r2a4 tyre tread depth and legal limit

Dubina šare na gumama i zakonski dozvoljena dubina šare na gumama

Korisni predlozi i saveti

Guma se projektuje tako da ispuni određene zahteve u pogledu performansi. Međutim, kada se dostigne određeni nivo njene ishabanosti, takvu gumu treba zameniti. Koja je uloga šare gazećeg sloja gume? Do kog nivoa ishabanosti je guma i dalje delotvorna? I koja je zakonski najmanja dubina šare nakon koje gume trebe zameniti? Donosimo odgovore na sva vaša pitanja.

Performanse gume

Primarne funkcije gume sastoje se u nošenju opterećenja i u omogućavanju vozilu da ubrzava, koči i skreće. Međutim, pored tih funkcija, guma se bira i na osnovu performansi kakve od nje očekujete, što može zavisiti od načina na koji ih koristite.

Način na koji je guma projektovana umnogome utiče da njene performanse pod određenim uslovima budu bolje u odnosu na ostale gume. A da bi se dostigle posebne performanse, šara gazećeg sloja gume ima odlučujuću ulogu.

Kanali skulpture na površini šare gazećeg sloja imaju suštinski značaj za performanse. U zavisnosti od njihovog dizajna, u pojedinim uslovima oni mogu biti znatno delotvorniji, recimo na snegu, na suvim ili vlažnim drumskim podlogama.

Dubina šare na gumama takođe igra značajnu ulogu kad je reč o performansama. Na primer, pri vožnji na vlažnim drumskim podlogama vrlo je važno odbacivanje vodenog sloja. Time se obezbeđuje da guma ostane u kontaktu sa zemljom i eliminiše se pojava akvaplaninga pri većim brzinama.

tyre tread water

Koja je dubina šare na novoj gumi ?

To zavisi od same gume i od odabranog proizvođača, međutim, na ovom mestu navodimo sve ono što je potrebno znati: dubina šare gazećeg sloja treba da bude dovoljno velika da omogući dug životni vek jedne gume.

Međutim, ako je šara gazećeg sloja preduboka, guma će, takođe, tokom vožnje trošiti preveliku energiju, a samim tim i gorivo, zbog toplote koju guma oslobađa kad se deformiše.
Baš zato proizvođači i projektuju dubinu šare na gumama tako da se pronađe najbolja uravnoteženost između životnog veka gume i potrošnje goriva koja je u direktnoj vezi sa gumama.

Koja je zakonski dozvoljena dubina šare na gumama?

Najmanja dubina šare koja se dozvoljava iznosi 1,6 mm. To znači da nakon što se dostigne ova zakonski dozvoljena granica dubine postoji obaveza da se gume zamene kako time ne biste ugrozili sopstvenu bezbednost niti prekršili zakonske propise.
Međutim, to isto znači da pre dostizanja ove najniže dozvoljene granice govorimo o preranoj zameni guma. U ovom pasusu je opisano kako da proverite da li je dostignut najniži dozvoljeni nivo ishabanosti gume.

U MIŠLENU, svoje gume projektujemo tako da imaju performanse koje su stvorene da traju. Odnosno, naše gume su u stanju da pruže odlične performanse sve do poslednjeg pređenog kilometra, odnosno do trenutka kad se dostigne najniži dozvoljeni nivo ishabanosti. Postoje dva glavna razloga zbog kojih MIŠLEN optimizuje dugotrajnost svojih guma : manje učestalom zamenom guma štedite svoj novac i iskazujete veće poštovanje prema životnoj sredini. Baš zato MIŠLEN projektuje gume koje imaju dobre performanse sve dok se na njima ne dostigne najmanja dubina šare koja je zakonom dozvoljena. 

Provera dubine šare gazećeg sloja gume

Stručna lica koriste posebno projektovan alat da provere zakonski dozvoljenu dubinu šare na gumama, poznat kao merač dubine šare. Ako nemate takav alat, nivo ishabanosti svoje gume možete jednostavno ustanoviti na osnovu pokazatelja ishabanosti, koji su na MIŠLENOVIM gumama predstavljeni malim logotipima Michelin man.

U trenutku kad nivo ishabanosti dostigne vidljivost pokazatelja ishabanosti (koji je utvrđen na osnovu zakonski dozvoljene dubine šare na gumama), vreme je da se guma zameni.

Oznake s Michelinkom postavljene su na mjesta na kojima se na našim gumama nalaze indikatori istrošenosti.
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača