baner automobila zaglavlje za korisne predloge i savete pomozite mi da odaberem pravi pneumatik

Kako da odaberem pravi pneumatik

Saznajte koje su dimenzije pneumatika za vaše vozilo

car edito find tyre size tiresidewall tips and advice

Pronađite oznake dimenzija na vašem pneumatiku

  •  Na rubu bilo kojeg od vaših pneumatika potražite označene brojeve i slova i pribeležite ih.
  •  Ovi podaci će vam omogućiti da pronađete pneumatike koji odgovaraju vašem automobilu.

 

Šta znače ta slova i brojevi? 

Širina šare gazećeg sloja ili dela šare pneumatika

Širina šare gazećeg sloja pneumatika (ili debljina) izražena u milimetrima meri se od najšire tačke pneumatika na njegovom spoljnom bočnom zidu do najšire tačke na unutrašnjem bočnom zidu. 

Proporcionalnost

Proporcionalnost je odnos visine bočnog zida pneumatika i njegove širine. Što je taj odnos niži, manja je visina bočnog zida, što znači bolje performanse pri skretanju, ali zato i tvrđu vožnju.

Konstrukcija

Ovo pokazuje unutrašnju konstrukciju pneumatika. Oni mogu biti „Radijalni” kao što je slučaj kod većine pneumatika ili „D”, što je skraćenica za „Dijagonalnu konstrukciju” ili „B”, za „Opojasanu”.*

Prečnik točka

Broj je dat u inčama i označava prečnik točka na koji je predviđeno da se postavi pneumatik.

Indeks nosivost

Pokazuje odobrenu težinu koju pneumatik može da ponese pri maksimalnom bezbednom naduvavanju. Brojevi upućuju na grafikon u kome je dat kapacitet nosivosti koji pneumatik može da ponese. Na primer 97 = 730 kilograma.

automobil šifra artikla korisni predlozi i saveti grafikon indeksa nosivosti
automobil šifra artikla korisni predlozi i saveti grafikon indeksa brzine

Grafikon indeksa brzine

Označava maksimalnu dozvoljenu bezbednu brzinu pri kojoj pneumatik može da ponese određeno opterećenje pod naznačenim uslovima. Indeks brzine se kreće od A (najmanji) do Y (najveći), uz jedan izuzetak: H se nalazi između U i V. Da biste pronašli maksimalnu brzinu za vaš pneumatik, koristite grafikon indeksa brzine. Prekoračenje zakonski postavljenih ograničenja brzine vožnje svakako se ne preporučuje, a nije ni dozvoljeno.

Dimenzije svog pneumatika potražite u priručniku za korišćenje vozila ili na proizvođačkoj nalepnici na vratima vašeg vozila

  •  Potražite ove informacije u priručniku za korišćenje vozila koji se nalazi u kaseti automobila ili na proizvođačkoj nalepnici na vratima vozača.
  •  Među ovim podavcima obično se nalaze sve informacije u vezi s dimenzijama i specifikacijom vaših pneumatika, kao i o odgovarajućem pritisku u njima.

Detaljno objašnjenje brojeva i slova potražite na kartici „Dimenzije pneumatika potražite na samom pneumatiku”.

automobil za uređivačku celinu korisni predlozi i saveti podaci o pneumatiku i nosivosti
automobil za uređivačku celinu korisni predlozi i saveti šta su to oe pneumatici

Šta su to OE pneumatici?

OE je skraćenica za „Originalna oprema” (eng. Original Equipment), što znači da su pneumatici od strane proizvođača vašeg vozila odobreni kao standardni za to vozilo.

Neki proizvođači vozila, kao što su Audi, BMW, Mercedes i drugi, opremaju svoja vozila pneumaticima koji su specifično napravljeni za njihovu robnu marku. Ovi pneumatici na svom rubu nose specijalnu „OE” oznaku. U ovom slučaju Michelin preporučuje zamenu pneumatika na vašem vozilu isključivo onim pneumaticima koji nose „OE” oznaku.

Tabela OE oznaka prema robnoj marki vozila: 

*= BMW, Mini
MO = Mercedes
AO = Audi
VO = Volkswagen
N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
MO1 = AMG
RO1 = QUATTRO

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača