PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Održavanje Pneumatika

Vremenski limit za kontrolu pneumatika

Michelin 18 мај 2010

Vremenski limit za kontrolu pneumatika

Potrebno je samo nekoliko minuta, a može vam uštedeti i vreme i novac.

Budući da su vaši pneumatici jedina dodirna tačka s površinom puta, pokušajte odvojiti malo vremena za njihovu kontrolu na redovnoj bazi. Istrošeni pneumatik značajno smanjuje sigurnost i performanse vašeg automobila. Šta je nekoliko minuta u poređenju sa sigurnošću vaše porodice? Ako se pravilno brinete za pneumatike mogu vam potrajati od 40.000 do 80.000 milja, zavisno od toga kako vozite i zavisno od uslova na putu.

1. Pritisak u pneumaticima

Proveravajte pritisak u vašim pneumaticima najmanje jednom mesečno ili pre putovanja na kojima ćete voziti većim brzinama.

Pneumatik zapravo može biti jako prazan a da pritom uopšte ne izgleda tako. Kako biste bili sigurni, morate redovno proveravati vrednost pritiska u pneumaticima, naročito pre odlaska na putovanje na kojem ćete voziti većim brzinama. Pravilna vrednost pritiska jedan je od faktora za sigurnost i dugi vek trajanja vaših pneumatika.Pritisak u pneumaticima

Imajte na umu da se pritisak u pneumaticima mora proveravati samo na hladno (nakon prelaska manje od dve milje). Ako niste sigurni koja je vrednost pritiska ispravna za vašu vrstu korišćenja, pogledajte priručnik za korišćenje vašeg vozila.

 

 

 

 

2. Dubina gazećeg sloja

Bilo bi dobro da proveravate dubinu gazećeg sloja vaših pneumatika, istrošenost i otkidanje, najmanje jednom mesečno.

Pneumatike treba zameniti kad se gazeći sloj istroši do 1,6 mm. Ili ispod toga. Pneumatike treba proveriti i po potrebi zameniti. Kad se istroše više od toga više nisu sigurni za vožnju, a to je i protivno zakonu. Vaš distributer pneumatika može vam dati merač za merenje istrošenosti pneumatika.

Dubina gazećeg sloja

3. Podešavanje uglova točka

Pravo vreme za proveru uglova točka je pri svakom servisu ili pre tehničkog pregleda vozila.

Ako je geometrija vešanja na vašem vozilu neispravna (ugao točka), to može uticati na držanje puta. A moglo bi ugroziti i vašu sigurnost. Ne možete uvek osetiti kad ugao nije dobro podešen. Možda ste udarili ivicu trotoara ili rupu na putu, što je možda poremetilo geometriju vaših točkova a da vi to niste ni primetili. Bilo bi dobro kad biste redovnoo proveravali uglove točkova kod vulkanizera, te ih po potrebi podesili, pri svakom servisu ili pre tehničkog pregleda vozila.

4. Balansiranje

Bilo bi dobro da balansiranje proverite svaki put prilikom rotacije pneumatika, što se obično radi nakon prelaska između 6.000 i 8.000 milja.

Često se brka podešavanje uglova i balansiranje točka. "Tracking" je podešavanje uglova točka, dok balansiranje omogućava okretanje pneumatika bez vibracija. Balansiranje sprečava preuranjeno trošenje pneumatika, ali i štiti vešanje, upravljački sistem i ležanje vozila. To značajno doprinosi udobnosti putnika.

5. Rotacija

Produžite vek trajanja vaših pneumatika rotirajući ih nakon svakog prelaska 6.000 do 8.000 milja.

Kako biste produžili vek trajanja vaših pneumatika, preporučujemo vam da ih rotirate, uključujući i rezervni točak, nakon svakog prelaska 6.000 do 8.000 milja. To znači pomeranje vaših pneumatika u različite položaje, što dovodi do ravnomernog trošenja pneumatika. Tako ćete uštedeti novac i produžiti životni vek svih pneumatika.

6. Ventili

Iz sigurnosnih razloga nužno je zameniti ventile pneumatika prilikom svake zamene pneumatika.

Ventil je vrlo važan deo koji sprečava propuštanje vazduha. On je stalno pod velikim pritiskom i postepeno će se trošiti zbog sila kojima je izložen prilikom rotacija pneumatika. Te sile su poprilično snažne. Pri brzini od 62 m/h na ventil se primenjuje vučna sila od 1,7 kg. Ventili se moraju zameniti prilikom svake zamene pneumatika. Tako će se produžiti očekivani vek trajanja i sigurnost vaših pneumatika.

Ventili

Ne biste trebali štedeti na ventilima pod cenu životnog veka vaših pneumatika i vaše lične sigurnosti. Obavezno proverite kod vašeg prodavača pneumatika jesu li vam zamenili ventile prilikom zamene pneumatika.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

Vaši nedavno pregledani članci

Nema vaših nedavno pregledanih članaka

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader