WHAT CAN CAUSE EXCESSIVE OR UNEVEN TYRE WEAR?

Šta može izazvati prekomerno ili neravnomerno habanje gume?

Korisni predlozi i saveti

Sasvim je uobičajeno da korišćene gume s vremenom počnu da se habaju. Međutim, ponekad, s obzirom na posebne uslove korišćenja, na gumama može doći do neuobičajenog ili neravnomernog habanja, čime se može skratiti njihov rok upotrebe.  Konačno, neki od uzroka neravnomernog habanja mogu dovesti i do slabljenja armaturne strukture gume, ali se pre toga mogu pojaviti i manje očite posledice, kao što je povećana potrošnja goriva.

U ovom članku govorimo o uzrocima prekomernog ili neravnomernog habanja gume, o načinu njihovog sprečavanja i o tome kako se određuje da li je došao trenutak za zamenu guma.

Uzroci habanja guma

1. slučaj : Spoljno habanje guma (obe ivice) ili zaobljeno habanje

Ivice spoljnog habanja gume

Kod spoljnog habanja guma ivice ili šara gazećeg sloja deluju zaobljeno.

Prekomerno habanje gume na obe ivice, usled čega šara gazećeg sloja umesto da izgleda ravno deluje zaobljeno, može ukazivati na nedovoljnu napumpanost guma.  Ako guma nije dovoljno napumpana, opterećenje na kontaktnoj tački s drumskom podlogom nije ravnomerno. Središnji deo kontaktne tačke nema pravilnu potporu i opterećenje se prenosi više prema spoljnim ivicama (koje se nazivaju  i ramena gume). Veća opterećenost na ramenom pojasu dovodi do bržeg habanja gume na spoljnim ivicama.

Nedovoljno napumpane gume sklone su tome da se savijaju i budu toplije nego što bi bile inače. Ovim se povećava stopa habanja gume i povećava otpor kotrljanja, što dovodi do veće potrošnje goriva u vozilu.

Kako sprečiti prekomerno habanje gume na spoljnim ivicama?

Kako bi se sprečio nastanak ovog neuobičajenog habanja, gume moraju biti napumpane do preporučenog pritiska, korišćenjem pouzdanog merača pritiska, a pritisak u gumama treba proveravati makar jednom mesečno i to kad su gume na spoljnoj temperaturi.

Vrednost preporučenog pritiska u gumama potražite u uputstvu za korišćenje vozila ili na nalepnici na unutrašnjem delu vrata vozača.

2. slučaj : Habanje gume u središtu

tyre wearing in the centre

Habanje gume u središtu

Prekomerno habanje gume u njenom središnjem delu može ukazivati na prekomernu napumpanost guma.

Ako je guma prekomerno napumpana, središnji deo šare gazećeg sloja nosi najveći teret i samim tim se haba brže u odnosu na ivice.

Manja količina habanja u središtu, recimo na zadnjim gumama, može biti odlika načina na koji je proizvođač vozila podesio vaše vozilo, ali ju je svejedno važno proveriti.

Kako izbeći prekomerno habanje u središtu?

Korišćenjem pouzdanog merača pritiska proverite pritisak u gumama na spoljnoj temperaturi. Podesite pritisak u gumama na vrednosti koje preporučuje proizvođač vozila.

Vrednost preporučenog pritiska u gumama potražite u uputstvu za korišćenje vozila ili na nalepnici na unutrašnjem delu vrata vozača.

3. slučaj : Spoljno habanje guma, unutrašnje habanje guma (samo jedna ivica) ili matrice habanja gume

Spoljno ili unutrašnje habanje gume

Spoljno habanje gume
Unutrašnje habanje gume (jedna ivica)

Matrice habanja gume

Neravnomerne ili neujednačene matrice habanja gume

Prekomerno habanje na jednoj strani gume ili neujednačene matrice habanja gume mogu ukazivati na problem s vešanjem vozila. Do ove vrste habanja dolazi kad je geometrija poravnanja ili nagiba točka nepravilna ili kad su dotrajale komponente vešanja kao što su gumice ili amortizeri.

Primer opcija geometrije nagiba točka i poravnanja

camber

NAGIB

alignment

PORAVNANJE

Kako ispraviti neusklađenost vešanja?

Prepustite stručnjaku da obavi dijagnostifikovanje geometrije vozila i izvrši odgovarajuća prilagođavanja uglova i zameni oštećene ili dotrajale delove.

Dodatne informacije o geometriji

Kako znate da je došao trenutak da zamenite gume?

Za gume postoji zakonski tačno utvrđena najmanje dozvoljena dubina šare gazećeg sloja. Preostala dubina šare gazećeg sloja za automobile, kamionete i 4x4 vozila mora iznositi najmanje 1,6 mm duž neprekidne trake koja ubuhvata središnje ¾ širine šare gazećeg sloja i oko celog obima gume.

Kad se habanjem gume dostignu ove granične vrednosti, gume je neophodno zameniti.

U kom trenutku se habanjem gume dostiže tačka u kojoj je gume potrebno zameniti

Treba imati na umu i sledeće:

  • Vozač je odgovoran za ispravnost guma na drumu. Vozaču može biti izrečena kazna zbog korišćenja neispravnih guma.

 

  • Međutim, ako gume promenite pre nego što one dostignu najmanju dozvoljenu dubinu šare gazećeg sloja, time povećavate troškove održavanja svog vozila, otpad i emisije CO2.

Srećom, postoji sasvim jednostavan način da ustanovite da li je došlo vreme da zamenite svoje gume.

Indikatori habanja gume na gumi

Indikator habanja gume

Indikator habanja gume je malo izdignuto rebro visine 1,6 mm koje se nalazi u osnovi glavnih kanala šare gazećeg sloja i koje je postavljeno na različitim rastojanjima oko šare gazećeg sloja.

Kad je visina šare gazećeg sloja u ravni sa indikatorima habanja gume, znate da je došlo vreme da zamenite gume.

U spoljnim područjima (ramenima) gume ne moraju se nalaziti indikatori habanja gume. U tom slučaju, zakonsko ograničenje je da struktura nije glatka.

Uz prepoznatljiv logotip lako pronađite indikatore habanja gume na MICHELIN gumi

Kako da pronađete indikator habanja gume?

Indikatori habanja gume su prisutni na celoj gumi (obično u glavnim kanalima) i to na različitim rastojanjima po obodu gume.

Kad je reč o MICHELIN gumama, mali prepoznatljivi logotip na bokovima olakšava pronalaženje indikatora habanja gume.

Da li vam indikatori habanja gume poručuju da je došlo vreme da zamenite svoje gume?

banner dealer locator

Brzo pronađite prodavnicu pneumatika blizu vas

Traži prema
Adresa, grad ili poštanski broj
Automobil
  • Automobil
  • Motor
Pronađi me
Traži
Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača