marked tyre

Gume sa oznakama koje je razvio MICHELIN

Korisni predlozi i saveti

Michelin smatra da je rad u sprezi sa proizvođačima automobila od suštinskog značaja kad je reč o razvoju guma vrhunskih performansi. Njegovi inženjeri koriste stručna znanja kako bi odabrali najbolje tehnologije i materijale u zavisnosti od pojedinačnih karakteristika svakog modela automobila, i time obezbedili nenadmašne performanse i udobnost vožnje, kao i posve jedinstveno iskustvo u vožnji!

Zašto Michelin razvija gume sa oznakama?

Svaki model automobila ima sebi svojstvene karakteristike. Njegova težina, snaga i raspored motora neposredno utiču na izbor gume, te stoga proizvođači automobila zahtevaju gume kojima se ove odlike uzimaju u obzir. Mišlenovi inženjeri tesno sarađuju sa svojim kolegama iz kompanija kao što su Mercedes-AMG, Porsche, Tesla ili BMW kako bi projektovali gume kojima se zadovoljavaju naročite potrebe svakog proizvođača. Nakon opsežnog ispitivanja i procesa finog podešavanja, svaka guma se označava u zavisnosti od datog proizvođača automobila i montira se na onaj model za koji je i napravljena.

marked tyre

Oznaka M01 na ovoj gumi označava da je ona proizvedena za marku Mercedes-AMG. Saznajte više o oznakama na pneumatiku.

Oznake na pneumatiku za originalnu opremu, gume sa oznakama, odobrene gume, gume sa homologacijom tipa, homologovane gume... Šta znače svi ovi različiti pojmovi?

Šta su gume OE (originalna oprema)?

Gume OE (originalna oprema) jesu gume koje su montirane na automobili u vreme njegove proizvodnje. 

Da li gume sa oznakama nužno odobravaju pojedinačni proizvođači automobila?

Gume sa oznakama jesu rezultat naročitog zahteva pojedinačnog proizvođača automobila. Njima se navodi da je tom paketu gume i modela posvećena dužna pažnja kako bi se postigao nivo performansi koji vlasnici očekuju. Na primer, MICHELIN gume sa oznakom 'N' projektovane su posebno za Porsche, one sa oznakom 'K' projektovane su za Ferrari, a one sa oznakom 'T' za Teslu.

Gume sa oznakama projektovane za različite modele automobila jesu rezultat istraživanja koje su zajednički sproveli MIŠLENOVI inženjeri i njihove kolege kod datog proizvođača automobila. Na primer, gume sa oznakom 'N' odobrio je Porsche. Gume sa oznakama je, dakle, odobrio dati proizvođač.

Postoji li razlika između gume koju je odobrio proizvođač automobila i gume sa homologacijom tipa?

Sve gume moraju biti u skladu sa zakonskim propisima zemlje ili regiona u kojima se prodaju. To, dakle, nije isto što i odobrenje za gumu koje daje pojedinačni proizvođač automobila, a što ne predstavlja zakonski obavezan postupak.

TABELA SA OZNAKAMA ZA OE

2024 05 b2c 4w michelin oem table 1 web
2024 05 b2c 4w michelin oem table 2 web

Sve što treba da znate o gumama sa oznakama…

MICHELIN gume sa oznakama posebno su projektovali Mišlenovi inženjeri u tesnoj saradnji sa datim proizvođačem automobila. Gume sa oznakama u sebi sadrže genetski kod pojedinačnih marki i modela u zavisnosti od opisa performansi i zahteva koje je precizirao svaki proizvođač. Montažom guma koje je odobrio proizvođač obezbeđuje se optimalno iskustvo u vožnji, od nenadmašnog rukovanja i udobnosti vožnje pa sve do smanjenja buke i još većeg uživanja za volanom.

Gume sa oznakama predstavljaju dokaz njihove usklađenosti sa svim zahtevima proizvođača automobila. Važno je znati da su sve gume OE odobrili proizvođači koji ih montiraju. Stoga je prilikom zamene guma važno navesti istu onu gumu koju je odobrio proizvođač automobila. 

Proizvođači automobila biraju MICHELIN gume

MICHELIN gume obaraju rekorde

Kao jedina tačka dodira između automobila i drumske podloge, gume imaju suštinsku ulogu u svakom pokušaju da se postigne novi rekord.

U septembru 2019. godine, na automobilu Bugatti Chiron montirane su gume MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R koje su savršeno odgovarale njegovim posebnim karakteristikama i dostignut je novi rekord u brzini od 490,484 km/h. 

bugatti

MICHELIN gume su doprinele u dostizanju brojnih rekorda kruga na trkačkoj stazi Nordschleife od 20.832 kilometara u kompleksu Nürburgring u Nemačkoj:
U avgustu 2020. godine, automobil Porsche Panamera, na kome su bile montirane gume MICHELIN Pilot Sport Cup 2 ND0 razvijene posebno za taj model, obišao je krug za samo 7 m 29,81 s!

porsche

U novembru 2020. godine, Mercedes-AMG GT Black Series, najjači automobil nemačkog proizvođača, sa montiranim gumama MICHELIN Pilot Sport Cup 2 R MO1A, postigao je novi rekord kruga od 6 m 48,047 s!

mercedes black series

Gume budućnosti

Naš partnerski odnos sa General Motorsom doveo je do razvoja Uptisa, inovativne gume zasnovane na konceptu održivosti koja je izrađena od obnovljivih biomaterijala. Ova guma otporna na bušenje ne zahteva nikakvo održavanje.

microsoftteams image 14

Gde mogu da kupim gume sa oznakama proizvođača?

Gume koje je odobrio proizvođač automobila za vaš model automobila mogu se kupiti na specijalizovanim veb sajtovima i u maloprodajnim objektima.

banner dealer locator

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži

Potrebna vam je pomoć ili imate pitanje o gumama koje su odobrene za vaš model automobila ?

Porazgovarajte s MIŠLENOVIM stručnjacima. Oni su potpuno kvalifikovani da vas posavetuju u pogledu vaših potreba, vašeg načina vožnje i karakteristika vašeg automobila. 

Kontaktirajte sa nama MICHELIN Tyres Expert | MICHELIN Tyres

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača