4w 240 tire michelin pilot sport 4 s en us product in context nosignature 16 slash 9

Koji pritisak u gumama za moj auto?

Korisni predlozi i saveti

Ispravan preporučeni pritisak u gumama u gumama vašeg vozila ne samo da optimizuje performanse već i povećava vašu ličnu bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju tokom vožnje.

S druge strane, neodgovarajući pritisak u gumama će smanjiti prianjanje vaših guma i povećati put kočenja. Takođe može oštetiti vaše gume, smanjiti njihov životni vek i povećati potrošnju goriva. Hajde da pogledamo kako da izbegnemo ove rizike i koji pritisak u gumama je potreban za vaše vozilo.

Koji pritisak za vaše gume?

Provera pritiska u gumama je jednostavna i jevtina. Važno je da koristite pritisak koji preporučuje proizvođač da biste izbegli prenaduvavanje ili nedovoljno naduvavanje.

  • Prenaduvavanje može dovesti do prevremenog habanja guma u sredini gazećeg sloja.
  • Nedovoljno naduvavanje može dovesti do prevremenog habanja guma u predelu ramenog bloka. Smanjuje kvalitet prianjanja.

 

Pritisak u gumama koji preporučuje vaš proizvođač

Proizvođač je optimalno definisao pritisak za kombinaciju vozila/pneumatika. Sve performanse je proverio proizvođač sa jasnim ciljem: Vaša bezbednost. Zbog toga je neophodno pogledati pritisak koji preporučuje vaš proizvođač za vaše vozilo. Generalno je naznačen:

  • na nalepnici na vratima na strani vozača,
  • u poklopcu rezervoara za gorivo,
  • ili u priručniku za vozilo.

 

Preporučeni pritisak za vaše prednje i zadnje gume možda neće biti isti. Takođe ćete videti da su naznačene dve vrste pritiska:

  • Normalizovani pritisak: ovo je standardni pritisak
  • Pritisak pod opterećenjem: primenjuje se kada je vozilo posebno opterećeno, na primer kada se ide na odmor.

 

Pritisak je naznačen u jedinici pritiska koja se koristi u zemlji u kojoj živite: u BAR ili u PSI (1 bar = 14,50 psi).

microsoftteams image 3

Rizici od nepravilnog pritiska u gumama

Preporuke proizvođača su od suštinskog značaja za vašu bezbednost i trebalo bi da im se obratite  kad god proverite pritisak u vašim gumama. U suprotnom njihove performanse mogu biti smanjene, posebno u sledećim slučajevima

Izdržljivost

Vožnja na nedovoljno naduvanim gumama prouzrokuje pogoršanje ukupne strukture pneumatika što može dovesti do dislokacije i/ili pucanja.

Akvaplaning

Ako je pritisak u pneumaticima manji od preporučenog od strane proizvođača vozila, rizik od akvaplaninga se naglo povećava.

Kočenje

Razlika od 1 bar ili 14 psi od preporučenog pritiska proizvođača vozila može povećati put kočenja na mokrim putevima za 11 metara.

Potrošnja goriva

Gume nedovoljno naduvane za 14 psi (1 bar) imaju povećan otpor kotrljanja, što povećava potrošnju goriva za 1 pun rezervoar goriva godišnje.

Ispravan pritisak u gumama: siguran, ekonomičan i odgovoran potez

Guma naduvana do preporučenog pritiska u pneumaticima poboljšava bezbednost, ekonomičnija je u upotrebi i bolja je za životnu sredinu.

A pošto guma gubi deo pritiska prirodnim putem (obično oko 0,07 bara mesečno), neophodna je redovna provera.

Ako je vaše vozilo proizvedeno posle 2014. godine, trebalo bi da bude opremljeno TPMS-om (sistemom za praćenje pritiska u gumama) koji vas upozorava kada su vaše gume nedovoljno napumpane. Međutim, preporučuje se da ne čekate na ovaj signal da biste brinuli o ispravnom pritisku u vašim gumama.

microsoftteams image 5

Pretražite marku svog vozila da biste pronašli odgovarajući pritisak za svoje gume

map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača