VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Da li mogu da zadržim zimske pneumatike i tokom leta?

Korisni predlozi i saveti

Možete doći u iskušenje da zadržite zimske pneumatike tokom cele godine, ali da li je to dobra ideja? Pročitajte ovaj članak i saznajte više o pravilima i propisima vezanim za zimske pneumatike, udobnosti koju oni donose na putu, bezbednosti koju nude i načinima na koje vam mogu uštedeti novac. Ovde možete naći sve što vam je potrebno da znate o vožnji sa zimskim pneumaticima tokom leta, kao i tokom cele godine.

Zašto odabrati zimske pneumatike?

Zimski pneumatici, ili pneumatici za sneg, kako se ponekad nazivaju, su dizajnirani za zimsku sezonu zahvaljujući njihovim širokim i dubokim usecima. Ovaj jedinstveni gazeći sloj i guma adaptiraju se na niske temperature i nude izvanredno prianjanje na putu na hladnoći omogućavajući vam da vozite sa sigurnošću bez obzira na vremenske prilike.

Kada mogu da koristim moje zimske pneumatike?

Preporučujemo korišćenje zimskih pneumatika (poznatijih kao pneumatici za sneg) kada temperature počnu da padaju ispod 7°C.

Zašto?

Kada vozite zimi na temperaturama ispod 7°C, zaustavni put zimskih pneumatika je kraći u poređenju sa letnjim pneumaticima na bilo kom tipu podloge (suva, vlažna, prekrivena snegom, poledica) i zimski pneumatik nudi bolje prianjanje.

4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1

DA LI SE ZIMSKI PNEUMATICI VIŠE HABAJU I CEPAJU OD LETNJIH PNEUMATIKA?

Suprotno uvreženom mišljenu, kod većine brendova, zimski pneumatici korišćeni u zimskim uslovima se ne habaju brže od letnjih pneumatika korišćenih tokom letnjih meseci. Zahvaljujući naprednim tehnologijama, zimski pneumatici visokih performansi kompanije Michelin će garantovano trajati minimum onoliko dugo koliko i  letnji pneumatici.

winter tyre

Da li je zabranjeno da vozite sa zimskim pneumaticima leti?

U Srbiji ne postoji zakon koji propisuje da je zabranjeno voziti sa zimskim pneumaticima tokom letnjih meseci.
Takođe, ne postoji zakon po kome su zimski pneumatici obavezni kada počne zimska sezona.
Na samom vozaču je da koristi pneumatike koji odgovaraju određenoj sezoni, s tim što prioritet treba da bude na bezbednosti i udobnosti na putu.

3 razloga zbog kojih se tokom leta ne savetuju zimski pneumatici na točkovima vozila?

1 - Radi veće bezbednosti

Letnji pneumatici garantuju maksimalnu bezbednost na suvim i vlažnim putevima kada su temperature iznad 7°C.

Sa druge strane, na temperaturama ispod 7°C, sertifikovani zimski pneumatici (označeni sa „M+S” i/ili „3PMSF”*) u poređenju sa letnjim pneumaticima imaju bolje performanse u zimskim uslovima vožnje.
Testove su uradili TÜV SÜD 2013. godine sa pneumaticima oznake „205/55 16 H”.

braking on snow_ENG

2 - Radi veće uštede goriva

Otpor kotrljanja zimskog pneumatika je veći nego što je to slučaj kod letnjeg pneumatika istih dimenzija.
Pri vožnji na zimskim pneumaticima tokom leta trošićete više goriva i beležiti veće emisije CO2..

3 - Radi veće udobnosti vožnje

Zamenom vaših zimskih pneumatika modelima prilagođenim letnjim uslovima vožnje i višim temperaturama činite izbor koji je takođe dobar za udobnost vozača.
Letnji pneumatici garantuju bolju upravljivost na putevima pri temperaturama koje prelaze 30°C, pritom vam omogućavajući udobnu i bezbednu vožnju.

storing tyres

KAKO MOGU PRAVILNO DA ZAŠTITIM ZIMSKE PNEUMATIKE TOKOM LETA?

Na temperaturama iznad 7°C, zimske pneumatike treba zameniti letnjim pneumaticima. Pre nego što tokom leta uskladištite zimske pneumatike, obavezno prethodno proverite u kakvom su stanju. Pneumatici sa naprslinama nemaju više dobre performanse, iako još uvek nisu dostigli granicu habanja. Takođe treba redovno proveravati da li su pneumatici izbalansirani

Popucali pneumatici gube svoju efikasnost čak i ako najniža granica ishabanosti šare gazećeg sloja nije dostignuta. Imajte na umu i to da redovno treba proveravati balansiranje pneumatika.

Stručnu pomoć u vašoj neposrednoj blizini potražite pomoću našeg lokatora dilera

Šta je sa pneumaticima za sve sezone?

„CrossClimate” asortiman pneumatika kompanije MICHELIN čine 3PMSF*-sertifikovani pneumatici za sve sezone koji pružaju inovativna rešenja za zimske i letnje pneumatike.

Sa „CrossClimate” asortimanom pneumatika kompanije MICHELIN možete bezbedno voziti i leti i zimi, bez razmišljanja o tome da li treba da zamenite pneumatike kad vremenske prilike počnu da se menjaju. Ovi pneumatici su stoga najbolja opcija za vozače koji žive u područjima sa umerenom klimom i u kojima vremenske prilike ostaju blage u većem delu godine sa povremenim hladnim periodima.

Automatski Edicija pneu voiture hiver michelin crossclimate Obaveštenja i Saveti
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača