PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Održavanje Pneumatika

Vozite u skladu sa propisima o zimskim pneumaticima

Michelin 22 окт 2012

Vozite u skladu sa propisima o zimskim pneumaticima

Nameravate da idete na skijanje ove godine? Sigurno ste se već opremili dobrom ski opremom i toplom odećom. Ali da li ste razmišljali o vašim pneumaticima? Montiranje zimskih pneumatika poboljšava bezbednost pri vožnji u hladnoj sezoni. Ali često, to nije samo mogućnost, već je zakonom regulisano u mnogim zemljama širom Evrope da se zimski pneumatici montiraju čim temperatura padne.

Proverite pre putovanja

Kako se zimsko vreme razlikuje od zemlje do zemlje, tako se razlikuju i propisi. Obratite pažnju ako idete na skijanje ove zime. Dok neke zemlje imaju blaže klimatske uslove i nemaju određene propise o zimskim pneumaticima tako u zemljama kao što su Austrija i Slovenija zimski pneumatici su obavezni. U drugim mestima poput Francuske i Švajcarske nema propisa o zimskim pneumaticima, ali je obavezno voziti sa posebnom zimskom opremom (zimski pneumatici ili lanci) na pojedinim deonicama puta u zavisnosti od uslova vožnje.

Svaka zemlja ima različite datume kada morate biti opremljeni zimskim pneumaticima. Na primer, u Norveškoj ovaj period traje od 16. oktobra do 30. aprila dok je u Estoniji od 1. decembra do 1. marta.

Zato je važno da znate ne samo zakone zemlje u koju putujete već i vremenske prilike i uslove na putu. Budite u toku sa vremenskim izveštajima i putnim biltenima tako da možete biti spremni.

Dubina gazećeg sloja

Za pneumatike širom EU zakonski minimalna dubina je 1,6mm. Međutim, nekoliko zemalja poput Austrije i Letonije zahtevaju da zimski pneumatici imaju 4mm minimalnu dubinu gazećeg sloja. Ako već imate zimske pneumatike, proverite da li dubina i dalje ispunjava minimalne zakonske uslove.

Pneumatici sa klincima

Pneumatici sa metalnim klincima pružaju odličnu vuču na tvrdom smrznutom blatu ili ledu, što može da vas spasi. Pneumatici sa klincima nisu idealni za vožnju po mokrim ili suvim putevima koji nisu prekriveni ledom, jer oni mogu da povećaju zaustavni put, buku na putu i habanje kolovoza. U stvari, u nekim zemljama poput Nemačke, Poljske i Češke, nezakonito je koristiti pneumatike sa klincima. Uvek proverite propise u zemlji u kojoj vozite.

Propisi koji spasavaju živote

Propisi o zimskim pneumaticima su donešeni da bi pomogli u smanjenju nesreća i da se spase životi. U Francuskoj, gde zimski pneumatici nisu obavezni, postoje planovi da se postrože propisi za zimske pneumatike, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda.

Zimski pneumatici čine vožnju po mokrim, snežnim ili zaleđenim putevima lakšom i sigurnijom. Oni pojednostavljuju zadatak pružajući bolju trakciju, bolje kočenje i kraće zaustavljanje. Naravno da i dalje treba da budete na oprezu na putu po pitanju drugih vozača, a u lošim vremenskim uslovima, vozite sa dodatnom pažnjom. Ako su vam zimski pneumatici potrebni, razmotrite modele koji nude superiornu kilometražu i kočenje, kao oni u MICHELIN-ovom Alpin asortimanu.

Za vas od MICHELIN-a

Vaši nedavno pregledani članci

Nema vaših nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader