VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Zimski pneumatik ili pneumatik za sneg: u čemu je razlika ?

Korisni predlozi i saveti

Šta je zimski pneumatik? Da li se razlikuje od pneumatika za sneg?
Saznajte šta treba da znate o zimskim pneumaticima i kad se preporučuje da ih montirate na svoje vozilo.

Automatski Edicija guide drive in snow 2 Obaveštenja i Saveti

Šta zimske pneumatike čini jedinstvenim?

 

Zimski pneumatici su pneumatici posebno dizajnirani za bezbednu vožnju pri temperaturama ispod 7ºC, bilo da je put zavejan ili ne.

Raspoznaju se po specijalnim „M+S” i/ili „3PMSF” oznakama postavljenim na bočnom zidu pneumatika.

Koje su razlike između zimskih pneumatika, pneumatika za sneg i termorezistentnih pneumatika ?

Ne postoji bitna razlika. Ovi termini su se menjali tokom vremena i sa razvojem novih tehnologija. Danas, najčešće se nazivaju zimskim pneumaticima,

zato što se njihove prednosti mogu videti ne samo snežnim putevima, već i u svim zimskim uslovima, posebno na vlažnim putevima pri temperaturama ispod 7°C.

Zbog čega bi trebalo da opremim svoje vozilo zimskim pneumaticima ?

Letnji pneumatici su očigledno manje efikasni kada temperatura padne. Stvrdnuta guma koja je rezultat nižih temperatura vodi ka lošem prianjanju na putu. Zbog toga vam preporučujemo da zamenite vaše pneumatike čim temperature padnu ispod 7 °C.

Kreirani za zahteve vožnje u zimskim uslovima, zimski pneumatici su napravljeni od materijala koji su dobro prilagođeni hladnoći. Bilo da je tlo suvo, vlažno, zavejano ili zaleđeno, njihova elastična guma u kombinaciji sa dubokim šarama garantuje bolje prianjanje za tlo. Upravljanje vozilom i sama vožnja su optimizovani i smanjen je zaustavni put. 

winter tyre

Kad se zbog zimskih vremenskih prilika izmeni stanje na drumu

Od oktobra do kraja aprila, uslovi vožnje se mogu drastično menjati i površina puteva može varirati od suve do vlažne, zavejane ili zaleđene. Bez obzira na sve to, vreme će biti hladno —i zbog toga je važno da za vaša vozila koristite pneumatike koji su predviđeni za zimske uslove (zimske ili pneumatike za sve sezone).

U svetu pneumatika, zima počinje čim temperatura padne ispod 7°C, tako da je tada generalno preporučljivo da pređete na zimske pneumatike. Pri ovoj temperaturi, guma na vašim pneumaticima se stvrdne i postaje manje efikasna.

Bezbedno kroz zimu sa zimskim pneumaticima ili sa 4 pneumatika za sve sezone

Između snega, leda i velike poledice, vozači se često osećaju manje bezbedno tokom zime—ali to ne mora biti tako.

Ispravnim uzimanjem u obzir u obzir faktora rizika pri vožnji po hladnom vremenu i obezbeđivanjem opreme koja je adekvatna zimskim uslovima (zimski pneumatici ili 3PMSF-sertifikovani pneumatici za sve sezone), možete se osećati podjednako bezbedno kao i tokom lepog letnjeg dana.

winter road

Pravi faktori rizika tokom hladne zime

Vozači obično misle da su sneg i led dve najveće opasnosti pri vožnji zimi. A ipak, 9 od 10** nesreća se dešavaju po suvim ili vlažnim putevima, u odnosu da puteve prekrivene snegom i ledom.

Sneg može predstavljati opasnost, ali daleko od toga da je jedina. Čak i zimi, skoro 9 od 10 nesreća* se dešavaju na ravnim putevima

Kako se ovaj fenomen objašnjava? To je pitanje koncentracije. Vozači imaju običaj da budu mnogo oprezniji u lakat krivinama ili kad izlaze iz slepih krivina, dok pri vožnji po ravnim gradskim putevima pri uslovima dobre vidljivosti dozvoljavaju sebi da im pažnja odluta. Kao rezultat toga, broj nezgoda je značajno veći u urbanim oblastima.

U ovakvim uslovima, vaši pneumatici igraju još značajniju ulogu i zato je neophodno da opremite vaš automobil (u zavisnosti od vašeg načina vožnje) zimskim ili pneumaticima za sve sezone.

**Institut za istraživanje nezgoda na drumu (VUFO) - Univerzitet u Drezdenu: 12.000 analiziranih nezgoda u prosečnom vremenskom periodu od 12 godina..

Zašto zimski pneumatici MICHELIN obezbeđuju optimalne performanse

Šara gazećeg sloja

Šare na zimskim pneumaticima su lako prepoznatljive jer ih karakterišu brojni duboki kanali. Oni su poznatiji pod nazivom „lamele”.

Ove lamele (useci) koje se nalaze na šari pneumatika funkcionišu kao „kandže”, obezbeđujući optimalne performanse po suvim, vlažnim i zaleđenim terenima.

Zimski pneumatici na temperaturama ispod 7ºC imaju bolje prianjanje u poređenju sa letnjim pneumaticima, jer su dizajnirani sa:

  • 10 puta više lamela
  • 3D samozaključavajućim lamelama koje se protežu kroz celu dubinu šara i time poboljšavaju upravljivost pri vožnji po suvim putevima
  • 10% većom dubinom šara, što omogućava elastičnost na klizavim putevima
Automatski Edicija summer sculpture michelin pcy4 Obaveštenja i Saveti
Automatski Edicija winter sculpture michelin alpin Obaveštenja i Saveti

Posebni materijali

Zimski pneumatici se takođe razlikuju od letnjih u pogledu hemijskog sastava njihove gume. Ona je formulisana tako da ostane meka čak i pri niskim temperaturama, povećavajući njihovo prianjanje na klizavim površinama (pri uslovima vlage, snega ili poledice).

- Pri niskim temperaturama (ispod 7ºC), guma na šarama letnjih pneumatika se stvrdne, što smanjuje njeno prianjanje na tlo.

- Jedinstven sastav zimskih pneumatika im dozvoljava da ostanu elastični i da efikasno prianjaju na površinu puta.

Zašto koristiti 3PMSF-sertifikovane pneumatike kada temperatura padne ?

Postoji mnogo razloga za korišćenje specijalno prilagođenih pneumatika (zimski ili za sve 4 sezone) kada temperatura počne da pada.

Dok oznaka „3PMSF” garantuje bezbednost i mobilnost na snegu, pneumatici sa ovom oznakom su takođe dizajnirani za postizanje dobrih performansi po hladnim, klizavim površinama, bilo da su vlažne ili zaleđene.

Pri temperaturama ispod 7°C, pneumatici sertifikovani za zimske uslove ( sa oznakama „M+S” i/ili „3PMSF”) su bezbedniji i imaju kraći zaustavni put u poređenju sa letnjim pneumaticima na vlažnim, zavejanim ili zaleđenim putevima.

Automatski Edicija 3pmsf Obaveštenja i Saveti


Dobro je znati:

Ako povremeno vozite pri zimskim uslovima kao što su sneg ili led, pneumatici iz MICHELIN CrossClimate serije su savršeni za vas.

Ako se, sa druge strane, često susrećete sa teškim vremenskim prilikama, MICHELIN Alpin serija pneumatika poseduje baš ono što vam je potrebno da bezbedno putujete.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača