Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

NP Kako odabrati prave pneumatike – Zimske pneumatike

Korisni predlozi i saveti

Da li su mi potrebni zimski pneumatici ako imam vozilo sa pogonom „4x4”?

Vozila sa pogonom „4x4”, poznatija kao vozila sa pogonom na sva 4 točka, pružaju bolju trakciju na snegu u odnosu na vozila sa prednjim ili zadnjim pogonom. Ipak, ona manje efikasna nego vozila sa instaliranom zimskom opremom („3PMSF” zimski pneumatici ili „3PMSF” pneumatici za sve 4 sezone).

Što se tiče letnjih pneumatika, pogon na sva 4 točka delimično nadoknađuje lošije prianjanje pri vožnji uzbrdo. Pri vožnji nizbrdo, ipak, pogon na sva 4 točka ima ograničen efekat—i s obzirom na to da je vozilo teže na nizbrdici, opasno je voziti bez prave opreme. Prednosti pneumatika sa oznakom „3PMSF” ne mogu biti nadmašene.

Mogu li da montiram lance na bilo koje vozilo?

Većina vozila koriste klasične ili standardne lanc

Neka vozila, ipak, zahtevaju montiranje specifičnih lanaca.

Počnite tako što ćete proveriti kod proizvođača vašeg vozila da li vaše vozilo može koristiti standardne lance. Na određenim vozilima nije dozvoljeno koristiti klasične lance zato što nema dovoljno prostora između pneumatika i karoserije. Ako montirate lance na taj tip vozila, oni mogu oštetiti vaše pneumatike ili druge delove automobila. U ovom slučaju, moraćete da koristite lance tipa merdevina.

Da biste saznali više o ovom tipu lanaca koje vam nudi „MICHELIN LIFESTYLE”, posetite https://rs.michelin-lifestyle.com/en/promotions/snow-chains/find-products

Koja je svrha upotrebe pneumatika sa klinovima?

U regijama i zemljama u kojima su dozvoljeni, pneumatici sa klinovima se preporučuju za najekstremnije zimske uslove. Oni imaju bolje performanse od pneumatika bez klinova na zaleđenim putevima i putevima sa poledicom.

U Srbiji, pneumatici sa klinovima nisu dopusteni.

Koje su razlike između zimskih pneumatika, pneumatika za sneg i termorezistentnih pneumatika?

 

Da li su vam potrebni specijalni točkovi za zimske pneumatike?

Zimske pneumatike možete montirati na vaše standardne točkove. Za vozače koji koriste zimske pneumatike, kompanija Michelin preporučuje da leti koristite letnje pneumatike, što znači da pneumatike treba menjati dva puta godišnje:

  • U proleće pređite sa zimskih na letnje pneumatike
  • U jesen pređite sa letnjih na zimske pneumatike

Naravno, zamena pneumatika donosi određene troškove. Jedna alternativa je da imate dva seta točkova (felne + pneumatici), jedan sa zimskim i jedan sa letnjim pneumaticima. Na ovaj način možete jednostavno zameniti vaše točkove, pritom ne menjajući pneumatike, što će vam uštedeti novac.

Drugi članci koji vas mogu zanimati

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača