Koji je adekvatan pritisak za moje zimske pneumatike?

Korisni predlozi i saveti

Održavanje vaših pneumatika, pogotovo kada je u pitanju njihov pritisak, je od najveće važnostiza bezbednu vožnju.

Saznajte više o adekvatnom pritisku za vaše zimske pneumatike.

Kada treba da proverim pritisak u pneumaticima?

Pneumatici tokom vremena prirodno ispuštaju vazduh, što znači da redovno morate podešavati pritisak u njima (preporučujemo jednom mesečno), bez obzira na to koji je tip pneumatika u pitanju (letnji, zimski ili za sve sezone). Periodično proveravanje pritiska će vam takođe omogućiti da primetite svaki neobičan gubitak pritiska u jednom pneumatiku u poređenju sa ostalim, što vam može ukazati na to da je probušen.

Takođe je preporučljivo da proveravate pritisak u svojim pneumaticima pre nego što krenete na duži put ili ako vozilo nosi veliki teret. Ne zaboravite da izmerite pritisak u pneumaticima onda kada su „hladni” (nakon vožnje kraće od 3 km).

Automatski Edicija pression pneus hiver max Obaveštenja i Saveti

Podesite pritisak pneumatika za zimu

Zimske temperature imaju direktan uticaj na vaše pneumatike: kada temperatura padne, isto se dešava i sa pritiskom u vašim pneumaticima.

Proverite pritisak u vašim pneumaticima jednom mesečno kako biste izvršili neophodne korekcije.

Zimski pneumatici: Pritisak morate podešavati u odgovarajućim uslovima!

Obratite pažnju na temperaturu kada pumpate vaše zimske pneumatike.

Ako pritisak podešavate u garaži, gde temperatura ima pozitivnu vrednost (npr: 18°C) dok spoljna temperatura ima negativnu (npr: -2°C, sa temperaturnom razlikom od plus 20°C u garaži), preporučujemo da dodate 0.2 bara na pritisak preporučen od strane proizvođača.

Podešavanje će neutralisati razliku između veće unutrašnje temperature i hladnije spoljašnje temperature, omogućavajući tako da pritisak vaših zimskih pneumatika bude dobro prilagođen uslovima zimske vožnje. Ako podešavate pritisak u pneumaticima dok ste napolju, sledite vrednosti pritiska preporučene od strane proizvođača.

Automatski Edicija michelin pression calul Obaveštenja i Saveti
equipements speciaux

Najvažnije što treba da znate o vožnji u zimskim uslovima

Jako je važno da poštujete vrednosti pritiska u pneumaticima koje preporučuje proizvođač vašeg vozila. Relevantne informacije možete pronaći na jednom od sledećih mesta: 

  • na samom vozilu (na vratima automobila ili poklopcu rezervoara);
  • u priručniku za upotrebu vašeg vozila;
  • u preporukama proizvođača ili u profesionalnom vodiču za automobile.

Ispumpanost pneumatika može značajno uticati na upravljanje vozilom i izazvati nejednako habanje pneumatika. Isto važi i za prenapumpanost. Redovno proveravanje pritiska u pneumaticima umanjuje njihovo habanje.

Drugi članci koji vas mogu zanimati

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača