liv img mich primacy4plusdry 20210922 v06 newbackplate

Reciklaža automobilskih guma

Korisni predlozi i saveti

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vašim starim gumama kada ih zamenite? U nastavku istražujemo stvarnost koja stoji iza reciklaže automobilskih guma i kako Michelin radi na promociji njihove reciklaže, dok konstantno nastoji da smanji uticaj sopstvenih proizvoda na životnu sredinu.

Da li se automobilske gume mogu reciklirati?

Bez obzira na to da li se svakodnevno vozite ili idete na uzbudljiva putovanja po zemlji vikendom, nakon dovoljno vremena na putu, gume vašeg automobila na kraju počinju da pokazuju znake habanja. Kada vaše gume dostignu dubinu gazećeg sloja od 1,6 mm, potrebno je da ih zamenite da biste obezbedili maksimalnu bezbednost na putu, kao i da ostanu u skladu sa zakonom.

Ponekad ćete možda morati da ih zamenite ranije zbog oštećenja, pukotina... Ovo bacanje automobilskih guma dovodi do toga da se oko 30 miliona tona guma [1] zameni i potencijalno baci svake godine širom sveta!
 
Ali šta ako vam kažemo da se automobilske gume mogu reciklirati? Industrija guma je zapravo jedan od najnaprednijih sektora u upravljanju proizvodima na kraju životnog veka. Otprilike 88% [2] guma na kraju veka trajanja se sada sakuplja, od kojih se većina obnavlja, što je prilično impresivno kada se uzme u obzir da se samo 14% plastične ambalaže [2] sprovodi u reciklažu.

Pre faze reciklaže guma, Michelin preduzima mere u svakoj fazi životnog ciklusa svojih proizvoda kako bi smanjio njihov uticaj na životnu sredinu.

cycle de vie

Od čega su napravljene automobilske gume?

Iako izgledaju jednostavno, automobilski pneumatici su zapravo napravljeni od preko 200 različitih materijala. Ovo uključuje prirodnu i sintetičku gumu, čađ i silicijum dioksid, ojačavajuća punila, čelična i tekstilna ojačanja i hemijska sredstva.

Kakva je struktura automobilske gume?

Većina automobilskih guma se sastoji od različitih slojeva, što dodaje još jedan nivo složenosti procesu reciklaže guma jer proizvođači poput Michelin-a rade na razvoju inovativnih novih metoda i tehnologija kako bi olakšali ponovnu upotrebu svih različitih elemenata. Ovi slojevi automobilskih guma obično integrišu sintetičku gumu, kablove od tekstilnih vlakana, metalnu užad, ...

gettyimages westend61

Kako funkcioniše reciklaža automobilskih guma?

Proces reciklaže gumenih pneumatika često počinje kod dilera, kada uvedete svoj automobil da biste zamenili stare, istrošene gume.

Takođe možete odneti svoje gume u fabriku za reciklažu guma ili centre za reciklažu kućnog otpada. Međutim, može postojati ograničenje koliko možete uzeti, a takođe vam može biti naplaćeno.

Michelin aktivno doprinosi razvoju industrije reciklaže guma uključivanjem u sisteme prikupljanja guma u ​​mnogim zemljama širom sveta.

Michelin grupa ulaže u reciklažu guma i razvija inovativne, revolucionarne tehnologije u saradnji sa svojim partnerima kako bi se pohabane gume ili otpad transformisali u regenerisane sirovine.

  • Enviro: tehnologija pirolize koja se koristi za obnavljanje materijala kao što su čađ, ulja i gas.
  • Lehigh tehnologije: tehnologija koja omogućava recikliranje gumenih proizvoda na kraju životnog veka u mikronizovane gumene proizvode.
  • Michelin koordinira ili doprinosi istraživačkim programima kao što je BlackCycle, koji ima za cilj da razvije kompletan lanac vrednosti od sirovina za gume na kraju životnog veka do sekundarnih sirovina (sa 7 industrijskih partnera, 5 istraživačkih i tehnoloških organizacija (RTO) i klasterom inovacija koji obuhvata 5 zemalja).

End-of-life recycling solution

Reciklaža guma u vašoj blizini

Obratite se svom lokalnom savetniku da saznate više informacija o reciklaži guma u ​​vašoj blizini. Neke zemlje imaju onlajn baze podataka u kojima možete pronaći najbliži centar za reciklažu koji nudi objekte za bacanje automobilskih guma.

Potrebne su vam nove gume? Pronađite MICHELIN dilera guma u ​​vašoj blizini:

banner dealer locator

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži

Zašto je reciklaža automobilskih guma važna?

Bacanje automobilskih guma putem reciklaže ili reciklaža automobilskih guma samo je jedan od mnogih načina na koje možemo da radimo zajedno kako bismo smanjili uticaj na životnu sredinu životnog ciklusa gume, od proizvodnje do kraja životnog veka.

Michelin koristi principe eko-dizajna kako bi ograničio uticaj svojih guma na životnu sredinu u svakoj fazi njihovog životnog ciklusa, od snabdevanja sirovinama i proizvodnje do faze upotrebe i reciklaže.

Kao deo svog potpuno održivog pristupa, Michelin preduzima akcije u okviru industrije zajedno sa svojim zainteresovanim stranama i industrijskim partnerima kako bi promovisao reciklažu guma, istovremeno nastojeći da smanji uticaj svojih proizvoda na životnu sredinu. Do 2050. godine, ima za cilj da gume budu napravljene od 100% održivih materijala, uz istovremeno poboljšanje energetske efikasnosti guma za 10% u 2030. u odnosu na 2020. godinu.
 
Smanjenje njegovog uticaja se ne zaustavlja samo na tome – Michelin takođe optimizuje transportnu logistiku, dizajnira gume koje smanjuju potrošnju goriva i energije, baš kao pneumatik MICHELIN e.PRIMACY, i radi sa drugim proizvođačima na razvoju najnovijih novih procesa reciklaže koji će pomoći transformaciji otpada u sirovine.


Ovaj pristup cirkularne ekonomije karakteriše Michelin-ov 4R pristup: smanji, ponovo koristi, recikliraj i obnovi.

actu economie circulaire 4r 1040x400 en

Podižući svest i pomažući da se ograniče uticaji na životnu sredinu vezani za gume na kraju veka trajanja, Michelin ima za cilj da razvije sektor reciklaže guma širom sveta. U Čileu, na primer, Michelin gradi svoju prvu fabriku za reciklažu guma za zemljane mašine, gde će biti ponuđeno sveobuhvatno iskustvo, odnosno prikupljanje starih guma i ponovna upotreba regenerisanih materijala.
 
Saznajte više o strategiji održivog razvoja i mobilnosti Grupe koja ima za cilj da Michelin učini jednom od najinovativnijih, najodgovornijih i najuspešnijih kompanija širom sveta u svim svojim odgovornostima: ekonomskim, ekološkim, društvenim i društvenim na michelin.com.

IZVORI

[1] Izvor: Deloitte studija – TIP 2019 – 45 zemalja
[2] “Globalno ELT upravljanje – Globalno stanje znanja o regulaciji, sistemima upravljanja, uticajima oporavka i tehnologije”, Projekat WBCSD & industrija pneumatika

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača