r1a2 header

Kako da odaberem najbolje gume za svoj automobil

Korisni predlozi i saveti

Kakve su mi gume potrebne ? Kako odabrati najbolje gume za automobil? Ako sebi postavljate ova pitanja, naš članak će vam pomoći da razmotrite važne kriterijume kako biste doneli pravu odluku o tome.

Možda vam se čini da su dimenzije guma jedini važan faktor pri donošenju odluke o tome koje gume treba da kupite. Međutim, kao što ćemo videti, od suštinske je važnosti uzeti u obzir sopstveni stil vožnje i klimatske uslove. Kako bismo vam pomogli da načinite pravi izbor, pomenućemo i evropski sistem označavanja guma i obezbediti vam odgovarajući alat za donošenje pravih odluka.

Imajte na umu dimenzije koje je naveo proizvođač vozila

U pitanju je veoma važan prvi kriterijum koji treba uzeti u obzir pri izboru guma za automobil.
Budući da sve gume nisu standardnih dimenzija, neophodno je da utvrdite dimenzije guma koje odgovaraju vašem vozilu pre nego što se upustite u izbor na osnovu ostalih kriterijuma koje ćemo objasniti u daljem tekstu.

car edito find tyre size tiresidewall tips and advice

Gde mogu da pronađem dimenzije guma za svoje vozilo?

Pogledajte obod bilo koje gume i obratite pažnju na brojeve i slova koji se na njemu nalaze.
Ove informacije će vam pomoći da pronađete gume koje odgovaraju vašem vozilu.
Navodimo primer kompletnih dimenzija za jednu gumu: 255/55 R17 72H

Dimenzije guma možete pronaći i na nalepnici zalepljenoj na vratima vozača ili na vratima suvozača :

Dimenzije guma su takođe navedene i u vlasničkom uputstvu za vaše vozilo (koje se nalazi u zatvorenoj pregradi i samom vozilu). U ovim dokumentima su obično navedene sve informacije koje se odnose na dimenzije guma i njihove specifikacije, kao i one koje se odnose na odgovarajući pritisak u gumama.

sticker

Šta označavaju ova slova i brojevi?  

Širina gume ili širina preseka : (Primer : 255)
Širina gume u milimetrima meri se od najisturenije tačke spoljnog oboda gume do naijisturenije tačke njenog unutrašnjeg oboda.

Razmera : (Primer : 55)
Razmera je odnos između visine oboda gume i širine gume. Što je manja razmera, manja je i visina oboda, a to znači bolja nagla skretanja, ali i grublju vožnju.

Konstrukcija : (Primer : R)
Ovo slovo označava unutrašnju konstrukciju kume. Ona može biti R (Radijalna) kao kod većine guma ili D (Dijagonalna konstrukcija) ili B (Opojasana).

Prečnik točka: (Primer : 17)
Broj je naveden u inčima i označava prečnik točka na koji je predviđeno da se montira gume.

Indeks nosivosti : (Primer : 72)
Ovaj broj označava sertifikovanu težinu koju guma može da ponese pri maksimalnom bezbednom naduvavanju. Brojevi upućuju na tabelu u kojoj je naveden kapacitet nosivosti koji guma može da izrdži.
Na primer, 72 = 355 kg.

Indeks nosivosti za vaše gume možete pronaći u tabeli sa indeksima nosivosti :

Tabela sa brzinskim indeksima : (Primer : H)

Ovo slovo označava najveću sertifikovanu bezbednu brzinu pri kojoj guma može da ponese teret pod navedenim uslovima. Rasponi brzinskih indeksa kreću se od A (najniži) do Y (najviši), sa jednim izuzetkom: indeks H je između U i V.

Na primer, H = 210 km/h.

Najveću brzinu za vašu gumu potražite u tabeli sa brzinskim indeksima. Ni u kom slučaju se ne preporučuje niti odobrava prekoračenje zakonski dozvoljene brzine na drumovima.

hl marking

Pneumatici sa visokim kapacitetom opterećenja (HL pneumatici)

HL pneumatici su dizajnirani da izdrže težinu električnih i hibridnih vozila. Omogućavaju korišćenje pneumatika iste veličine, ali sa većom nosivošću.

Kako prepoznati HL pneumatik? zahvaljujući prefiksu HL koji se nalazi na početku veličine pneumatika. Više informacija

Šta su OE gume?

Skraćenica OE se odnosi na „Originalnu opremu”, što znači da je vaš proizvođač vozila odobrio da se gume montiraju kao standardne na vaše vozilo.

Određeni proizvođači vozila, kao što su Audi, BMW, Mercedes i drugi, opremaju svoja vozila gumama koje su posebno projektovane za njihovu robnu marku . Ove gume na svom rubu imaju posebnu OE oznaku. U ovom slučaju, MIŠLEN preporučuje da gume na svom vozilu zamenite gumama koje imaju posebnu OE oznaku.

Tabela OE oznaka prema robnoj marki vozila:

Proizvođači automobila
Oznake originalne opreme
marked tyre

2 - Izbor gume za automobil prema ličnom načinu korišćenja i uslovima korišćenja


Nakon što ste ustanovili dimenzije gume, postoje još tri kriterijuma koje treba uzeti u obzir:

  • klimatski uslovi u kojima vozite;
  • lični stil vožnje;
  • vrsta vozila (električno ili termičko).

 

Klimatski uslovi :

Naredni kriterijum koji treba uzeti u obzir pri izboru guma za automobil jesu vremenski uslovi. 

Na koji način biram gume za automobil prema klimatskim uslovima?

  • Odlučite se za letnje i zimske gume ako vozite u planinskim područjima u kojima su prisutni izraženi zimski uslovi (sneg, zima, led) u periodu od nekoliko meseci tokom godine sa temperaturama ispod 7 °C. U slučaju ozbiljnijih zimskih uslova, pročitajte naš članak „Kako odabrati zimsku gumu?”
34963888 m

 

  • Odlučite se za gume za sva godišnja doba ako živite u području sa manje izraženom zimom i povremenim snežnim padavinama.
  • Odlučite se za letnje gume tokom cele godine ako vozite u područjima južne Evrope sa blagim zimama (temperature preko 7 °C, bez snega).

Choose the right tyre for your needs

Choose the right tyre for your needs

Lični stil vožnje :

Kako biste uživali u svojoj vožnji, potražite one gume koje odgovaraju načinu vaše vožnje.

comfortable ride

Ako volite tihu i udobnu vožnju : 

Potražite one gume u vezi sa kojima se naročito pominju udobnost, ujednačena vožnja ili nizak stepen buke na drumu. Uopšteno govoreći, gume sa nižim brzinskim indeksom (oznake S, T ili H na rubu gume) optimizovane su tako da umesto veće brzine pruže veću udobnost – svejedno se preporučuje da se nikad ne montira guma sa nižim brzinskim indeksom od onog koji navodi proizvođač vašeg vozila. Istovremeno, izbegavajte agresivne šare gazećeg sloja – mogu delovati privlačno, ali stvaraju popriličnu buku na drumu.
Na primer, naša guma Primacy 4+ predstavlja dobar izbor.

Ako želite da osetite svaku krivinu :

Potražite one gume u vezi sa kojima se pominju odlično rukovanje ili preciznost u upravljanju . One se često označavaju gumama visokih performansi i imaju veće brzinske indekse, a to znači da su optimizovane da pruže bolju kontrolu i kruću, precizniju vožnju.
Na primer, naša guma Pilot Sport 5 je prikladna za ovaj stil vožnje.

feeling curves

Vrsta vozila (električno ili termičko) :

Vozila na električni pogon su sve prisutnija na tržištu automobila. Danas su u ponudi i posebne gume budući da su projektovane za naročite karakteristike ovih vozila. Gume sa malim otporom kotrljanja, na primer, prikladne su da bi se povećala pređena kilometraža korišćenjem jednog punjenja baterije električnog vozila. Ovo se odnosi na naše gume E-Primacy i Pilot Sport EV .

Iako guma E-Primacy nije posebno projektovana za električna vozila, ona je za njih naročito prikladna zbog svoje mogućnosti da ponudi mali otpor kotrljanja. Guma Pilot Sport EV je prikladnija za „nešto sportskije” modele električnih vozila (na primer, Porsche Taycan, Tesla Model Y i dr.)

PONUDA GRUPA GUMA

ZA KOJA VOZILA ?

PREPORUČENE ZA

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Termička

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Termička & Električna

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Termička

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Električna

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Termička & Električna

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Termička & Električna

Izbor guma za automobil korišćenjem evropskog sistema označavanja guma

Nova različica nalepke EU za pnevmatike, ki prikazuje izkoristek goriva pnevmatik, od A do E

Da biste odabrali najbolje gume za svoje vozilo, možete koristiti i sistem označavanja koji su ustanovili evropski nadležni organi, a koji vam omogućava da naglasite određene performanse gume, naročito prianjanje na vlažnoj podlozi ili energetsku efikasnost, sa kategorijama od A do E.
Pročitajte naš članak o evropskom sistemu označavanja guma

Alatka koja vam pomaže da izaberete najbolje gume za svoj automobil 

Ova alatka će vam pomoći da izaberete najprikladnije gume iz glavnih raspoloživih MIŠLENOVIH ponuda, a prema sezonskim kriterijumima koji su prethodno pomenuti. 

screen help consumer choose

Na primer, ako imate porodični auto kao što je Renault Scenic i vozite u planinskom području, naizmenično ćete koristiti letnje i zimske gume.  
U tom slučaju, za zimu možete odabrati MICHELIN Alpin ⁶ , a za leto MICHELIN Primacy ⁴

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača