r9a12 header def

Na koji način gume mogu da doprinesu većoj pređenoj kilometraži i uštedi goriva?

Korisni predlozi i saveti

Poznavanje odnosa koji postoji između efikasne potrošnje goriva i guma može vam pomoći da sa punim rezervoarom pređete veće razdaljine, a to je dobra vest ne samo za vaš novčanik, već i za životnu sredinu. U ovom članku govorimo o tome kako da pospešite ekonomičnost potrošnje goriva, sa težištem na prepoznavanju oznaka za gumu i za efikasnost potrošnje goriva: kako razumeti deklaraciju i šta zapravo znači dijagram guma za efikasnu potrošnju goriva.

Šta je ekonomična potrošnja goriva?

Puedes mejorar el ahorro de combustible de tu auto con sencillos consejos

Obračun razdaljine koju svojim automobilom možete preći s jednim punim rezervoarom nije baš tako jednostavan zadatak kako se to naizgled čini. Dva vozila mogu započeti put sa istom količinom goriva i preći istu razdaljinu, ali se usled brojnih faktora njihova potrošnja goriva po dolasku na odredište u značajnoj meri može razlikovati. To se meri brojem pređenih milja po galonu (mpg), koji u proseku iznosi 4,55 litara goriva. Što je ova brojčana vrednost veća, to je vaše vozilo efikasnije (ekonomičnije).

Ne samo da vaš automobil na samom početku već ima utvrđenu vrednost potrošnje, već će se i razdaljina koju prelazite vozilom razlikovati u zavisnosti od drugih faktora, kao što su stil vožnje, gume i teren. Zato često i koristimo izraz ekonomičnost goriva” u smislu optimizacije načina na koji motor koristi svoje gorivo.

Kako smanjiti potrošnju goriva: dobro poznavanje vozila

Ključni preduslovi za poboljšanje ekonomičnosti goriva kriju se u razumevanju činjenice koji automobili troše najviše goriva i zašto je to tako. Po pravilu, veći i teži automobili trošiće i više goriva. Zašto?

Jednim delom ovo ima veze sa otporom kotrljanja gume. Energija koja je potrebna da odgurne vaš automobil iz stanja mirovanja na ravnoj površini ima veze samo sa otporom kotrljanja guma. Što je automobil teži, potrebno ga je jače odgurnuti, a to znači da se zahteva i veća energija. Međutim, ako su na vašem automobilu montirane gume sa malim otporom kotrljanja, biće potrebno manje ove energije.

Dakle, jednostavno rešenje za uštedu goriva krije se u izboru manjeg i lakšeg vozila. Ili u činjenici da u vozilu prevozite samo ono što vam je zaista neophodno!

Kako poboljšati ekonomičnost goriva u svom automobilu

Jasno je da zamena automobila nije pravo rešenje baš za svakoga. A neki ljudi baš i ne mogu da prave kompromis u pogledu veličine svog vozila - na primer, oni koji imaju veliku porodicu ili opremu koju prevoze. Saznajmo onda kako uz ove savete za bolji odnos pređene kilometraže i potrošnje goriva sa punim rezervoarom možete da pređete veću razdaljinu.

  • Pritisak u gumama

Značajan činilac koji mnogi zanemaruju kad je reč o poboljšanju ekonomičnosti goriva odnosi se na izbor guma i pritisak u njima. Gume koje nisu dovoljno napumpane mogu predstavljati uzrok nepotrebnog rasipanja energije, stoga upamtite da je za postizanje optimalnih performansi važno da pritisak u gumama redovno proveravate. A to je podjednako važno i za vašu bezbednost.

  • Održavanje

Redovnim održavanjem svog vozila pobrinućete se da svi njegovi delovi besprekorno funkcionišu, a time ćete optimizovati i potrošnju goriva u njemu i sprečiti nepotrebno rasipanje energije. Na primer, podešavanjem rada motora ili popravkom senzora za kiseonik možete ostvariti značajan napredak u pređenoj kilometraži.

  • Smanjenje težine automobila

Da biste uštedeli gorivo, postarajte se da u svom automobilu ne prevozite nepotreban teret koji stvara veće opterećenje na gume i time zahteva veću energiju kako bi se prevazišao otpor kotrljanja. Pregledajte svoj prtljažnik: ova kutija s alatom koju povremeno prevozite do kuće svojih roditelja pravi je primer onoga što ne mora svakodnevno da bude u vašem automobilu.

  • Smanjite otpor kretanju

Većina današnjih automobila projektovana je imajući u vidu zakrivljene aerodinamičke linije koje omogućavaju da se vozilo lakše kreće kroz vazduh. Sa smanjenjem otpora vazduha (otpora kretanju), uštedećete i više goriva. Dakle, ako ste na automobil ugradili sanduk na krovu ili nosač za bicikl, uklonite ih sa vozila sve do prilike kad vam zaista i budu potrebni.

  • Isplanirajte svoja putovanja 

U cilju poboljšanja ekonomičnosti goriva, i pre nego što upalite motor u svom automobilu, unapred isplanirajte svoje kretanje kako biste izbegli gužve u saobraćaju, a svoje putovanje optimizujte korišćenjem GPS uređaja ili mobilne aplikacije. Eliminacijom svakog naglog kočenja, zaustavljanja i kretanja i omogućavanjem normalnog rada motora u saobraćaju, za istu količinu goriva preći ćete znatno veću kilometražu.

  • Klima-uređaj u automobilu

Za zagrevanje ili hlađenje unutrašnjosti vašeg automobila koristi se energija. Pa, pre nego što dodatno pojačate grejanje u svom vozilu, razmislite o tome da li bi neki lagani džemper mogao da reši stvar. Slično važi i za grejanje sedišta, odmagljivač i druge uređaje koji naprosto gutaju gorivo. Uštedite na toploti da biste uštedeli gorivo.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Koje su najbolje gume kad je reč o potrošnji goriva

Trenutno se u svom segmentu izdvaja jedna guma kad je reč o malom otporu kotrljanja: guma MICHELIN e.PRIMACY. Inovativnim tehnologijama je postignuto da ova guma u isto vreme bude ekonomična (obezbeđuje veću pređenu kilometražu za istu količinu goriva), ali i održiva u ekološkom smislu.

Siril Rože, direktor za tehničke i naučne komunikacije u Mišlenu, objašnjava da udeo gubitka energije posredstvom guma - na osnovu otpora kotrljanja koji smo prethodno pominjali - može iznositi i do 20% u okviru potrošnje goriva u automobilu sa unutrašnjim sagorevanjem. „Pravilno odabrana guma može vam zaista pomoći da uštedite novac”. Uz novu gumu MICHELIN e.PRIMACY, koja ima najmanji otpor kotrljanja u svojoj kategoriji*, vozači mogu da uštede gorivo. „Konkretno, na osnovu potvrđenih ispitivanja, mali otpor kotrljanja kod gume MICHELIN e.PRIMACY znači da vozači štede oko 0,21 litra goriva na svakih 100 kilometara, a to iznosi oko 80 evra tokom celog životnog veka gume”*.

Na osnovu ovakve efikasnosti u potrošnji goriva, guma MICHELIN e.PRIMACY je svrstana u kategoriju A u evropskom sistemu označavanja.

Pnevmatike imajo vlogo pri varčevanju z gorivom

Kako koristiti ocenu gume u pogledu efikasnosti potrošnje goriva iz evropskog sistema označavanja da biste na taj način uštedeli gorivo

Nova različica nalepke EU za pnevmatike, ki prikazuje izkoristek goriva pnevmatik, od A do E

Evropska unija je 2012. godine uvela svoj prvi sistem za označavanje guma. U njemu su predočene mogućnosti koje gume mogu da ponude kad je reč o savetima za uštedu automobilskog goriva.

Postojeći sistem označavanja guma (ažuriran u maju 2021. godine) poštuje najnoviju inicijativu Evropske unije u pogledu Energetskog označavanja, kroz navođenje skale od A do E za otpor kotrljanja  (označena simbolom benzinske stanice), gde se A smatra najboljom kategorijom, a E najlošijom kategorijom u smislu performansi. Izborom kategorije A „gume za efikasnu potrošnju goriva” u značajnoj meri ćete smanjiti potrošnju goriva u svom automobilu. 

I druge korisne informacije možete pronaći na deklaraciji gume:

  • Skalu u pogledu prianjanja na vlažnoj podlozi, kategorije od A do E;
  • Simbol zvučnika koji označava nivo spoljne buke koji proizvode gume, iskazan u decibelima (dB);
  • Na pojedinim deklaracijama guma navodi se da li su projektovane za led i/ili obilne snežne padavine;
  • Na deklaracijama se nalazi i QR kôd čijim skeniranjem potrošači vrlo brzo mogu dobiti dodatne informacije o gumi.

 

Savet za vožnju: na koje načine vaš automobil tokom vožnje može postati efikasniji u pogledu potrošnje goriva

Saveti za uštedu goriva u automobilu za putovanja! Bilo da je reč o kraćoj vožnji ili nekom dužem putovanju, postoje određene tehnike vožnje koje mogu biti ključne za poboljšanje ekonomičnosti goriva.

Opšte je pravilo da što ujednačenije vozite, sa istom količinom goriva ćete preći znatno veću kilometražu. Ova vrsta vožnje je poznata kao eko-vožnja, ne samo zbog činjenice da je uviđavna prema vašem novčaniku (ekonomičnost), već i zbog svoje blagonaklonosti prema životnoj sredini, jer ćete emitovati manje CO2 po pređenom kilometru.

Redovnim održavanjem ispravnosti vozila, izborom pravih guma i usvajanjem tehnika eko-vožnje, možete smanjiti potrošnju goriva, smanjiti emisije CO2 i svojim vozilom preći znatno veću kilometražu!

Other related articles

Autorska prava za fotografije

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / European Commission

PRAVNE NAPOMENE

*  Tokom korišćenja gume MICHELIN e·PRIMACY u proseku nastaje za 1,5 kg/t manje otpora kotrljanja u odnosu na konkurente, a dobitak odgovara iznosu i do 80 evra ušteda u gorivu. Ovaj dobitak odgovara smanjenju i do 174 kg CO2. Dobici u korišćenju procenjeni su na temelju prosečnih podataka na novom pneumatiku i mašinski uglačanom pneumatiku do dubine 2 mm, kojim se u obzir uzimaju performanse u stvarnom životu. – Svi dobici su procenjeni na temelju pređenog puta od 35.000 km i ceni goriva od 1,46 evra/L (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020 ponderisanih na osnovu 10 najviše rangiranih zemalja prema kretanju vozila na nacionalnoj i stranoj teritoriji – https://ec.europa.eu/eurostat/web/transport/data/database). Stvarne uštede u gorivu i u troškovima mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od navika u vožnji, samog vozila i pritiska u gumama.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača