tyres for electric cars

Pneumatici za električne automobile: ključni element pokretljivosti

Korisni predlozi i saveti

Svi smo to primetili: električna vozila su tiša, teža i imaju znatno bolje ubrzanje. Prema tome, koje pneumatike za električne automobile treba da koristimo kako bismo maksimalno povećali prijatnost vožnje i domet svojih električnih vozila? Danas je pitanje performansi pneumatika za električni automobil podjednako važno kao i domet električne baterije i gustina mreže stanica za punjenje.

Nova uzbuđenja, najbolji pneumatici za električne automobile 

Izazovi dometa električnih automobila

Ubrzanje, kočenje, obrtni momenat, nivo buke... vožnja električnog automobila nudi sasvim novo iskustvo. Dovoljno je da iskusite običnu probnu vožnju i već se osećate kao da ste na letećem ćilimu samo uz zvuk vetra i pneumatike za električne automobile u pozadini. Zagovornik održive pokretljivosti kako na drumu tako i na trkačkoj stazi, Mišlen je već dugo istraživao tehnologije pneumatika za električna vozila, posebno kroz sopstvenu angažovanost u Formuli E, čiji je partner još od prve sezone 2014. godine. Takmičenje električnih vozila vrhunskog nivoa poslužilo mu je kao laboratorija za razvoj i transfer tehnologije, naročito u domenu energetske efikasnosti kako bi ponudio najbolje moguće pneumatike za električne automobile.

Izazov dometa električnih vozila

Budućnost električnih vozila delom zavisi od njihovog dometa, koji predstavlja glavni faktor opšteg prihvatanja. Domet se može povećati kroz izbor energetski efikasnijeg stila vožnje i korišćenjem regenerativnog kočenja kad god je to moguće. Međutim, to nije dovoljno. Stoga proizvođači automobila intenzivno ulažu u programe istraživanja i razvoja kako bi proizveli još efikasnije i energetski jače baterije. Međutim, nedostatak toga ogleda se u činjenici da su te baterije sve teže i teže, što sa svoje strane donosi do ubrzanja habanja pneumatika. Za proizvođače pneumatika ovo predstavlja dvostruki izazov: pneumatici za električne automobile moraju da ponesu veći teret i pritom i dalje nude odličnu dugotrajnost. Mišlen se uspešno uhvatio u koštac sa ovim izazovom kroz razvoj dva pneumatika: MICHELIN e.Primacy i MICHELIN Pilot Sport EV.

MIŠLENOVI pneumatici za električne automobile: povećavaju domet vaše baterije

Sa svojim elastomerom izrazito visoke elastičnosti, pneumatik MICHELIN e.Primacy donosi odlične performanse u kategoriji EV podjednako kad je reč o dugotrajnosti i otporu kotrljanja. On povećava domet električnog automobila za 7%*(1), što odgovara dodatnih 30 km na putovanju od 400 km. Što može biti vrlo korisno na kraju putovanja kad treba da dođete do najbliže stanice za punjenje. Pneumatik MICHELIN Pilot Sport EV, projektovan za znatno više sportsku vožnju, nudi izrazito nizak otpor kotrljanja zahvaljujući svojoj tehnologiji GreenPower Compound, što kao rezultat daje povećanje dometa za 60 Km*(2). Za vozače koji žele da maksimalno iskoriste potencijal svojih vozila, ovo energetsko poboljšanje – zahvaljujući pneumaticima za električne automobile – može zaista predstavljati značajnu razliku.

Sportska vožnja postaje električna! 

Kaže se da struja putuje brzinom svetlosti. Jedno je sigurno, ubrzanje električnog automobila visokih performansi može biti zaista eksplozivno ako su na njemu montirane pravi pneumatici za električna vozila. MICHELIN Pilot Sport EV je pneumatik za električni automobil sa dozvolom za korišćenje i na drumu, projektovan za spotsku vožnju i razvijen korišćenjem prednosti Mišlenovog iskustva u Formuli E. U stanju je da iznese krajnje ubrzanje i distribuciju mase koji su tipični za ova vozila. Pneumatik MICHELIN Pilot Sport EV to postiže zahvaljujući svojoj tehnologiji ElectricGrip Compound TM, u kojoj se koristi guma velike rigidnosti. Prikladan za sportsku vožnju kad su pneumatici izloženi teškim uslovima rada, on pruža optimalno prianjanje na suvim i vlažnim podlogama. Time, pneumatik MICHELIN Pilot Sport EV pruža izrazito zabavnu vožnju garantujući pritom performanse i bezbednost.

Od biciklističkih trka do e-bicikala

Svaki peti prodati bicikl danas je električni. Mišlen zadovoljava potrebe zaljubljenika u biciklizam svojom spremnom ponudom pneumatika za električne bicikle. Model MICHELIN PROTEK odlikuju odlična otpornost i prianjanje, za bezbednu vožnju kroz grad u svim vremenskim uslovima. Za vozače električnih bicikala to znači manje izbušenih guma i bolju podršku kad je reč o električnim biciklima.

From cycle racing to e-bikes

Pravne napomene

*(1) Veći domet i manje emisija CO2 – Novi pneumatik MICHELIN e-PRIMACY prosečno nudi za 2 kg/t manje otpora kotrljanja u odnosu na konkurente, što odgovara uštedi do 0,21 L/100 km. To odgovara smanjenju od 5 g u emisiji CO2 za vozilo VW Golf 7 1.5 TSI, i povećanje od 7% u dometu za vozilo VW e.Golf. Ispitivanja otpora kotrljanja mašinski su sproveli Applus Idiada na Mišlenov zahtev, u junu (nov pneumatik) i avgustu (mašinski izglačan na dubinu od 2 mm) 2020. godine, na dimenzijama 205/55 R16 91V.

 

*(2) Bolji domet za električna vozila visokih performansi – Interno ispitivanje otpora kotrljanja sprovedeno je u oktobru 2020. godine, na dimenzijama 255/45 R19, poređenjem pneumatika MICHELIN Pilot Sport EV (6,47 kg/t) sa pneumatikom MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električno vozilo težine 2.151 kg, sa dometom od 540 km, ova razlika od 2,3 kg/t dovodi do povećanja dometa za preko 60 km, što je jednako poboljšanju od 10% u odnosu na prvobitni domet.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača