4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Šta učiniti kada se promeni prianjanje na putu?

Korisni predlozi i saveti

Prianjanje na putu, ponašanje na putu… S vremena na vreme vozači mogu primetiti da se njihov automobil ne ponaša kao nekada, iako nisu uradili ništa posebno. Ili barem tako misle! Šta bi vozači trebalo da rade kada primetite loše ponašanje guma tokom vožnje? Poseta stručnjaku je neophodna da bi se postavila dobra dijagnoza.

Čitajte dalje da biste saznali više sa MICHELIN

Šta je prianjanje na putu?

Performanse ponašanja odnose se na način na koji vozilo/pneumatik odgovara na mnoge zahteve vozača, kao što su upravljanje, ubrzanje i kočenje. Ponašanje je ključno i u pogledu bezbednosti, stabilnosti vozila i zadovoljstva u vožnji.

44340525 m

Zašto se promenilo ponašanje na putu?

Ivičnjak, rupa, brzina… postoji nekoliko uzroka koji mogu promeniti ponašanje vozila.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Kada su točkovi izbačeni iz poravnanja, možda ćete osetiti nedostatak odziva upravljanja, osetiti više vibracija ili se automobil može povlačiti u stranu, na primer.

Šta god da je razlog, dobra vest je da je to popravljivo. Profesionalne usluge poravnanja točkova ili usluge balansiranja točkova mogu ovo da poprave.

Zašto gume imaju glavnu ulogu u ponašanju vozila?

Što se vozača tiče, ponašanje na putu se pre svega meri po tome u kojoj meri vozilo reaguje na postupke vozača. Sve bi trebalo da ide glatko, dosledno i bez ikakvih iznenađenja.

Za proizvođače automobila, ponašanje na putu je jedan od glavnih aspekata performansi. U vezi sa bezbednošću i zadovoljstvom u vožnji, performanse u ovoj oblasti su odlučujući faktor za odobrenje pneumatika. Zaista, to je jedna od performansi koje najviše komentarišu profesionalci (vođe javnog mnjenja i na događajima za štampu), kao i vozači.

Razvoj ponašanja je posebno složen jer zavisi od niza faktora na tri različita nivoa, a to su:

• vozilo (geometrija i raspodela težine),
• elementi uključeni u kontakt sa tlom/vozilom (gume, upravljanje i ovešenje),
• sistemi za pomoć pri vožnji (kontrola stabilnosti i upravljačka osovina).

Guma igra ključnu ulogu u prianjanju na putu jer na kraju lanca obezbeđuje prenos napora između vozila i tla kako bi se održala putanja koju definiše vozač.

Performanse ponašanja guma se procenjuju kroz niz testova (objektivnih i subjektivnih, na suvom, mokrom i na mašinama).

Ponašanje na putu je uglavnom popravljivo izvođenjem geometrije. Ali u slučaju velikog udara, mehanički delovi vozila mogu biti pogođeni i oštećeni.

Zašto je poravnanje točkova ključno za vašu bezbednost?

129754498 m

Ako je geometrija ovešenja vašeg vozila netačna, njegovo ponašanje može biti promenjeno, a vaša bezbednost ugrožena. Možda ćete primetiti neravnomerno habanje guma.
Važno je da obezbedite ispravno poravnanje da biste postigli najbolje ponašanje na putu, da biste zaštitili svoje gume od nepravilnog i/ili brzog habanja guma i da biste uštedeli gorivo.

Šta je sa balansiranjem točkova?

Dobro izbalansiran pneumatik, sa ravnomernom distribucijom težine, rotira na svojoj osovini bez ikakvih vibracija. Za savršeno balansiranje, tegovi se postavljaju na određenim mestima oko naplatka. To mogu da urade samo stručnjaci, jer je za to potrebna specifična merna oprema. Dobro izbalansirane gume omogućavaju udobniju vožnju, duži vek guma i manje prevremenog mehaničkog habanja.

Saznajte više o balansiranju točkova

Kako možete pronaći stručnjaka za poravnanje točkova i balansiranje točkova u vašoj blizini?

Postoji nekoliko načina da potražite „balansiranje točkova u mojoj blizini“ i pronađete profesionalnu garažu. Poravnanje guma će vam pomoći da poboljšate ponašanje guma. Koristite naš alat za pronalaženje dilera.

map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača