4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

U nastavku pročitajte 7 saveta za bezbedniju vožnju u zimskim uslovima

Saznajte kako da održite kontrolu nad vašim vozilom pri vožnji u lošim vremenskim prilikama uz pomoć naših saveta za vožnju po snegu i ledu. Ovaj praktični vodič će vam pružiti sve informacije o preporučenoj dodatnoj zimskoj opremi za vaše vozilo i tome kako da pripremite vaše pneumatike za vožnju po snegu.

Korisni predlozi i saveti

Savet 1: Uvek pripremite vaše vozilo, pogotovo vaše pneumatike!

Pre nego što krenete, uvek prvo odledite i očistite šoferšajbnu kako biste imali dobar pregled puta.

Kada temperatura počne da pada ispod 7°C, preporučujemo da koristite pneumatike sa simbolom „3PMSF”. Možete koristiti zimske pneumatike (nazivaju se i pneumaticima za sneg) iz „MICHELIN Alpin” asortimana, ili pneumatike za sve sezone iz „MICHELIN CrossClimate” asortimana.

U slučaju da pri samom dolasku na planinu morate da montirate lance, parkirajte se na bezbednom mestu i montirajte ih na jednom od predviđenih mesta u podnožju planine. 

marquages m s et 3pmsf fiche 06

Savet 2: Podesite pritisak u vašim pneumaticima

Automatski Edicija tiretips inflation Obaveštenja i Saveti

 

Kako temperatura pada, tako pada i pritisak u vašim pneumaticima. Stoga zimi treba da podesite pritisak u pneumaticima jer su pravilno napumpani pneumatici bezbedniji i ekonomičniji.

Savet 3: Kako da vozite po snegu

Vožnja po snegu može biti stresna za vozače koji na nju nisu navikli. Morate zadržati kontrolu nad vašim vozilom, ostati koncentrisani sve vreme dok ste na putu i držati volan čvrsto sa obe ruke.

Bryan Bouffier, francuski vozač trkačkih automobila i pobednik stogodišnjeg izdanja Monte Carlo relija iz 2011. godine, kaže: „Na zavejanim putevima, najvažnija stvar je ostati miran, lagano kočiti i dodavati gas, gledati daleko ispred sebe, povećati zaustavni put i - iako se to podrazumeva - smanjiti brzinu”.

Nemojte koristiti tempomat, jer on nije predviđen za vožnju po klizavom tlu i može da izgubite kontrolu nad vašim vozilom zbog njega. 

Savet 4: Saznajte o pravilnim tehnikama kočenja pri vožnji po snegu

Započnite podešavanje tako što ćete smanjiti brzinu i povećati bezbednosnu udaljenost. Zapamtite da je vaš zaustavni put četiri puta duži na snegu, tako da je potrebno da držite odstojanje od automobila koji je ispred vas - i uzbrdo i nizbrdo.

Važno je da proverite prianjanje čim primetite promene uslova na putu usled vremenskih prilika (bilo da je suvo, vlažno, zavejano ili zaleđeno). Kako biste ovo izveli, prvo sačekajte situaciju kada u blizini nema drugih vozila i vozite polako. Vozite pravolinijski i počnite postepeno da kočite. Ako vaše vozilo ima poteškoća da uspori, to je zato što je put klizav. Nastavite mnogo opreznije i usporite.

Bryan Bouffier, francuski vozač trkačkih automobila i pobednik stogodišnjeg izdanja Monte Carlo relija iz 2011. godine, kaže: „Prilikom kočenja, zlatno pravilo je da se ne prave nagli pokreti”.

Michelin - Maîtriser le freinage

Savet 5: Zadržati kontrolu pri vožnji u krivinama

Michelin - Garder le contrôle en courbe

Pogon na prednjim točkovima

 • Sklonite stopalo sa gasa i lagano kočite, ulazite u svaku krivinu kao da je uža nego što izgleda, tako da pneumatici imaju veće šanse da zadrže prianjanje pri skretanju.
 • Pri izlasku iz krivine, smanjivanje broja obrtaja će rezultirati manjom trakcijom.
   

Zadnja vuča

 • Kada zadnji deo vozila počne da proklizava, lagano upotrebite i gas i kočnicu, sve vreme gledajući ka pravcu u kom želite da se krećete i skrećite u tom pravcu. 

Savet 6: Vožnja na uzbrdici po snegu

Na zavejanim putevima, važno je lagano ubrzavati, postepeno popuštati kvačilo kako biste sprečili da prednji točkovi proklizaju.

Vozila sa pogonom „4x4”

Vozila sa pogonom na sva 4 točka imaju mnogo efikasniju trakciju. U 90% slučajeva, ova vozila mogu da savladaju uspone čak i sa letnjim pneumaticima. Ali možete naići na probleme ako vozite nizbrdo, jer je težina vozila na prednjem delu. Zato je najbolje koristiti zimske pneumatike za vožnju po snegu, čak i sa pogonom „4x4”. 

MICHELIN - Réussir son démarrage en côte

Savet 7: Vožnja po snegu - Razlika između vozila sa manuelnim i automatskim menjačem

Vožnji po snegu se može pristupiti na razne načine, u zavisnosti od toga da li vaše vozilo ima manuelni ili automatski menjač. Ako imate manuelni menjač, koristite veće brzine kako biste izbegli da izgubite prianjanje. Neki automatski menjači imaju režim rada specifično podešen za sneg, što je vrlo korisna opcija. Možda bi trebalo da isključite i „ESP” i tempomat.

Automatski Slika Bibendum - Reflexion Obaveštenja i Saveti

Šta treba da zapamtim kad vozim u zimskim uslovima?

U nastavku možete videti sažetak naših najboljih saveta za bezbednu vožnju zimi:

 • Pripremite vaše vozilo tako što ćete očistiti sav sneg ili led sa šoferšajbne;

 • Montirajte zimske pneumatike na vaše vozilo;

 • Smanjite brzinu;

 • Kočite lagano i nežno;

 • Održavajte bezbednu udaljenost u odnosu na druga vozila;

 • Zadržite kontrolu pri vožnji u krivinama;

 • Naučite kako da najbolje savladate uzbrdicu 

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača