma, molimo da sledite naše preporuke.

U suprotnom, pojedini prodavci guma mogu da obezbede uslugu skladištenja guma. One će biti čuvane na odgovarajućem mestu tako da ne moraju da zauzimaju prostor u vašoj garaži.
Raspitajte se kod svog prodavca guma da li nudi ovakvu uslugu.

map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača