PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Održavanje Pneumatika

Kako proveriti nivo istrošenosti pneumatika

Michelin 27 јан 2011

Kako proveriti nivo istrošenosti pneumatika

Gazeći sloj je jedini deo pneumatika koji osigurava prianjanje na tlo. Visina njegovog profila ključna je za sigurnost vašeg vozila. Dubina profila gazećeg sloja utiče na ispravnost i stanje pneumatika. Vožnja s istrošenim pneumatikom povećava opasnost od puknuća pneumatika, akvaplaninga i smanjuje sposobnost vožnje u zimskim uslovima. Mala visina profila gazećeg sloja zimi značajno smanjuje nivo prianjanja na tlo i mogućnost kontrole nad vozilom. Vozači koji voze s pneumaticima čija je visina profila gazećeg sloja manja od zakonski dozvoljene granice dovodi vas u sferu kršenja zakona.

Faza 1 – Pristupite gazećem sloju

Prva faza provere visine profila gazećeg sloja sastoji se od toga da iz pravog ugla sagledate prednje pneumatike.

  • Parkirajte vozilo na vodoravnu i ravnu površinu.
  • Zategnite ručnu kočnicu.
  • Okrenite upravljač za 45°, udesno ili ulevo, kako biste jasno mogli videti prednje pneumatike pre samog početka pregledavanja dotičnog pneumatika.

Faza 2 - Proverite profil gazećeg sloja

Nakon toga možete proveriti dubinu profila gazećeg sloja i stanje pneumatika. Ne oslanjajte se na svoje procene: kupite merač dubine gazećeg sloja koji je jednostavan za upotrebu kako biste proveravali svoje pneumatike. Merenje dubine gazećeg sloja nije teško uz ovaj jednostavan uređaj i zahteva samo nekoliko minuta.

Zakonski propisana minimalna dubina gazećeg sloja u UK iznosi 1,6 mm po celokupnoj širini i obimu pneumatika.
Proverite dubinu glavnih kanala gazećeg sloja na nekoliko mesta po širini i obimu pneumatika koristeći merač u skladu sa uputstvima proizvođača . Pneumatici takođe imaju indikatore istrošenosti koji su utisnuti u osnovi glavnih kanala. Kada je površina gazećeg sloja istrošena do istog nivoa na kome se nalaze ovi indikatori, tada je pneumatik dostigao zakonsko ograničenje i treba ga zameniti.
Kako god da proveravate dubinu gazećeg sloja Vaših pneumatika, ukoliko su blizu zakonskog ograničenja ili ako ste u nedoumici, odnesite ih na proveru kod stručnjaka za pneumatike.

Svi pneumatici ne pružaju iste performanse kada su novi, a njihovim trošenjem ove razlike postaju izraženije . Najsavremenije tehnologije razvijene od strane timova za istraživanja i razvoj u kompaniji Michelin su nam omogućile da ponudimo pneumatike čiji je nivo performansi i prianjanja tokom celog veka trajanja sličan onom kod novih pneumatika,  sve do zakonski propisane minimalne dubine gazećeg sloja. Zbog ovog nivoa performansi, ranija zamena pneumatika nužno ne garantuje veću bezbednost i bolje performanse, pri čemu takođe treba uzeti u obzir  očigledan finansijski trošak, kao i uticaj na životnu sredinu.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

Vaši nedavno pregledani članci

Nema vaših nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader