VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Kako prepoznati dobar zimski pneumatik

Korisni predlozi i saveti

Različite oznake na zimskim pneumaticima

Postoje posebne oznake na pneumaticima koje pokazuju da li su oni zimski ili za sve sezone.

Lako uočljivi, ovi simboli se nalaze na bočnom zidu pneumatika.

Automatski Edicija guide snowy night road Obaveštenja i Saveti

Zimski pneumatici sa oznakom „3PMSF”

„3PMSF” simbol ukazuje na to da su pneumatici i pouzdani i bezbedni za vožnju po snegu.

„3PMSF” oznaka je dodeljena od strane sertifikovane laboratorije.

Da bi se kvalifikovao za ovu oznaku, pneumatik mora prethodno da bude testiran u skladu sa standardizovanom regulatornom metodom i da njegove performanse zadovoljavaju određeni standard u pogledu mobilnosti i bezbednosti na snegu.

Ovaj simbol polako postaje norma za prepoznavanje dobrog zimskog pneumatika.

„3PMSF” simbol (engl. 3 Peak Mountain Snow Flake) je lako prepoznatljiv: snežna pahulja okružena sa 3 planinska vrha. Po propisima, uz njega uvek ide oznaka „M+S”.

Automatski Edicija 3pmsf Obaveštenja i Saveti

„M+S” zimski pneumatici

„M + S” (Mud + Snow)

Ova oznaka pokazuje da je pneumatik više pogodan za zavejane i blatnjave puteve u odnosu na standardne modele (letnji pneumatici).

Napominjemo da ova oznaka ne zahteva  sertifikovani test i da je isključivo odluka proizvođača da li će je staviti ili ne.

U prošlosti, ova oznaka je predstavljala autoritativni pokazatelj zimskog pneumatika. Ovo je i dalje slučaj u nekim evropskim zemljama, ali u većini zemalja propisi su napredovali i oznaka „3PMSF”  postaje norma u Evropi.

marquages m s et 3pmsf fiche 06
Automatski Edicija guide drive in snow 2 Obaveštenja i Saveti
4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

izvori fotografija: Stéphane DUCLET

 

Kompanija MICHELIN za vožnju u zimskim uslovima više preporučuje korišćenje zimskih pneumatika sa oznakom „3PMSF” u odnosu na one sa oznakom „M+S”.
 

Možete voziti bezbedno i bezbrižno  znajući da su svi zimski i pneumatici za sve sezone kompanije MICHELIN  sertifikovani „3PMSF” pneumatici.

Koje su oznake na pneumaticima sa klinovima i pneumaticima za led?

 

„Nordijski” ili „pneumatici za led” su dizajnirani za vožnju po najekstremnijim uslovima. Oni su specijalno konstruisani za vožnju na zaleđenim putevima, na putevima sa utabanim snegom i pri veoma niskim temperaturama (koje idu čak i do -40°C). Na ovim pneumaticima ne postoje neki posebni simboli, osim standardnih „M+S” i „3PMSF” oznaka.

Pneumatici sa klinovima se koriste isključivo u situacijama kada ima leda na putu. Postoje precizni propisi o tome kada oni mogu biti korišćeni i ovi pneumatici nemaju posebne oznake.

Automatski Edicija x ice Obaveštenja i Saveti
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača