PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Vodič Za Vožnju

Budite spremni za zimsku vožnju

Michelin 22 окт 2012

Budite spremni za zimsku vožnju

Iako se vi i vaša porodica radujete prvim pahuljama, postoji druga strana zime koju morate imati na umu. U Evropi je to period kada su vremenski uslovi najekstremniji. Kada je reč o vožnji, nepredvidiva priroda ovog godišnjeg doba znači da stanje na putevima brzo može postati opasno. Hajde da pogledamo nekoliko saveta kako da budete bezbedni ove zime.

Kiša, hladnoća, sneg i led puteve čine klizavim. Može se desiti bilo šta, ali ako je vaš automobil pripremljen i ako pažljivo vozite, možete da poboljšate svoju bezbednost. Čim stignu prvi mrazevi, odvezite vaš automobil na zimski pregled i počnite da razmišljate o zimskoj vožnji.

Promenite svoje pneumatike

Montiranje zimskih pneumatika čini vožnju sigurnijom pri hladnim temperaturama, jer nude bolje prianjanje, upravljivost i smanjuju zaustavni put na hladnim zimskim putevima. U nekim zemljama je zakonom regulisano da se prebacite na zimske pneumatike tako da je potrebno da se uverite da ste u skladu sa lokalnim zakonima ako vozite u Evropi. Dobra je ideja da koristite 4 zimska pneumatika jer korišćenje samo 2 može prouzrokovati nestabilno upravljanje u zimskim uslovima.

Proverite osnove

Rezervoar za pranje vetrobrana vašeg automobila treba da bude pun, akumulator napunjen i morate koristiti pravo ulje. Prednji i zadnji grejači i sistem grejanja treba da rade. Uverite se da su brisači i svetla u dobrom stanju. Pneumatici gube pritisak kada temperatura opadne pa je potrebno da proveravate pritisak vazduha jednom mesečno tokom zime. Ako ste u nedoumici oko bilo čega, odvezite vaš automobil u profesionalni servis.

Pripremite se za vanredne situacije

Uverite se da je vozilo opremljeno zimskom opremom, kao što je komplet za prvu pomoć, potpuno naduvana rezervna guma , hrana, voda, ćebe i topla odeća . Ako vam se desi da se zaglavite na ledenom putu biće vam drago da je vaš automobil potpuno opremljen.

Planirajte svoj put

Vremenske prognoze i putni bilteni mogu pomoći da izbegnete opasne situacije i smanjite vreme putovanja. Budite informisani i moći ćete da izbegnete iznenadna kočenja na klizavoj površini.

Očistite svoj automobil

Dobro očistite sneg i led sa vozila pre vožnje. Sneg koji ostane na autu može smanjiti vidljivost za vas i ostale vozače. Svetla, prozori i ogledala treba posebno da budu čisti, bez snega i leda.

Vozite bezbedno

Smanjite brzinu u lošim vremenskim uslovima, povećajte zaustavni put i izbegavajte nagla ubrzanja i kočenja. Koristite kratka svetla kada je loša vidljivost. Zimski pneumatici mogu da poboljšaju vašu bezbednost i vašu sigurnost za volanom. Potražite brend koji nudi vrhunsku kilometražu i kočenje.

Preuzmite našu zimsku ček-listu

Za vas od MICHELIN-a

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader