liv mich eprimacy close up master v03 njo

Kako povećati domet električnih automobila?

Korisni predlozi i saveti

Želite li da poboljšate domet svog električnog automobila? Otkrijte izazove i rešenja za maksimalnu kilometražu od svog električnog automobila.

How can I increase the range of my electric car?

Postoje četiri glavna načina na koje vozač može da poboljša svoj domet električnih automobila :

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Usvojite besprekoran predvidljiv stil vožnje 

Najvažniji faktor koji utiče na prosečnu udaljenost koju električni automobil može da pređe je poznat kao eko-vožnja.

Eko-vožnja je stil vožnje koji je način broj jedan za optimizaciju potrošnje energije, kako u načinu na koji vozač ubrzava tako i usporava. Neko ko redovno ubrzava posle crvenog svetla i naglo koči imaće manji domet od vozača sa jednostavnijim stilom vožnje.

Brzina je takođe faktor. Domet varira u zavisnosti od toga da li se vozite u centru grada, u predgrađu ili na autoputu. Što brže vozite, brže trošite domet.

Budite u toku sa održavanjem vozila

adobestock 127114466

Ako postoji jedna stvar koju treba zapamtiti, to je da je domet električnog automobila u velikoj meri povezan sa njegovim održavanjem generalno. Ovo ne uključuje samo redovna održavanja kod mehaničara, već uključuje i sezonsku negu i praćenje pritiska u gumama vašeg električnog automobila.

Na primer, zima može direktno da utiče na domet vašeg električnog automobila: kada zahladi, globalna efikasnost baterije i motora se smanjuje. Temperatura ispod nula stepeni takođe može uticati na opseg. Zbog toga mnogi proizvođači nude mogućnost zagrevanja automobila pre nego što ga pokrenete.

Pritisak u gumama vašeg električnog automobila je takođe značajan faktor koji utiče na >prosečnu udaljenost koju električni automobil može da pređe. Vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama će dovesti do nepotrebne potrošnje električne energije, jer gumama je potrebno više energije za kotrljanje. Da ne pominjemo da pogrešno naduvane gume mogu dovesti do preranog habanja...

Uklonite nepotrebno opterećenje i otpor

Domet zavisi od opterećenja koje vozilo nosi: što je veća težina u automobilu, potrebno je više energije za njegovo kretanje. Neizbežno dolazi do gubitka dometa. Dakle, proverite da ne nosite nepotrebnu težinu u prtljažniku!

Aerodinamika takođe dolazi u obzir ovde. Krovni nosači, nosači za bicikle i tako dalje će povećati otpor, povećavajući potrošnju energije i smanjujući domet. Za optimalnu efikasnost električnog automobila, ako ne odlazite na odmor, uklonite svu spoljnu dodatnu opremu da biste dobili maksimalan domet električnog automobila.

Opremite svoje vozilo odgovarajućim gumama za električni automobil

Postavljanje odgovarajućih guma za električni automobil je od suštinskog značaja za postizanje najveće efikasnosti električnog automobila u smislu dometa. Gume imaju ključnu ulogu, posebno kroz ono što zovemo otpor kotrljanja. Kada želite da se guma kotrlja, ona mora da rasprši malo energije, a ova mala količina raspršene energije troši domet baterije. Jednostavno rečeno: što je manji otpor kotrljanja, veći domet možete da izvučete iz svog električnog vozila.

Stoga je u Michelin-u otpor kotrljanja u srcu dizajna naših guma za električne automobile:

Na tržištu premijum zamenskih guma MICHELIN e.Primacy, povećava vaš domet za procenjenih 7% ili oko 30 km za vozilo sa dometom od 400 km u poređenju sa drugim gumama njegove kategorije (1)( 2). Za vaše električno vozilo visokih performansi, MICHELIN Pilot Sport EV vam pruža 60 km dodatnog dometa(3)

Kako znate koje gume pružaju najbolji otpor kotrljanja?

Kako možete pronaći najprikladnije gume za električne automobile za svoje vozilo? Pa, u nekim zemljama, kao što je Evropa (a uskoro i Kina), postoji posebna etiketa - na primer, nalepnica koju ćete naći na frižideru. Na ovoj etiketi „A klasa“ označava najmanji otpor kotrljanja. Dakle, ako biste uporedili gume „A klase“ sa gumama „C klase“, dobili biste veći domet od prvih.

ZAKONSKA PITANJA

(1) - MICHELIN e.PRIMACY kategorija guma je definisana kao jedna od premijum letnjih guma kao što su brendovi CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, a koje nisu namenjene primeni originalne opreme (tj. nisu dizajnirane da dostignu specifične ciljeve proizvođača automobila) ali gume koje se mogu kupiti od prodavaca.

 

(2) - Povećani domet baterije za EV i smanjenje CO2 – Kada je nov, MICHELIN e.PRIMACY generiše prosečni otpor kotrljanja od 2 kg/t manji od konkurencije, što je ekvivalentno smanjenju potrošnje goriva do 0,21 l/100 km, što je ekvivalentno povećanju CO2 emisija do 5g za VW Golf 7 1.5 TSI ili ekvivalent povećanja autonomije do 7% za VW e.Golf.

 

(3) -  Interna studija otpora kotrljanja sprovedena 10/2020, na dimenziji 255/45 R19, upoređujući MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) sa MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električno vozilo mase 2151 kg, sa autonomijom od 540 km, ovaj jaz od 2,1 kg/t dovodi do povećanja autonomije od više od 60 km, ili više od 10% početnog dometa.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača