banniere-reglementation-france

Vožnja u zimskim uslovima - Najčešća pitanja

Korisni predlozi i saveti
Upotreba:

KADA TREBA DA PROVERIM PRITISAK U SVOJIM PNEUMATICIMA?

Pritisak u zimskim pneumaticima treba proveravati bar jednom mesečno. Takođe bi trebalo da ih proverite pre nego što krenete na dalji put ili u situacijama kada vaše vozilo nosi neki veći teret. Da bi očitavanje bilo i tačno i precizno, vaši zimski pneumatici treba  da pređu makar 3 km. 

GDE TREBA DA SKLADIŠTIM SVOJE ZIMSKE PNEUMATIKE?

Vaši zimski pneumatici moraju biti adekvatno uskladišteni kako biste ih zaštitili i kako bi bili spremni za narednu upotrebu. 

U idealnom slučaju, treba da budu uskladišteni:

 

  • U čistoj, suvoj, blagoj i provetrenoj prostoriji, dalje od direktnog uticaja sunčeve svetlosti i vremenskih prilika.
  • Daleko od hemijskih supstanci, rastvarača ili ulja koja mogu oštetiti gumu.
  • Daleko od bilo čega što može probušiti pneumatik (ekseri, klinovi itd.).
  • Daleko od izvora toplote, plamena, zapaljenih objekata ili bilo kakve opreme koja može varničiti ili izazvati kratak spoj. 
  • Dalje od bilo kakvog izvora ozona (transformatori, električni motori, stanice za zavarivanje itd). 
  • Dalje od bilo čega što bi moglo da zgnječi pneumatik.

KAKO TREBA DA SKLADIŠTIM ZIMSKE PNEUMATIKE?

Ako imade dovoljno prostora u  garaži, možete skladištiti zimske pneumatike na gomile, po mogućstvu na paletama, na mestu gde ne mogu biti zgnječeni. Visina gomile ne sme prelaziti 1,20 m.

Ako kod kuće nemate dovoljno prostora da na pogodan način skladištite pneumatike, imajte u vidu da većina dilera pnematika nudi i uslugu njihovog skladištenja. Raspitajte se u vašoj lokalnoj prodavnici pneumatika.

Ako su vaši zimski pneumatici već montirani na felne i imate prostora da ih skladištite, svoje napumpane pneumatike postavite uspravno jedne do drugih  ili ih položite jedne pored drugih na policu, u jednom redu.

 

Još jedno moguće rešenje je da skladištenje i brigu o vašim zimskim pneumaticima prepustite profesionalcu, kao što je, na primer, diler pneumatika.

KAKO DA SKLADIŠTIM MOJE PNEUMATIKE MONTIRANE NA FELNAMA?

Ako su vaši zimski pneumatici već montirani na felne i imate prostora da ih skladištite, svoje napumpane pneumatike postavite uspravno jedne do drugih ili ih položite jedne pored drugih na policu, u jednom redu.

Još jedno moguće rešenje je da skladištenje i brigu o vašim zimskim pneumaticima prepustite profesionalcu, kao što je, na primer, diler pneumatika.

 

DA LI SE ZIMSKI PNEUMATICI VIŠE HABAJU I CEPAJU OD LETNJIH PNEUMATIKA?

Suprotno uvreženom mišljenu, kod većine brendova, zimski pneumatici korišćeni u zimskim uslovima se ne habaju brže od letnjih pneumatika korišćenih tokom letnjih meseci.

Zahvaljujući naprednim tehnologijama, zimski pneumatici visokih performansi kompanije Michelin će garantovano trajati minimum onoliko dugo koliko i  letnji pneumatici

KOLIKO ČESTO TREBA DA PROVERAVAM ZIMSKE PNEUMATIKE NA ZNAKE HABANJA?

Bez obzira na tip pneumatika, preporučuje se da redovno proveravate u kakvom su stanju vaši pneumatici, na primer, u sklopu rutinskog održavanja vozila.

KOLIKO ČESTO TREBA DA MENJAM ZIMSKE PNEUMATIKE?

Kao i letnji i pneumatici za sve sezone, zimski pneumatici se mogu koristiti sve dok stepen habanja ne pređe dozvoljenu vrednost indikatora pohabanosti pneumatika koji se nalazi na šari pneumatika. U Srbiji, on iznosi 1.6 mm  dubine šare.

Redovna zamena pneumatika ima značajan uticaj i na životnu sredinu.

Budite sigurni da je kompanija Michelin posvećena dizajniranju pneumatika sa značajnim vekom trajanja  koji tokom celog tog perioda funkcionišu po visokim standardima. Kada se dostigne dozvoljeni indikator pohabanosti, vreme je da zamenite pneumatike.

Kao mera opreza, čak i kada njihovo opšte stanje izgleda dobro na prvi pogled i još uvek nisu dostigli dozvoljenu vrednost indikatora pohabanosti, kompanija Michelin preporučuje da svakih deset godina zamenite pneumatike.

MOGU LI ODABRATI ZIMSKI PNEUMATIK SA INDEKSOM BRZINE KOJI JE NIŽI OD ONOG KOJI JE PREPORUČIO PROIZVOĐAČ VOZILA?

Da. Ako je vozilo opremljeno zimskim pneumaticima sa oznakama „M+S” i „3PMSF”, i indeks brzine pneumatika je niži od maksimalne brzine automobila, oni se i dalje mogu koristiti sve dok se nalepnica koja pokazuje novu maksimalnu brzinu nalazi u vidnom polju vozača.

Primer: na automobil sa maksimalnom brzinom od 205 km/h se normalno mogu montirati pneumatici koji imaju indeks brzine „H”. Ako ih umesto toga opremite zimskim pneumaticima sa oznakom „M+S” ili „3PMSF” i indeksom brzine „T”, treba koristiti nalepnicu koja pokazuje da je maksimalna brzina ovog automobila 190 km/h.

 

Koliko često treba da proveravam pritisak u svojim pneumaticima?

Pritisak u zimskim pneumaticima  treba proveravati barem jednom mesečno. Takođe ih treba proveriti pre nego što krenete na dalji put ili u situacijama kada vaše vozilo nosi veći teret. Da bi  očitavanje bilo i tačno i precizno, vaši zimski pneumatici treba da pređu manje od 3 km.

 

Koji je najbolji način da zaštitim svoje zimske pneumatike tokom leta?

Na temperaturama iznad 7°C, zimske pneumatike treba zameniti letnjim pneumaticima. Pre nego što tokom leta uskladištite zimske pneumatike, obavezno prethodno proverite u kakvom su stanju. Pneumatici sa naprslinama nemaju više dobre performanse, iako još uvek nisu dostigli limit habanja. Takođe treba redovno proveravati da li su  pneumatici izbalansirani.

Proverite pritisak u pneumaticima - www.michelin.fr/hiver/quelle-pression-pneus-hiver

DA LI JE DOZVOLJENO KORIŠĆENJE PNEUMATIKA SA KLINOVIMA?

Upotreba pneumatika sa klinovima je propisana u uredbi koja je postala pravosnažna 18. jula 1985. godine. Njihova upotreba je dozvoljena od prve subote pre 11. novembra  do poslednje nedelje u martu. Brzina je ograničena na 90 km/h, ili na 60 km/h u određenim izuzecima. Simbol „pneumatika sa klinovima” mora biti istaknut na zadnjem levom delu vozila.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača