motorhomes tyres header

Koje gume za kamp prikolice treba da koristim?

Korisni predlozi i saveti

Bez obzira na to da li ste samo običan izletnik ili istinski zaljubljenik u kampovanje i život u kamperu, verovatno se pitate koje gume za kamp prikolice treba da koristite i kako da kontrolišete pritisak u gumama za kamp prikolice u cilju što bezbednije vožnje. O svemu tome govorimo u ovom članku.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Kakvu kamp prikolicu posedujete?

Najbolje gume za vašu kamp prikolicu ponajpre će zavisiti od vrste vašeg vozila. 
Postoje četiri glavne vrste : Van Conversion Motorhome (Kombi kamper), Conventional Coach Built Motorhome (Konvencionalna ugrađena prikolica), Low Profile Coach Built Motorhome (Niskoprofilna ugrađena prikolica) i A Class Motorhome (Kamper A klase).

type 01

1 - Van Conversion Motorhome (Kombi kamper):

Ovo je najjednostavnija verzija: kombi prilagođen u kamper čija je glavna odlika krov koji se može podići za potrebe smeštaja kreveta.
Na primer, Adria Twin Plus 600 SPB, Globe-Traveller Voyager XS i Adria Twin Supreme.
MIŠLEN preporučuje gume za kamper kamionete : gume sa oznakom C.

Naša ponuda guma Agilis savršeno odgovara ovoj vrsti vozila.

type 02

2 - Conventional Coach Built Motorhome (Konvencionalna ugrađena kamp prikolica):

„Konvencionalna ugrađena prikolica” je nešto viša od ostalih kampera i kamp prikolica. Prepoznaje se po prepustu iznad vozačke kabine, kao u slučaju vozila Ford Transit ili Iveco Daily.
MIŠLEN preporučuje gume za kamp prikolice : gume sa oznakom CP.

Naša ponuda guma CrossClimate Camping savršeno odgovara ovoj vrsti vozila.

type 03

3 - Low Profile Coach Built Motorhome (Niskoprofilna ugrađena kamp prikolica):

„Niskoprofilna ugrađena kamp prikolica” je nešto lakša verzija „Konvencionalne ugrađene kamp prikolice”, bez dela za spavanje iznad vozačke kabine. 
Recimo, Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G ili  Chausson Titanium 640 spadaju u kategoriju „Niskoprofilne ugrađene kamp prikolice”.

MIŠLEN preporučuje gume za kamp prikolice : gume sa oznakom CP.
Naša ponuda guma CrossClimate Camping savršeno odgovara ovoj vrsti vozila.

type 04

4 - A Class Motorhome (Kamper A klase):

„Kamper A klase” je znatno prostraniji i udobniji, sa pravom spavaćom sobom u zadnjem delu i sa opremom vrhunskog kvaliteta. 
Primeri ovog vozila: Dethleffs Pulse I 7051 DBM, Carthago S Plus 64 ili Hymer B-Klasse ModernComfort.

MIŠLEN preporučuje gume za kamp prikolice : gume sa oznakom CP.
Naša ponuda guma CrossClimate Camping savršeno odgovara ovoj vrsti vozila.

Zašto se gume sa oznakom CP preporučuju za teške kamp prikolice?

Ako je model vašeg kampera „Konvencionalna ugrađena kamp prikolica”, „Niskoprofilna kamp prikolica” ili „Kamper A klase”, performanse gume sa oznakom C možda neće biti sasvim dovoljne. Preporučujemo da umesto njih koristite gume sa oznakom CP. 

Zašto? Zato što su gume sa oznakom CP posebno projektovane za teške kamp prikolice. Ove gume za kamp prikolice imaju veći indeks nosivosti i pritisak, a osim toga imaju i ojačanje karkase.

Zašto se za gume za kamp prikolice sa oznakom CP zahteva veći kapacitet nosivosti?

Kamperi (kamp prikolice) jesu vozila koja načelno imaju veliku masu (samo vozilo sa unutrašnjom opremom), kojoj treba pridodati još i masu vaše opreme za putovanje (prtljag, bicikle...).

Osim toga, kamperi imaju visoko težište, a ponekad i veliki prepust (delovi karoserije između osovine i krajnjeg dela vozila), kao i dodatnu nosivost koja ne mora biti ravnomerno raspoređena. 

schema

1 - Neravnomerna statička raspodela opterećenja (na primer, rezervoar s vodom);
2 - Povećana nosivost na zadnjem delu (na primer, nosač za bicikle);
3 - Fluktuacija opterećenja zbog centrifugalne sile i težišta (na primer, na krivini).

Sve navedeno predstavlja veliki pritisak koje sve četiri gume moraju da izdrže tokom brojnih pređenih kilometara. Baš zato su gume sa oznakom CP znatno prikladnije za ovu funkciju u odnosu na gume sa oznakom C.

motorhome tyres article page for crossclimate camping tyre

Gume sa oznakom CP preporučuje ETRTO (Evropska tehnička organizacija za gume i felne)

Od 2003. godine, organizacija ETRTO preporučuje da kamperi (kamp prikolice) koje smo prethodno naveli koriste gume sa oznakom CP navedenom u opisu dimenzije guma, umesto uobičajenih guma sa oznakom C koja je navedena na gumama za kombije.

Oznaka CP je uočljiva na boku gume za kamp prikolice.

Gume za kamp prikolice sa oznakom CP, kao što je guma MICHELIN CrossClimate Camping, projektovane su u skladu sa specifičnim karakteristikama opterećenja ovih vozila, saglasno preporukama organizacije ETRTO, kako bi se stanjem vašeg vozila postigli najbolja moguća vožnja i bezbednost.


Pritisak u gumama za kamp prikolice

Postoji još jedan važan faktor za postizanje bezbednosti i stabilnosti vozila: gume za vašu kamp prikolicu treba napumpati korišćenjem pravilnih vrednosti pritiska. Naravno, zapremina i pritisak vazduha unutar guma za kamp prikolice direktno utiču na opterećenje koje te gume mogu da podnesu.

Gume za kamp prikolice sa oznakom CP projektovane su za korišćenje sa vrednostima većeg pritiska u odnosu na pritisak guma za kombije (sa oznakom C), čime se postižu bolje rukovanje i povećana otpornost na karakteristike opterećenja koje su svojstvene velikim kamperima.  

Za gume sa oznakom CP koje se montiraju na kampere, organizacija ETRTO preporučuje sledeće:
●     Na zadnojoj osovini: pritisak u gumama za kamp prikolice treba da iznosi 5,5 bara (80 psi). Mora se poštovati najveći dozvoljeni kapacitet nosivosti gume.
(Imajte na umu da se za pritisak veći od 4,5 bara (65 psi) zahteva korišćenje metalne obujmice u ventilu ili specifičan gumeni ventil visokog pritiska),
● Na prednjoj osovini: pogledajte preporuke proizvođača za vrednosti napumpavanja guma koje su navedene na samom vozilu i / ili u priručniku za njegovo korišćenje.

Ne zaboravite da pritisak u gumama za kamp prikolice treba po potrebi proveravati i korigovati, jednom mesečno i pre svakog dužeg putovanja. 

157751925 m

Koje su preporuke za produženo parkiranje kampera?

Kako biste očuvali stanje guma i njihovu bezbednost, pre svakog dužeg vremenskog perioda parkiranja:

  • Pobrinite se da gume budu pravilno napumpane u skladu sa preporučenim vrednostima pritiska. U svakom slučaju, treba izbeći stanje nedovoljne napumpanosti, jer time postoji mogućnost da vaše gume za kamp prikolicu budu oštećene.
  • U meri u kojoj je to moguće, zaštitite svoje gume za kamp prikolicu od direktnog izlaganja suncu jer UV zraci i toplota predstavljaju faktore koji ubrzavaju proces preranog starenje gume.
  • U idealnom slučaju, svoje gume za kamp prikolicu zaštitite od kontakta sa hladnim i vlažnim podlogama postavljajući svoje vozilo na odgovarajući stalak ili postolje.
  • Pre korišćenja vozila, proverite stanje guma i prilagodite vazdušni pritisak u njima.

Koje gume za kamp prikolice su prikladne za korišćenje tokom cele godine?

Ako svoj kamper želite da vozite bezbedno tokom cele godine ne obazirući se ni na kakva sezonska ograničenja, najbolja preporuka biće guma za sva 4 godišnja doba.

Naša guma MICHELIN CrossClimate Camping predstavlja savršen izbor budući da je potvrđena oznakom 3PMSF (3 planinska vrha i snežna pahulja), te vam stoga nudi izuzetne performanse tokom zime (do minus 7 °C) na vlažnim drumskim podlogama i na onim prekrivenim snegom, kao i tokom leta na suvim drumskim podlogama.

Njen robusni dizajn i prianjanje omogućavaju vam vožnju po travi, šljunku, pesku ili blatu bez ikakvih poteškoća.

Posebno smo je projektovali da izdrži velika opterećenja, uključujući i najteže kampere. Baš zato nosi oznaku CP i predstavlja savršen izbor za vaš kamper.

map search desktop

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača