PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Da li gume za zimu mogu koristiti cele godine?

Zvuči primamljivo koristiti samo jedan komplet guma za hladno vreme tokom cele godine, ali da li je to zaista dobro rešenje?

Kada su mi potrebne zimske gume?

U Ujedinjenom Kraljevstvu, za razliku od ostalih evropskih zemalja, nije obavezno posedovati dva kompleta točkova za leto i zimu. Ali, preporučuje se upotreba zimskih guma (nazivaju se još i gume za hladno vreme) kada temperatura konstantno padne ispod +7°C – najviše zbog boljih performansi u kočenju, prijanjanju i vuči.

Koji su nedostaci upotrebe zimskih guma leti?

Letnje gume garantuju maksimalnu bezbednost tokom leta i na suvim i vlažnim kolovozima. Kao ilustraciju navodimo primer da pri kočenju pri brzini od 80 kmh do zaustavljanja na temperaturi od 11 do 26°C, na vlažnom kolovozu, zaustavni put je 4 m kraći sa letnjim gumama u odnosu na zimske. Na suvom kolovozu, kočenje pri brzini od 50 kmh do zaustavljanja pod istim temperaturnim uslovima će biti 1,5 m kraće sa letnjim gumama u poređenju sa zimskim.

Test izveden od strane TUV SUDin 2013 na dimenzijama 205/55 16H.

Postoji jedan sertifikovani tip zimskih guma koji se može koristiti i leti: MICHELIN CrossClimate. U pitanju je prva letnja guma sa zimskom sertifikacijom. Predstavlja najbolje rešenje za vozače koji se nađu u uslovima iznenadne promene vremena i ponekad voze u snežnim uslovima.

Poslednji savet pred put

Da li znate da pritisak u gumama opada sa padom temperature? Na primer, ukoliko je pritisak u gumi 2 bara (29 psi) pri temperaturi od 20°C, pritisak može biti samo 1,8 bara (26 psi) na 0°C. Veoma je bitno da pritisak proverite barem jednom mesečno.

VIDI JOŠ SAVETA

Naši saveti za zimske gume

Razlika između letnjih i zimskih guma
Razlika između letnjih i zimskih guma

Ukoliko niste specijalista može biti veoma teško razumeti razliku između zimskih i letnjih guma. Otkrijmo koje više odgovaraju vašim potrebama uz pomoć ovog brzog vodiča.

Pročitajte više
Šta su gume za sva godišnja doba?
Šta su gume za sva godišnja doba?

Gume za sva godišnja doba se mogu koristiti za vožnju tokom čitave godine, ali one nisu jedino rešenje.

Pročitajte više

Još saveta i video materijala

Saveti o tome kako da opremite vaše vozilo i vozite zimi
Svi naši zimski saveti
Saveti kako da bolje koristite naše zimske gume
Sve o zimskim gumama
Moja zima uz Michelin Budite bezbedni zimi

PRONAĐI PRAVU MICHELIN GUMU ZA MOJ AUTOMOBIL

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader