PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Održavanje Pneumatika

Akvaplaning je stvarna, a ipak nevidljiva opasnost

Michelin 21 јун 2011

Aquaplaning is a very real, yet invisible danger

Do akvaplaninga ili hidroplaninga dolazi kad se ne može ukloniti voda između pneumatika i površine puta. Voda se nakuplja ispred pneumatika sve dok pritisak vode ne postane veći od pritiska pneumatika usled čega pneumatici gube kontakt s površinom puta. Ovaj gubitak prianjanja na tlo uzrokuje proklizavanje točka i onemogućava reagovanje upravljača, kočnica ili ubrzavanje. Kao rezultat toga, vozilo počinje da gubi kontrolu, proklizava ili se zaokreće. A to je potencijalno opasna situacija.

Kako sprečiti ili smanjiti akvaplaning

 • Redovno proveravajte napumpanost pneumatika.
  Nedovoljan pritisak povećava opasnost od akvaplaninga. Ako je pritisak u pneumaticima 30% manji od preporučene vrednosti pritiska postoji velika opasnost od akvaplaninga.
 • Proveravajte istrošenost pneumatika i dubinu gazećeg profila.
  Što je veća preostala dubina gazećeg profila to se više vode može raspršiti, što smanjuje opasnost od akvaplaninga.
 • Smanjite brzinu.
  Dodatno smanjite brzinu kad se počnete približavati lokvama vode.

Što uzrokuje akvaplaning?

Što uzrokuje akvaplaning
Usled prisutnosti previše vode vaše vozilo može izgubiti kontakt s površinom puta. Pneumatik koji se relativno brzo kreće preko naplavljene površine gura vodu ispred sebe. Udaranje gazećeg sloja o vodu ispred dodirne površine pneumatika s tlom povećava pritisak vode. Ako taj pritisak postane veći od pritiska pneumatika na površini puta, pneumatik više ne može odbijati vodu i podiže se s površine puta. Što je voda dublja i brzina vozila veća, to je intenzivnija ova pojava, što s vremenom može ugroziti držanje na putu. Za ispravne performanse pneumatika na mokrim površinama prvo se mora raspršiti voda i dobiti suva dodirna površina.

Broj žlebova u odnosu na količinu vode

Na sreću, većina nezgoda zbog akvaplaninga može se izbeći dodavanjem žlebova na gazeći sloj i posebnim oblikovanjem dodirne površine s tlom. Međutim, kako se gazeći sloj pneumatika troši, njegova sposobnost otpornosti na akvaplaning se smanjuje. Što je voda dublja, to će pre točkovi početi proklizavati.

Sistem protiv proklizavanja: optimalno držanje puta

Sistem protiv proklizavanja
Kad ima duboke vode na putu, većina pneumatika ne može izbeći akvaplaning. Odsad imate više šanse za siguran prolazak kroz lokve i optimalno prianjanje na tlo zahvaljujući Michelin tehnologijama poput sistema protiv proklizavanja. Prisutan na pneumaticima poput MICHELIN Pilot Sport 3, ovaj sistem osigurava optimalne performanse na mokrim površinama. Posebno oblikovana, zaobljena ramena pneumatika MICHELIN Pilot Sport 3 omogućavaju prolazak kroz vodu i izbegavanje akvaplaninga, a bez smanjenja dodirne površine pneumatika s tlom.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

Vaši nedavno pregledani članci

Nema vaših nedavno pregledanih članaka

 • AUTOMOBIL
 • SUV - 4X4
 • KOMBI - KAMPER
Loader