PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Vodič Za Vožnju

Vožnja zimi

Michelin 18 мај 2010

VOŽNJA ZIMI

Budite na oprezu, usporite i zadržite kontrolu nad vozilom.

To su tri ključna elementa za sigurnu vožnju zimi. Zima je izazov za mnoge vozače. Vozite u skladu sa uslovima na putevima i klimatskim uslovima, što može biti veoma nepredvidljivo.

Sigurnost je najveći prioritet.

Vožnja u zimskim uslovima izuzetno je zahtevna i iziskuje visok nivo spremnosti vašeg vozila i vaše vozačke sposobnosti. Zato se dobro pripremite za zimske uslove.

Razmislite o korišćenju zimskih pneumatika.

Zimski pneumatici poboljšavaju sigurnost u vožnji jer osiguravaju bolju trakciju, kočenje i upravljivost tokom poledice, snega i lapavice, a naročito po ledu. Postavljanje sva četiri zimska pneumatika osigurava bolju kontrolu i veću stabilnost.

Budite svesni svojih vlastitih ograničenja i ograničenja drugih vozača.

Ostanite skoncentrisani na ono što se dešava oko vas. Prilagodite brzinu vožnje postojećim uslovima i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Izbegavajte situacije u kojima morate naglo kočiti na klizavim površinama.

Kočenje

Morate predvideti kočenje procenom dovoljnog zaustavnog puta. Izbegavajte naglo kočenje i vožnju velikim brzinama. Nemojte raditi nagle pokrete i izbegavajte naglo ubrzavanje (ubrzavanje mora biti postepeno i ne preveliko). Pokušajte postepeno kočiti kako biste sprečili blokiranje točka. Ako se točkovi zablokiraju, vozilo će proklizati i izgubićete kontrolu nad njim. Ako do toga dođe, otpustite papučice kočnice za vraćanje trakcije, a nakon toga koristite naizmenično kočenje motorom i pritiskanje papučice kočnice. Za smanjenje opasnosti od proklizavanja na uzbrdici, upotrebite veći prenosni odnos od uobičajenog pri vožnji po suvom.

Pokretanje vozila na snegu

Kako biste sprečili opasnost od proklizavanja prilikom pokretanja na snegu, važno je postepeno ubrzavati. Ako točkovi počnu proklizavati, uključite sledeći viši nivo prenosa za smanjenje sile koja se primenjuje na točkove. Tako ćete moći jednostavno krenuti.

U krivinama

Usporite na ravnom delu, pre ulaska u krivinu. Kako biste izbegli proklizavanje točka i gubitka kontrole nad vozilom pri ulasku u krivinu, volan okrećite polako i ravnomerno. Vozite polako i održavajte tu brzinu.

Gubitak kontrole na prednjim točkovima

Za dobro držanje puta u slučaju gubitka kontrole nad upravljačem na prednjim točkovima, smanjite brzinu podizanjem noge s papučice gasa. Ako je potrebno, malo pritisnite papučicu kočnice bez blokiranja točkova.

Gubitak kontrola na zadnjim točkovima

Ako zadnji točkovi ne drže put (dok prednji dobro prianjaju), na vozilima s pogonom na prednje točkove lagano ubrzajte za vraćanje ravnoteže. Na vozilima s pogonom na zadnje točkove, polako dignite nogu s papučice gas kako bi zadnji točkovi ponovno prianjali na put. Nakon toga ponovo lagano ubrzajte kako biste održali brzinu vožnje. Ni u kojem slučaju ne smete kočiti jer ćete tako stvoriti dodatni debalans na zadnjim točkovima.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader