microsoftteams image 4

Kako i kada proveriti pritisak u gumama?

Korisni predlozi i saveti

Pošto gume prirodno gube malo vazduha, važno je redovno proveravati pritisak u gumama. Bez toga rizikujete da izgubite prianjanje i povećate put kočenja. Takođe možete oštetiti svoje gume, skratiti im životni vek i povećati potrošnju goriva.

Hajde da vidimo kako da izbegnemo ove rizike.

Kako proveriti pritisak u gumama vašeg automobila?

Na pumpi

Najlakši način da to uradite je da odete na benzinsku pumpu koja ima zonu za naduvavanje.

microsoftteams image 7

Nakon što identifikujete pritisak koji preporučuje proizvođač, ubacite mlaznicu kompresora na ventil.

Proverite da li prikazani pritisak u gumama odgovara preporuci.

Ako nije, pritisnite dugme za naduvavanje dok se ne dostigne tačan pritisak.

Prenosivim kompresorom

Takođe možete proveriti i podesiti pritisak u gumama od kuće. Sve što vam je potrebno je prenosivi kompresor, koji možete kupiti u prodavnicama.  

picture1

Dodatna oprema za automobile kao što je MICHELIN prenosivi kompresor je dostupna na Michelin Lifestyle Ltd, kao i širok spektar brendiranih proizvoda.

Najbolje je da koristite isti kompresor za svaku proveru tako da razlika u kalibraciji između dva uređaja ne utiče na nivo pritiska vaših guma.

Kada treba proveriti pritisak u gumama?

Uvek proverite pritisak u gumama kada gume nisu vožene ili su vožene veoma malo.

Zašto? Jer kada vozite, gume se zagrevaju, zbog čega njihov pritisak raste. Ako proverite pritisak u gumama nakon duže vožnje, osetićete da su vam gume prenapumpane i možda ćete biti u iskušenju (pogrešno) da uklonite vazduh da biste ih prilagodili.

Preporučuje se da proverite pritisak u gumama kada je vozilo voženo manje od 2 km. Ovo će vam dati pravu sliku pritiska u gumama. Ako je potrebno, možete podesiti dodavanjem vazduha ako je pritisak nizak.

Šta je sa rezervnim točkom?

Rezervna guma se često zanemaruje u procesu provere pritiska u gumama. Međutim, ako je vaše vozilo opremljeno rezervnom gumom, trebalo bi da se možete osloniti na nju ako vam se jedna od guma izduva. Takođe je potrebno redovno proveravati rezervnu gumu, čak i ako se ne koristi svakodnevno. Zato zapamtite da proverite i njen pritisak.

Koliko često treba da proveravate pritisak u gumama?

Postoji mala količina normalnog gubitka vazduha bez obzira na starost vaših guma i njihov stepen pohabanosti. Kako se guma kotrlja, gubi malo vazduha. Zbog toga, da biste izbegli gore pomenute rizike, preporučujemo vam da proveravate pritisak u gumama jednom mesečno.

Uzroci gubitka pritiska

Zašto se neke gume izduvaju brže od drugih?

Postoje različiti razlozi:

  • Ako je ventil gume malo porozan, guma gubi vazduh brže nego što je normalno.
  • Kada je naplatak star i zarđao, to takođe može da ošteti gumu i dovede do gubitka pritiska.
  • Ako je vaše vozilo uvek parkirano na istom mestu, gume izložene suncu gube vazduh brže od onih koje nisu.
  • Ubod, na primer izazvan ekserom, može dovesti do sporog i postojanog gubitka pritiska

 

Tokom vaše mesečne provere, ako primetite značajnu razliku u pritisku između jedne i druge gume, to može biti defekat. U ovom slučaju, neka je proveri profesionalac.

Inače, male razlike u pritisku u gumama od jedne gume do druge su uobičajene. Samo steknite naviku da proveravate pritisak u gumama svakog meseca kako biste izbegli nedovoljno naduvavanje i prevremeno habanje guma.

If your vehicle is always parked in the same place, tyres exposed to the sun lose air faster.
map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača