background image

Letnje gume, zimske gume i gume za sva godišnja doba?

Korisni predlozi i saveti

Zbunjeni ste u pogledu činjenice koje su vam gume potrebne? Uz ovaj vodič o korišćenju odgovarajućih guma za svako godišnje doba bićete spokojni bez obzira na vremenske prilike.

Razlika između letnjih guma, guma za sva godišnja doba i zimskih guma 

Šta su to letnje gume?

Letnje gume su projektovane za korišćenje tokom toplijih meseci u kojima temperature vazduha obično dostižu 40 °C u povremenim ili produženim vremenskim periodima, ili tokom cele godine u predelima u kojima nema zimskih vremenskih prilika. Uz pliću šaru gazećeg sloja i čvršću, lepljivu smešu šare gazećeg sloja koja nudi odlično prianjanje na suvim i vlažnim drumskim podlogama, letnje gume su posebno projektovane da ponude optimalne performance na temperaturama vazduha preko 7 °C. Njima se postiže maksimalna preciznost rukovanja i obezbeđuje stabilnost pri naglim skretanjima ili kočenju.

Zimske gume i letnje gume imaju različite šare gazećeg sloja

Šta su to zimske gume?

Zimske gume predstavljaju suprotnost – posebno su projektovane za bezbednu vožnju pri temperaturi vazduha ispod 7 °C, i u otežanim vremenskim uslovima kao što su led i sneg. U poređenju s letnjim gumama, zimske gume imaju jedinstvenu šaru gazećeg sloja sa dubljim, brojnijim usecima koji pospešuju trakciju na snegu i ledu. Osim toga, izrađene su od fleksibilnijeg materijala koji im omogućava dovoljnu mekoću za prianjanje na drumskoj podlozi čak i pri izrazito niskim temperaturama propraćenim ledom. 

Šta su to gume za sva godišnja doba?

Gume za sva godišnja doba ili gume za sve sezone kako se još uobičajeno nazivaju, predstavljaju kombinaciju tehnologija korišćenih kod letnjih i zimskih guma i mogu se koristiti tokom cele godine. U odnosu na letnje gume imaju veći broj useka na šari gazećeg sloja, čime se olakšava prianjanje na snežnim drumskim podlogama, ali su u stanju da se prilagode i znatno većim temperaturama. One predstavljaju najednostavnije rešenje ako živite u predelima sa blagim letima, blagim zimama i s tek povremenim snegom. Gume za sva godišnja doba garantuju pokretljivost i bezbednost na temperaturama vazduha u rasponu od -10 °C do +30 °C. (Dodatne informacije o gumama za sva godišnja doba)

Letnje gume u odnosu na zimske gume

Iako one mogu delovati slično, ne preporučuje se korišćenje zimske gume tokom leta, budući da će se mekša šara gazećeg sloja brže habati po toplom asfaltu. Biće smanjeno i optimalno rukovanje, produžiće se zaustavna putanja pri kočenju vozila, a sve to će najverovatnije biti propraćeno i povećanom potrošnjom goriva.

Isto tako, ne preporučuje se korišćenje letnjih guma tokom zime, budući da ove gume nisu projektovane da izdrže niske temperature. Bez dublje šare gazećeg sloja i dodatnih kanala kakve imaju zimske gume, letnje gume mogu imati otežano prianjanje na drumskoj podlozi pri ledenom i snežnom vremenu. Vožnjom po snegu sa letnjim gumama koje su montirane na vozilu može se dvostruko povećati zaustavna putanja pri kočenju nego u slučaju kad se koriste sertifikovane zimske gume. Njihova smeša u šari gazećeg sloja prirodno očvrsne pri izrazito niskim temperaturama, povećavajući rizik od proklizavanja ili isklizavanja na zimskim drumskim podlogama. Ovakvim očvršćenjem šare može doći i do ošetećenja same gume, jer bez neophodne elastičnosti guma može da popuca ili se pokida.

U čemu je onda razlika između letnjih guma i guma za sva godišnja doba? Ako morate da se odlučite između ove dve vrste, pročitajte ovaj članak.

Odgovarajuće performanse MICHELIN letnjih guma, zimskih guma i guma za sva godišnja doba

 

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
Performanse gume MICHELIN CrossClimate+ u odnosu na gume MICHELIN Primacy 4 i MICHELIN Alpin 6
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
Performanse gume MICHELIN CrossClimate+ u odnosu na gume MICHELIN Pilot Sport 4 i MICHELIN Alpin 5

Letnje gume MICHELIN Primacy 4 i Pilot Sport 4 imaju najbolje performanse na suvoj i vlažnoj drumskoj podlozi pri vrlo toplom vremenu. Imaju izrazit životni vek što se i očekuje od robne marke MICHELIN.

Gume MICHELIN CrossClimate+ jesu gume za sva godišnja doba koje pružaju dobre performanse kako leti tako i zimi, čak i na snegu. Njihova izdržljivost je u rangu letnjih guma, zbog čega i jesu predvodnik u ovoj kategoriji.

Zimske gume MICHELIN Alpin 6 i MICHELIN Pilot Alpin 5 pružaju najbolje performanse pri lošem zimskom vremenu, obuhvatajući uslove snega i leda.

U kom trenutku zimske gume treba zameniti letnjim gumama 

U zavisnosti od vremenskih uslova u kojima živite, opšte je pravilo da letnje gume treba zameniti zimskim nakon što temperatura vazduha bude postojano ispod 7 °C. Najbolje je sačekati da se promena temperatura stabilizuje, u slučaju da je došlo samo do kraćeg zahlađenja. Isto važi i u slučaju kad dođe do otopljavanja vazduha. Čim temperature vazduha budu postojano iznad 7 °C, možete se vratiti na letnje gume.

U slučaju kad koristite gume za sva godišnja doba ne morate da brinete o zameni guma. One pružaju spokoj tokom cele godine. 

Koliko će me koštati da svoja kola opremim gumama za odgovarajuće godišnje doba? 

Bilo da ih montirate na limuzinu, karavan, električni automobil, sportski automobil, 4x4 ili na terenac, izbor pravih guma je od suštinskog značaja. Troškovi zavise od veličine vašeg vozila i vrste gume za odgovarajuće godišnje doba. Na primer, letnja guma MICHELIN Primacy 4 je dostupna u 104 dimenzije (od 15 do 20 inča): cene potražite na internetu ili kod svog lokalnog prodavca.

Za razliku od letnjih guma, gume za sva godišnja doba se mogu bezbedno koristiti i zimi, što svakako utiče da njihova cena bude veća. Ipak, montiranje guma za sva godišnja doba na vaše vozilo i dalje je jeftinije od kupovine odvojenih kompleta letnjih i zimskih guma. U ovim višenamenskim gumama kombinovana je tehnologija letnjih i zimskih guma kako bi se ponudio veći stepen performansi i bezbednosti u svim vremenskim uslovima. Zbog svoje hibridne prirode one su ekonomične na duge staze.  Cene potražite na internetu ili kod svog lokalnog prodavca.

Auto-radionica MICHELIN: Pomoć pri izboru pravih guma za vaš automobil

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Naše svesezonske, letnje i zimske gume

moto icon season all white tyres
Season
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača