shutterstock 1972202852

Šta su gume sa većim indeksom nosivosti? 

Korisni predlozi i saveti

Saznajte šta su gume sa većim indeksom nosivosti, zašto MIŠLEN razvija ovakve gume i koja važna tehnologija se koristi za njihovo projektovanje kako bi se postigli vrhunska bezbednost i delotvorne performanse. 

Šta su gume sa većim indeksom nosivosti

U poslednjih deset godina, sadašnjost i budućnost automobilske tehnologije dramatično je izmenjena, najvećim delom kroz pojavu hibridnih i električnih vozila. Rastojanje koje mogu preći na osnovu jednog punjenja baterije ovih automobila vozačima nalaže da im stanice za punjenje baterija budu u blizini. Učestalost ovakvog zaustavljanja u značajnoj meri može produžiti putovanje. Rešenje ovog problema je u većoj, a time i težoj bateriji većeg kapaciteta koja omogućava prelaženje većih rastojanja bez potrebe za čestim punjenjem. Ipak, ugradnjom većih baterija neizbežno dolazi i do veće težine takvih vozila. 

adobestock 225779830

I budući da se opterećenost težinom vozila prenosi na sve četiri gume, u tom slučaju je neophodno ili da povećamo dimenziju guma ili da koristime one gume koje bezbedno mogu da izdrže veće opterećenje. Međutim, dizajn vozila (naročito onih sportskih) često ne ostavlja mogućnost za dodavanje većih guma, a postojeće gume Extra Load (XL ili EL) na tržištu u dovoljnoj meri ne mogu da podnesu dodatno opterećenje, uprkos činjenici da su jače i otpornije u odnosu na standardne gume. Imajući sve to u vidu, udruženje proizvođača guma ETRTO (Evropska tehnička organizacija za gume i felne) je definisalo novi standard gume koja može da podnese veće opterećenje u odnosu na postojeće XL gume. On je poznat kao standard guma sa većim indeksom nosivosti (High Load capacity).

HL gume za koje vrste vozila?

Gume sa većim indeksom nosivosti jesu gume koje se projektuju za teža vozila, kao što su električna vozila, hibridni automobili i terenci. HL gume, iako imaju iste dimenzije i napumpavaju se korišćenjem istih vrednosti pritiska, nude veći indeks nosivosti koji je neophodan za hibridna i električna vozila sa većim baterijama.

Kako možete prepoznati HL gume?

HL gume se lako prepoznaju na osnovu prefiksa „HL” na rubu gume, a navedenog ispred podataka o dimenzijama.

marquage pneu hl 2

Zašto Mišlen razvija HL gume

Uz sve veći razvoj i prihvatanje u upotrebu hibridnih i električnih vozila jasno je uočena potreba za prilagodljivom tehnologijom i novim načinom projektovanja guma. Važno je da se potrošačima omogući da kupe gume koje su projektovane za naročite potrebe baš takvih vozila – što obično podrazumeva veći indeks nosivosti s obzirom na baterije, kao i da se obezbedi regenerativno kočenje, manji otpor kotrljanja uz održavanje nivoa buke na što prihvatljivijem nivou.

I ne najmanje važno, Mišlen je razvio ovu vrstu zakonski prihvatljivih guma kojima se poštuju pravila bezbednosti na drumu uz garanciju da će vozači moći da ih montiraju na svim vozilima koja imaju potrebu za takvim gumama.

Kako Mišlenova tehnologija obezbeđuje podršku za HL gume

Tehnologija koja se koristi pri izradi ovih guma je napredna i u skladu sa najnovijim naučnim dostignućima u razvoju modernih guma. Ona podrazumeva korišćenje Mišlenovih stručnih znanja za povećanje kapaciteta nosivosti karkase uz očuvanje otpora kotrljanja i udobnosti vožnje koji se postižu kombinacijom smeše jedinjenja, profila kalupa i tipa armature. To znači prilagođavanje krutosti smeše šare gazećeg sloja kako bi se izdržalo veće opterećenje uz očuvanje performansi habanja i rukovanja, kao i ojačanje karkase gume u zoni najizraženijih sila korišćenjem robusnijih slojeva i izdržljivijih smeša. I konačno, profil se optimizuje i prilagođava da izdrži dodatno izvijanje gume, nastalo većim opterećenjem, a da se time ne utiče na udobnost vožnje vozača i samih putnika.  

Da li su mi potrebne HL gume za moje električno vozilo?

To će zavisiti od nekoliko okolnosti. Ako imate automobil povećane mase ili sa većim indeksom opterećenja, na raspolaganju imate dve mogućnosti, i to:


Međutim, imajte na umu da ako vozite veliko i snažno hibridno ili električno vozilo, najverovatnije će vam biti potrebne HL gume. Isto tako, imajte na umu da se na vozilima na kojima se koriste HL gume, kad za to dođe vreme, one moraju zameniti novim HL gumama. 

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača