PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Kakav je zakon o zimskim gumama u inostranstvu?

U UK, zimske gume nisu obavezne. Ali, da li ste sigurni da poznajete zakone u Evropi sledeći put kada krenete na skijanje?

Zakon o zimskim gumama u Nemačkoj

U Nemačkoj se zakon u vezi sa zimskim gumama promenio 2010. godine. Obavezno je montirati zimske gume ukoliko na kolovozu ima snega ili leda. Opšte gledano, u pitanju je period od oktobra do Uskrsa ali molimo vas da proverite zakone određenog regiona pre putovanja. Imajte u vidu da nakon što na putu naiđete na saobraćajni znak koji nalaže postavljanje lanaca za sneg, obavezno je da se lanci montiraju. Ukoliko ne ispoštujete ova pravila, možete biti kažnjeni i nivo vašeg osiguranja može biti umanjen za 30%.

Zakon o zimskim gumama u Švajcarskoj

U Švajcarskoj zimske gume nisu obavezne. Ipak, tokom period od oktobra do Uskrsa, snažno se vozačima preporučuje upotreba zimskih guma. Ukoliko to ne učine i dožive nezgodu, osiguravajuće društvo može da odluči da ne pokriva štetu u celini i može čak i da tuži klijenta za nemar. Takođe, ukoliko na putu vidite znak za lance, to znači da su oni obavezni tokom hladnog vremena.

Zakon o zimskim gumama u Italiji

U Italiji, upotreba zimskih guma regulisana je od strane opština, provincija, regiona ili kompanija koje održavaju puteve. Period upotrebe proteže se od 15. novembra do 15. aprila. U nekim oblastima, možete naići na znakove koji ukazuju da je potrebno montirati lance za sneg. U takvim slučajevima, lanci su obavezni i predstavljaju alternativu zimskim gumama.

Poslednji savet pred put

Ukoliko u inostranstvu iznajmljujete automobil, nemojte automatski pretpostavljati da će biti opremljen zimskim gumama. Često je potrebno da to posebno zatražite i to podrazumeva dodatni trošak.

VIDI JOŠ SAVETA

Naši saveti za zimske gume

Koliko zimskih guma mi je potrebno?
Koliko zimskih guma mi je potrebno?

Mnogi ljudi se pitaju da li im je zaista potrebno 2 ili 4 zimske gume na vozilu. Proverite razloge zašto, za razliku od uvreženog mišljenja, je bolje postaviti 4 gume.

Pročitajte više
Kakav je zakon u vezi sa zimskim gumama u UK?
Kakav je zakon u vezi sa zimskim gumama u UK?

U Evropi, svaka država poseduje specifične zakonske odredbe u vezi sa upotrebom zimskih guma. Po zakonu, zimske gume nisu obavezne u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pročitajte više

Još saveta i video materijala

Saveti o tome kako da opremite vaše vozilo i vozite zimi
Svi naši zimski saveti
Saveti kako da bolje koristite naše zimske gume
Sve o zimskim gumama
Moja zima uz Michelin Budite bezbedni zimi

PRONAĐI PRAVU MICHELIN GUMU ZA MOJ AUTOMOBIL

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader