Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

Zašto treba da koristite zimske pneumatike? Michelin pojašnjava.

Zašto je važno da budete spremni za vožnju u zimskim uslovima?

Automatski Edicija guide car rainy road dark Obaveštenja i Saveti

Vremenske prilike

Od oktobra do kraja aprila, uslovi vožnje se mogu drastično menjati i površina puteva može varirati od suve do vlažne, zavejane ili zaleđene. Bez obzira na sve to, vreme će biti hladno —i zbog toga je važno da za vaša vozila koristite pneumatike koji su predviđeni za zimske uslove (zimske ili pneumatike za sve sezone).

U svetu pneumatika, zima počinje čim temperatura padne ispod 7°C, tako da je tada generalno preporučljivo da pređete na zimske pneumatike. Pri ovoj temperaturi, guma na vašim pneumaticima se stvrdne i postaje manje efikasna.

Između snega, leda i velike poledice, vozači se često osećaju manje bezbedno tokom zime—ali to ne mora biti tako.

Ispravnim uzimanjem u obzir u obzir faktora rizika pri vožnji po hladnom vremenu i obezbeđivanjem opreme koja je adekvatna zimskim uslovima (zimski pneumatici ili 3PMSF-sertifikovani pneumatici za sve sezone), možete se osećati podjednako bezbedno kao i tokom lepog letnjeg dana.

carousel produit pilot alpin 5

Sigurnost u zimskom periodu

Vozači obično misle da su sneg i led dve najveće opasnosti pri vožnji zimi. A ipak, 9 od 10** nesreća se dešavaju po suvim ili vlažnim putevima, u odnosu da puteve prekrivene snegom i ledom.

Sneg može predstavljati opasnost, ali daleko od toga da je jedina. Čak i zimi, skoro 9 od 10 nesreća* se dešavaju na ravnim putevima.

Kako se ovaj fenomen objašnjava? To je pitanje koncentracije. Vozači imaju običaj da budu mnogo oprezniji u lakat krivinama ili kad izlaze iz slepih krivina, dok pri vožnji po ravnim gradskim putevima pri uslovima dobre vidljivosti dozvoljavaju sebi da im pažnja odluta. Kao rezultat toga, broj nezgoda je značajno veći u urbanim oblastima.

U ovakvim uslovima, vaši pneumatici igraju još značajniju ulogu i zato je neophodno da opremite vaš automobil (u zavisnosti od vašeg načina vožnje) zimskim ili pneumaticima za sve sezone.

Zašto koristiti 3PMSF-sertifikovane pneumatike kada temperatura padne?

Postoji mnogo razloga za korišćenje specijalno prilagođenih pneumatika (zimski ili za sve 4 sezone) kada temperatura počne da pada.

Dok oznaka „3PMSF” garantuje bezbednost i mobilnost na snegu, pneumatici sa ovom oznakom su takođe dizajnirani za postizanje dobrih performansi po hladnim, klizavim površinama, bilo da su vlažne ili zaleđene.

Pri temperaturama ispod 7°C, pneumatici sertifikovani za zimske uslove ( sa oznakama „M+S” i/ili „3PMSF”) su bezbedniji i imaju kraći zaustavni put u poređenju sa letnjim pneumaticima na vlažnim, zavejanim ili zaleđenim putevima.

Automatski Edicija 3pmsf Obaveštenja i Saveti

Izaberite dimenzije svojih pneumatika