eco green driving fuel economy 1

Na koji način vam eko-vožnja pomaže u uštedi goriva?

Korisni predlozi i saveti

U današnje vreme postoji sve veće interesovanje za tehnike „eko-vožnje” ili „ekološki prihvatljive vožnje”. U ovom članku ćemo se pozabaviti pravim značenjem eko-vožnje i načinom na koji određena ponašanja u vožnji mogu pomoći da istovremeno zaštitimo životnu sredinu i štedimo novac koji izdvajamo za gorivo. 

Šta je eko-vožnja?

Prefiks „eko” u terminu eko-vožnja odnosi se na dva načela.

  • Prvo je načelo ekologije: u današnje vreme potrošačima je sve bitnija vožnja kojom iskazuju svoju pažnju prema životnoj sredini.
  • Drugo je načelo ekonomičnosti: ušteda goriva se pozitivno odražava na novčanik vozača. Eko-vožnja ili „ekološki prihvatljiva vožnja” stoga predstavljaju spoj postupaka u vožnji koji imaju za cilj da u najvećoj mogućoj meri smanje emisije i upotrebu fosilnih goriva. A ako vozite električni automobil, time se povećava i pređena kilometraža po osnovu jednog punjenja baterije!

Koje tehnike vožnje mogu da vam pomognu u uštedi goriva?

Navodimo 9 saveta za eko-vožnju čijom primenom se smanjuje karbonski otisak i štedi novac.

1. Proveravajte pritisak u gumama

Nedovoljno napumpane gume povećavaju potrošnju goriva, pored činjenice da utiču na vozačevu kontrolu nad vozilom. S druge strane, preterano napumpane gume smanjuju potrošnju goriva ali povećavaju zaustavnu putanju pri kočenju i skraćuju životni vek gume. Vrednosti odgovarajućeg pritiska u gumama obično se mogu pronaći u priručniku za održavanje vozila, u zatvorenoj pregradi u vozilu, na vratima automobila ili na poklopcu rezervoara za gorivo.

2. Izaberite odgovarajuće gume

„Gume za efikasnu potrošnju goriva” koje su projektovane da proizvedu manji otpor kotrljanja mogu u značajnoj meri da smanje potrošnju goriva vašeg vozila. Sistem označavanja vam pomaže da utvrdite koja je guma najefikasnija: potražite oznaku „benzinske stanice” na deklaraciji gume i odaberite gume u kategoriji A

header choix 2

The label displays the tyre fuel efficiency, rated from A to E (A being most efficient)

3. Mogućnost predviđanja: usporite, manje kočite

Na primer, uzdržavajte se od naglog ubrzavanja pre semafora, a zatim i od naglog kočenja. Umesto toga, planirajte vožnju unapred i ostavite dovoljno rastojanja kako biste automobilu omogućili da uspori kroz rad sopstvenog motora.

4. Izbegavajte isprekidanu vožnju

Ovo nije uvek lako sprovesti u delo u naseljenim gradskim područjima, ipak, stalno zaustavljanje i kretanje uzima svoj danak u potrošnji goriva. Jedan od načina za postizanje boljeg odnosa pređene kilometraže i potrošnje goriva (broj kilometara po litru benzina) u gradskoj vožnji bio bi u opuštenijoj vožnji! Ne morate sve vreme pratiti u stopu vozilo koje se nalazi ispred vas. U današnje vreme mnoga vozila su srećom opremljena režimom vožnje u gradskim uslovima koji je projektovan tako da smanji potrošnju goriva. 

В днешно време разходът на гориво може да бъде намален в движение благодарение на режимите за шофиране в градска среда.

5. Uzdržavajte se od naglih ubrzanja

Za bržu promenu brzine nekog predmeta neophodna je veća sila. Naglo povećanje brzine će stoga zahtevati dodatnu energiju, a time i veći dotok goriva.

6. Poštujte najveću dozvoljenu brzinu

Najveća dozvoljena brzina ne samo da je ustanovljena iz bezbednosnih razloga, već vam pomaže da smanjite potrošnju goriva i emisije zagađujućih čestica.

7. Osmatrajte teren

Vožnja inercijskom brzinom može biti sjajan način da postignete bolji odnos pređene kilometraže i potrošnje goriva. Ako se, na primer, približavate nekoj nizbrdici, prepustite svom automobilu da vozi po inerciji i da gravitacija odradi svoj deo posla. Ako odmah nakon toga sledi uzbrdica, počnite da ubrzavate pre nego što stignete do samog dna nizbrdice . A kad je reč o kontroli krstarenja? Iako je korisna na auto-putu, najbolje je da ovu opciju isključite na brdovitom terenu.

8. Ne ostavljajte motor da nepotrebno radi

Podjednako iz obzira prema svom novčaniku i prema životnoj sredini, ako to nije neophodno nemojte motor ostavljati uključen. To se odnosi na zaustavljanje kako biste obavili telefonski razgovor, dok čekate da decu pokupite iz škole, pa čak i dok nepomično stojite u saobraćajnoj gužvi.

9. S merom koristite klima-uređaj

Nepotrebno korišćenje znači veću potrošnju goriva i više emisija CO₂ u atmosferi. Pri manjim brzinama, odlučite se za ventilaciju ili otvorite prozore.

Ekološki prihvatljiva vožnja: saveti stručnjaka za uštedu goriva

Siril Rože, direktor za tehničke i naučne komunikacije u Mišlenu, navodi nekoliko konkretnih primera za uštedu goriva kroz tehnike eko-vožnje.

On objašnjava: „Ubrzavajte lagano koristeći, recimo, snagu vozila pri pokretanju.” Nema potrebe da nagazite na papučicu za gas. Slično tome, kad je reč o brzini: „Poštujte ograničenje brzine na auto-putu kako biste uštedeli gorivo. Nemojte bespotrebno ubrzavati na uzbrdici, već dozvolite automobilu da malo uspori na uzbrdicama.”

U gradskim područjima, kako Siril kaže „postoji stalno iskušenje da vozilo ispred sebe pratimo u stopu. U pojedinim gradovima, ljudi razvijaju nervozan način vožnje. Suština je u tome da se držite sopstvenog ritma i da što je moguće više predviđate teren i odvijanje saobraćaja ispred vas.”

Evitar las aceleraciones bruscas es la clave de la ecoconducción

A koji je jedan od najvažnijih faktora kad je reč o uštedi goriva i o postizanju što boljeg odnosa pređene kilometraže i potrošnje goriva? Gume! Siril objašnjava da veliki deo „rasipanja” energije (gorivo koje se ne koristi za pokretanje točkova na automobilu) nastaje zbog otpora kotrljanja: „Ovaj gubitak može ići i do 20%, što je, drugim rečima, po jedan na svakih pet punih rezervoara goriva. A kad uzmete u obzir koliko goriva svake godine nalijemo u svoje vozilo, potpuno vam je jasno da je to značajna količina.”

Rešenje za smanjenje otpora kotrljanja (bez gubitka trakcije) je u pravim gumama. Odlučite se, recimo, za nove gume MICHELIN e.PRIMACY. Posebno su projektovane imajući na umu sve aspekte eko-vožnje, pomažu vozačima da uštede gorivo i novac zahvaljujući izrazito malom otporu kotrljanja(1).

Uz najbolji otpor kotrljanja u odnosu na prosek konkurentskih premijumskih guma (1), guma MICHELIN e.PRIMACY nudi uštedu od 0,21 litra goriva na 100 kilometara i oko 80 evra tokom životnog veka gume (2,3). Kad je reč o električnom vozilu, pređena kilometraža po punjenju baterije se povećava za procenjenih 7% u poređenju sa drugim gumama iz ove kategorije – to je 30 km, za procenjenu pređenu kilometražu od 400 km (4).

Kako vozači mogu da pomognu životnoj sredini? 

Automobilska industrija pravi značajne korake u pravcu smanjenja negativnog uticaja vozila na životnu sredinu kroz inovacije kao što je guma MICHELIN e.PRIMACY ili guma MICHELIN PILOT SPORT EV. Međutim, u svemu tome i sam vozač može odigrati značajnu ulogu. Kao što smo videli, eko-vožnja ne predstavlja samo način za uštedu goriva, novca i očuvanje bezbednosti na drumu, već i način razmišljanja o ekološki prihvatljivoj vožnji koji je od suštinskog značaja ako zajedničkim snagama vozimo u pravcu ekološki prihvatljive budućnosti.

Autorska prava za fotografije

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin & Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

PRAVNE NAPOMENE

(1) Kategorija guma MICHELIN e.Primacy definiše se kao jedna od premijumskih letnjih guma kao što su robne marke CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, koje nisu predviđene za primenu u vidu originalne opreme (odnosno nisu predviđene za ispunjavanje naročitih zadatih ciljeva proizvođača automobila), već se kao gume mogu kupiti u maloprodajnim objektima.
Ispitivanje otpora kotrljanja - ispitivanje otpora kotrljanja mašinskim putem sprovela organizacija Applus Idiada, na Mišlenov zahtev, u junu (na novim gumama) i u avgustu (na mašinski uglačanim gumama do dubine šare od 2 mm) 2020. godine, na dimenzijama 205/55 R16 91V, poređenjem gume MICHELIN e.PRIMACY (nova: 5,58 kg/t i ishabana: 5,13 kg/t) sa gumama MICHELIN PRIMACY 4 (nova: 7,74 kg/t i ishabana: 6,25 kg/t) ; BRIDGESTONE TURANZA T005 (nova: 7,17 kg/t i ishabana: 5,81 kg/t) ; CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nova: 6,39 kg/t i ishabana: 5,49 kg/t) ; CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (nova: 8,93 kg/t i ishabana: 6,94 kg/t) ; DUNLOP BLURESPONSE (nova: 7,97 kg/t i ishabana: 5,54 kg/t) ; GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nova: 7,01 kg/t i ishabana: 5,38 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (nova: 6,96 kg/t i ishabana: 6,30 kg/t) ; PIRELLI CINTURATO P7 (nova: 8,79 kg/t i ishabana: 6,97kg/t).

 

(2) Kao nova, guma MICHELIN e·PRIMACY proizvodi u proseku za 2 kg/t manje otpora kotrljanja u odnosu na konkurente, što odgovara umanjenju potrošnje goriva i do 0,21 l/100 km, a to odgovara smanjenju emisije CO2 i do 5 g za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI ili ekvivalentu povećanja do 7% u autonomiji za vozilo VW e.Golf.
Tokom korišćenja gume MICHELIN e·PRIMACY u proseku nastaje za 1,5 kg/t manje otpora kotrljanja u odnosu na konkurente, a dobitak odgovara iznosu i do 80 evra ušteda u gorivu. Ovaj dobitak odgovara smanjenju i do 174 kg CO2. Dobici u korišćenju procenjeni su na temelju prosečnih podataka na novom pneumatiku i mašinski uglačanom pneumatiku do dubine 2 mm, kojim se u obzir uzimaju performanse u stvarnom životu. – Svi dobici su procenjeni na temelju pređenog puta od 35.000 km i ceni goriva od 1,46 evra/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ponderisanih na osnovu 10 najviše rangiranih zemalja prema kretanju vozila na nacionalnoj i stranoj teritoriji – https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Stvarne uštede u gorivu i u troškovima mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od navika u vožnji, samog vozila i pritiska u gumama.

 

(3) Produženo trajanje EV baterije i smanjenje emisija CO2. Kao nova, guma MICHELIN e·PRIMACY proizvodi u proseku za 2 kg/t manje otpora kotrljanja u odnosu na konkurente, što odgovara umanjenju potrošnje goriva i do 0,21 l/100 km, a to odgovara smanjenju emisije CO2 i do 5 g za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI ili ekvivalentu povećanja do 7% u autonomiji za vozilo VW e.Golf.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača