4w rt tire michelin pilot sport ev en product in context 1 nosignature 16 slash 9

Da li su električnim automobilima potrebne posebne gume?

Korisni predlozi i saveti

Otkrijte sve što treba da znate o gumama za električne automobile, kako se one razlikuju od onih koje se postavljaju na standardno vozilo i kako prave gume doprinose dometu, potrošnji energije i ukupnom iskustvu vožnje.

Zašto gume za električni automobil i standardne gume moraju da se razlikuju?

Električne automobile opterećuju njihove baterije, tako da su im potrebne gume koje mogu da nose dodatnu težinu. Dok baterija električnog automobila skladišti energiju, električni motor je taj koji obezbeđuje trenutni obrtni moment (i bez zvuka u automobilu!). Kod električnog vozila, čim pritisnete gas, odmah ste na 100% snage vozila. To znači da su prenosi težine oštriji, mnogo intenzivniji nego kod vozila na sagorevanje. Ovo takođe ima uticaj na habanje guma.

Michelin dizajnira gume za električne automobile drugačije kako bi to uzeo u obzir, uglavnom u strukturi guma i njihovim materijalima.

Drugi faktor koji zahteva da se gume električnih automobila razlikuju od standardnih guma je buka. Ali električni automobil je tih, zar ne? Bez buke motora sa unutrašnjim sagorevanjem, zvuk guma na površini puta je mnogo uočljiviji u električnom automobilu. Dakle, proizvođači moraju da kreiraju gume koje su daleko tiše. Tako je smanjena percipirana unutrašnja buka.

Evo primera: u orkestru, kada istovremeno svirate bubanj i flautu, uglavnom čujete bubanj. Ali kada se bubanj zaustavi, zvuk flaute se pojavljuje jasnije. Isto se dešava kada pređete na električno vozilo: termalni motor koji stvara većinu buke nestaje, a buka guma postaje očiglednija.

Iz tog razloga, gume MICHELIN Pilot Sport EV (električna vozila) opremljene su inovativnom Michelin Acoustic tehnologijom koja smanjuje percipirani nivo buke za 20%. (1)

Treći faktor specifičan za električne automobile je domet baterije i rizik od kvara, posebno na dugim putovanjima. Kroz otpor kotrljanja, gume doprinose potrošnji električne energije, kroz domet baterije.

Pneumatici MICHELIN e.PRIMACY podstiču prelazak na električnu mobilnost. Njihove performanse otpora kotrljanja na tržištu premijum rezervnih guma poboljšavaju energetsku efikasnost EV-a, čime se povećava njegov domet za procenjenih 7% ili oko 30 km za vozilo sa dometom od 400 km u odnosu na druge gume iz ove kategorije (2)(3)

Kako gume za električne automobile poboljšavaju domet baterije?

liv mich pilotsportev closeup master v04 njo

Postavljanje guma za električni automobil obezbeđuje optimalan domet baterije.

Kako gume poboljšavaju domet? Imajte na umu da, da biste pomerili objekat, morate mu dati energiju. A između energije koju prima i energije koju vraća u obliku pomeranja, uvek postoji gubitak jer  objekat ima trenje na tlu. To se zove otpor kotrljanja.

Jedan od ciljeva proizvođača guma je da ograniče ovaj gubitak energije kako bi optimizovali energetsku efikasnost i smanjili nepotrebnu potrošnju energije. A kada su u pitanju električna vozila, što je više energije optimizovano, to vozilo ima veći domet za vožnju!

Kada birate svoje pneumatike, možete da proverite oznake na pneumaticima da biste postigli najmanji otpor kotrljanja i iskoristili njegove performanse da duže vozite sa jednim punjenjem.

Da li električna vozila izazivaju veće habanje guma?

Najveći faktor za električne automobile, u poređenju sa normalnim automobilima, je dinamički prenos opterećenja i kočioni moment povezani sa ovom specifičnom vrstom motora. Ovo je izazov za proizvođače jer masa i povećanje obrtnog momenta zahtevaju gume sa većom bočnom krutošću ( krutost u krivinama), da bi se održao osećaj upravljanja na bitnom nivou, snažno prianjanje koje omogućava ubrzanje i dobar vek trajanja tako da se odupre habanju kilometar za kilometrom.

Težina baterije je važno pitanje za električne sportske automobile. Ako imate snažan električni motor, morate imati jaku bateriju, a to rezultira težinom. Težina od 400 kg je prosečna težina baterije u električnom sportskom automobilu.

Danas proizvođači automobila predlažu dve vrste električnih vozila:

  • Obična vozila naknadno opremljena da postanu električna
  • Potpuno nova platforma


U slučaju naknadno preuređenog redovnog vozila, obično se veličina guma ne menja mnogo u poređenju sa ICE (motorom sa unutrašnjim sagorevanjem). Dakle, habanje se može dogoditi brže od ICE.

Za potpuno novu platformu, masa i obrtni moment se uzimaju u obzir od početka, veličina guma je prilagođena i obično je prilično veća od ekvivalentnog ICE. Habanje će biti slično ICE-u

Zašto postoje različite opcije guma za električna vozila?

Ključno je imati prave gume za električni automobil, u zavisnosti od njegovog tipa. Gume treba da odgovore na različite zahteve vožnje. Vozač sportskog automobila želi brza ubrzanja, odličan prenos obrtnog momenta i visoku preciznost na volanu. A vozač limuzine više traži bezbednost i udobnost vožnje.

Michelin je kreirao dve serije specifičnih guma za električne automobile: MICHELIN Pilot Sport EV i MICHELIN e.PRIMACY. Svaki asortiman nudi različite balanse performansi u zavisnosti od toga šta tražite.

Kako da produžim životni vek guma za električni automobil?

4w rt tire michelin pilot sport ev en product in use nosignature 16 slash 9

Kao i za sve druge gume, postoje dva glavna načina na koja možete zaštititi svoje gume za električni automobil i na taj način optimizovati njihov vek trajanja: održavanje i stil vožnje.

Održavanje električnih guma uključuje praćenje pritiska, poravnanja i habanja. Ova vrsta guma ima tendenciju da se haba na unutrašnjoj ivici točka električnog automobila, tako da ovo treba redovno proveravati. Pritisak takođe treba prilagoditi u zavisnosti od tereta koji se nosi.

Ali kako otkriti idealan pritisak u gumama? To je jednostavno! Automobili dobijaju nalepnicu od proizvođača koja označava preporučeni pritisak za određene veličine automobilskih guma. Postoje i preporuke prema tome da li je automobil natovaren ili ne.

Eko-vožnja je izraz koji ovih dana čujemo sve više i sa dobrim razlogom. Sa ciljem smanjenja potrošnje energije, pravi stil vožnje ne samo da maksimizira domet električnog vozila, već i optimizuje kvalitet i performanse guma.

Ukratko, stil vožnje je posebno važan. Koristite umereno ubrzanje i nežno, regenerativno kočenje. Pažljivo vozite u krivinama. To je najbolji način da produžite domet baterije i dugovečnost guma za električni automobil.

Kao zaključak, iako je uvek dobra ideja da svoj električni automobil opremite gumama koje su specijalno napravljene za njega, zapamtite da su naše posebne ponude koje nisu električne takođe veoma efikasne za električna vozila! Na kraju, sigurni smo da ćete uz pomoć vašeg prodavca i Michelin-ovog selektora guma pronaći prave gume koje odgovaraju vašem automobilu i stilu vožnje.

PRAVNE NAPOMENE

(1) Interno merenje buke, urađeno 2016. godine na veličini 245/45 R19 na KIA Cadenza. Nivo buke izmeren u opsegu ""170-230Hz"". Rezultati se mogu razlikovati u zavisnosti od vozila, opsega i veličine guma, brzine i uslova na putu.

 

(2) - MICHELIN e.PRIMACY kategorija guma je definisana kao jedna od premijum letnjih guma kao što su brendovi CONTINENTAL, GOODYEAR, BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP, a koje nisu namenjene primeni originalne opreme (tj. nisu dizajnirane da dostignu specifične ciljeve proizvođača automobila) VEĆ gume koje se mogu kupiti od prodavaca.

 

(3) - Interna studija otpora kotrljanja sprovedena 10/2020, na dimenziji 255/45 R19, upoređujući MICHELIN Pilot Sport EV (6,7 kg/t) sa MICHELIN Pilot Sport 4 SUV (8,8 kg/t). Za električno vozilo mase 2151 kg, sa autonomijom od 540 km, ovaj jaz od 2,1 kg/t dovodi do povećanja autonomije od više od 60 km, ili više od 10% početnog dometa.

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača