VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Evropski zakoni vezani za upotrebu zimskih pneumatika

Korisni predlozi i saveti

Oznake na zimskim pneumaticima

Budite upoznati sa vašom opremom

Automatski Edicija 3pmsf Obaveštenja i Saveti

M + S (Blato i Sneg):

Lična sertifikacija od strane proizvođača pokazuje da su performanse u zimskim uslovima testirane.

Automatski Edicija 3pmsf Obaveštenja i Saveti

3 PMSF (engl. 3-Peak Mountain Snow Flake):

Pneumatici sa ovom oznakom su dizajnirani za zavejane puteve i njihove performanse su potvrđene kroz regulisane testove (1).

(1)Test efikasnosti u zimskim uslovima prema metodi opisanoj u regulativi R117.2

Automatski Edicija guide ue regulations Obaveštenja i Saveti

Šta evropski propisi kažu o upotrebi zimskih pneumatika?

Evropski propisi koji se odnose na upotrebu zimskih pneumatika navode da „pneumatici moraju nositi oznaku „M+S” ako su zimski”.

Nikakvi testovi performansi nisu neophodni da bi se stavila „M+S” oznaka: ovo je stvar interne sertifikacije od strane proizvođača. Sama oznaka nikako ne sugeriše da su neke objektivne performanse zagarantovane.

Zimski pneumatici koji poseduju oznaku „3PMSF”, međutim, moraju proći regulisan test koji garantuje određeni nivo performansi u zimskim uslovima.

U Evropi, pravila vezana za upotrebu sertifikovanih zimskih pneumatika (sa „M+S” i/ili „3PMSF” oznakama*) variraju od zemlje do zemlje. U zavisnosti od zemlje, zimski pneumatici mogu biti obavezni u određenom periodu u godini ili u određenim vremenskim uslovima/uslovima vožnje. Dodatno, neke zemlje imaju propise koji zahtevaju minimalnu dubinu šare pneumatika tokom zimskog perioda.

U nastavku su dati propisi po zemljama

Automatski Slika Bibendum - Reflexion Obaveštenja i Saveti

Da li ste znali?

U Evropi, kod pneumatika sertifikovanih za zimu (sa oznakama „M+S” i/ili „3PMSF”), indeks brzine pneumatika može biti nešto niži u poređenju sa originalnim pneumaticima. U tom slučaju, vaša brzina u vožnji mora biti prilagođena kako bi odgovarala ovom nižem indeksu brzine.

Nalepnica koja će poslužiti kao podsetnik   smanjene maksimalne brzine mora biti postavljena unutar automobila na mestu koje je jasno vidljivo vozaču.

Kad treba da promenim svoje pneumatike za zimu?

Dok ne stupi na snagu zakon vezan za vožnju u planinskim područjima, zimski pneumatici nisu obavezni u Srbiji. Ipak, mnogo je bezbednije voziti sa njima u zimskim vremenskim uslovima. Kako biste znali kada treba da promenite vaše pneumatike radi opuštenije vožnje, zapamtite ovo jednostavno pravilo: „Kada temperatura padne ispod 7°C, vreme je da montirate vaše zimske pneumatike!” Još jedan jednostavan način da ovo zapamtite je da montirate zimske pneumatike na Noć veštica i skinete ih na Uskrs.

Pri temperaturama ispod 7°C, letnji pneumatici više nemaju dobre performanse. Od oktobra do aprila, najbolje rešenje je da koristite pneumatike sertifikovane za zimske uslove (zimski ili pneumatici za sve 4 sezone). Ovi pneumatici dizajnirani za upotrebu u hladnim vremenskim uslovima vam omogućavaju da lakše kontrolišete vaše vozilo po vlažnim i zavejanim putevima. Zimski pneumatici će vam omogućiti da brže ukočite i osetite pojačano prianjanje u toku vožnje.

 

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape 1

A pneumatici sa klinovima?

Pojedine evropske zemlje imaju propise vezane za pneumatike sa klinovima i u nekim delovima godine dozvoljavaju njihovu upotrebu. Druge zemlje uopšte ne dozvoljavaju njihovu primenu (kao, na primer, Nemačka).

Automatski Edicija fiche 10 visuel pneu cloute Obaveštenja i Saveti

Zemlje sa propisima o primeni zimskih pneumatika

Zimski pneumatici su obavezni u nekim evropskim zemljama. U ostalim, upotreba zimskih pneumatika je opciona. S obzirom na broj varijacija u pogledu propisa vezanih za zimske pneumatike od jedne zemlje do druge, smatrali smo da bi bilo korisno da vam damo sažetak pravila vezanih za upotrebu zimskih pneumatika u okolnim evropskim zemljama.

Francuska

U Francuskoj nisu obavezni ni zimski pneumatici ni lanci za sneg. Ipak, pojedine prefekture mogu izdati dekret kojim se zahteva posebna zimska oprema (zimski pneumatici ili lanci za sneg) u periodu između 1. novembra i 31. marta.

 

Link za propise vezane za vožnju u planinskim regijama

Nemačka

U Nemačkoj je neophodno da imate zimske pneumatike na zavejanim ili zaleđenim putevima. Zimski pneumatici su obično obavezni od oktobra do aprila, ali je najbolje proveriti propise koji važe u određenoj regiji koju planirate da posetite.

U 2018. godini, propisi su postali stroži sa izmenama koje se odnose na definiciju „pneumatika sa zimskim karakteristikama”. Pneumatici moraju imati ne samo „M+S” oznaku, već i „3PMSF” oznaku.

Korisnicima je dat određeni grejs period da izvrše ovu tranziciju: pneumatici proizvedeni pre 1. januara 2018 se mogu koristiti do 30. septembra 2024 (link ka Da li ste znali? Pronađite datum proizvodnje vaših pneumatika...)

Ako ugledate saobraćajni znak na kome su nacrtani lanci za sneg, to znači da su lanci obavezni na tom putu tokom zimskog perioda. Ako ne poštujete signalizaciju, biće vam napisana kazna.

Italija

U Italiji je upotreba zimskih pneumatika i lanaca za sneg regulisana od strane opština, regiona i kompanija koje upravljaju auto-putevima. Tamo gde je obavezna, propisana oprema se mora koristiti u periodu od 15. novembra do 15. aprila. 

U pojedinim regionima, videćete saobraćajne znake koji označavaju da na svoje vozilo morate postaviti lance za sneg. U ovom slučaju, oni su obavezni i mogu se koristiti umesto zimskih pneumatika.

Belgija

Ako je vaše vozilo opremljeno pneumaticima koji imaju „M+S” i „3PMSF” oznake sa indeksom brzine ispod maksimalne brzine automobila, možete ih koristiti tokom cele godine. Ako se odlučite za tu varijantu, morate postaviti nalepnicu koja pokazuje maksimalan indeks brzine vaših pneumatika u vidnom polju vozača.

U slučaju da vaše vozilo ima pneumatike sa oznakom „M+S„” a bez oznake „3PMSF” i indeksom brzine ispod maksimalne brzine automobila, možete ih koristiti samo u periodu od 1. oktobra do 30. aprila. U tom slučaju, nalepnica koja pokazuje maksimalan indeks brzine pneumatika mora biti postavljena u vidnom polju vozača. 

„M+S” pneumatici, sa ili bez „3PMSF” oznake, sa indeksom brzine koji je jednak ili veći od maksimalne brzine vozila, mogu se koristiti tokom cele godine.

Švajcarska

U Švajcarskoj nije obavezna upotreba zimskih pneumatika. Ipak, između oktobra i aprila, snažno se preporučuje montiranje zimskih pneumatika. Ako dođe do nezgode a vozilo nije opremljeno zimskim pneumaticima, vaša osiguravajuća kuća može odbiti da pokrije štetu i možda vas i tužiti za nemarnost.

Osim toga, ako naiđete na saobraćajni znak na kome su nacrtani lanci za sneg, to znači da na tom putu tokom zimskog perioda morate imati lance za sneg.

Automatski Edicija how to read a tyres markings Obaveštenja i Saveti

Da li ste znali?

Kako biste saznali datum proizvodnje vaših pneumatika, morate pogledati „DOT” (engl. - Department of Transportation) kod na bočnom zidu pneumatika.

* Član 3.1.5 direktive 92/23 i uredbe R30

**”„Zimski pneumatik”: pneumatici koji imaju šaru i dizajn strukture koji obezbeđuje, po blatu i svežem ili otopljenom snegu, bolju upravljivost u odnosu na obične pneumatike namenjene za drumsku vožnju. Dizajn šare na zimskim pneumaticima obično se odlikuje prisustvom useka i/ili dubokih kanala koji su postavljeni sa većim razmakom u poređenju sa običnim pneumaticima namenjenim za drumsku vožnju. 

carte europe
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača