PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

Vodič Za Kupovinu Pneumatika

Koji pneumatici su za vas?

Michelin 18 мај 2010

Koji su pneumatici za vas? (To je jednostavno kao 2+2)

Koji pneumatici su za vas

Kako bismo vam pomogli pri donošenju pravilne odluke prilikom zamene pneumatika, tri stvari morate imati na umu:


1. Dimenziju vaših pneumatika
2. Klimatske uslove
3. Uslove upotrebe

1. Dimenzije vaših pneumatika

Prilikom zamene pneumatika, proverite jesu li istih dimenzija kao pneumatici koji su fabrički postavljeni na vaše vozilo.  Ako niste sigurni za dimenziju, upotrebite sistem za izbor pneumatika kako biste pronašli prave pneumatike za vaše vozilo. Ili automobilski-pneumatici/program-za-citanje-pneumatika/. Pogledajte kako se očitavaju informacije s bočnih strana. Ako se na vozilo ne postavljaju pneumatici u kompletu od četiri komada, preporučujemo vam da ne kombinujete različite vrste pneumatika na istoj osovini. Ako i dalje niste sigurni, obratite se dobavljaču pneumatika za detalje o postavljanju pneumatika na vaš automobil.

Želite promeniti dimenzije pneumatika?

Promena dimenzije pneumatika može povećati dodirnu površinu gume s tlom. Rezultat je bolji odaziv upravljača i bolje ponašanje vozila u krivinama. Postavljanje niskoprofilnih pneumatika s manjim bočnim zidovima možda izgleda bolje, ali obično znači tvrđu vožnju. A osećaju se i sve nepravilnosti na putu. To također utiče na kočenje, performanse motora, potrošnju goriva itd. Zbog lične sigurnosti, što više se držite izvornog spoljnog prečnika. Razmislite o postavljanju širih naplataka za zadržavanje optimalnih kvaliteta vožnje. Preporučujemo vam da se obratite vulkanizeru kad želite promeniti dimenzije pneumatika.

Vozila 4x4

Na vozilima 4x4 strogo preporučujemo korišćenje kompleta sva ista četiri pneumatike (istih dimenzija, marke, profila i indeksa opterećenja i brzinskog indeksa). Izuzetak je kad je dopušteno postavljanje pneumatika različitih dimenzija napred i pozadi od strane proizvođača vozila. Treba poštovati preporuke proizvođača vozila.

2. Klimatski uslovi u vašem području

Pneumaticima morate rukovati u skladu sa različitim klimatskim uslovima: kiša, jaki vetar, magla, sneg, led itd. Svi ovi uslovi utiču na performanse i morate prilagoditi vaš stil vožnje vremenskim uslovima. Pre kretanja na dugi put proverite stanje vašeg automobila i pneumatika.

Klimatski uslovi

Vožnja po mokrim putevima

Uslovi mokrog puta uključuju kišu, sneg, poledicu i maglu. Za sigurnu vožnju u tim uslovima morate znati da se vožnja po mokrom vremenu uveliko razlikuje od vožnje po suvom vremenu. Naročito kad su u pitanju kiša i magla.

Vožnja po mokrim putevimaNa mokrim putevima, istrošeni pneumatici imaju duži zaustavni put. Kiša također smanjuje vidljivost. Opasnost od akvaplaninga je značajno povećan. Ako je tek počela padati kiša nakon dugog perioda suvog i toplog vremena, prašina i proliveno ulje mogu put učiniti jako klizavim.

Zaustavni put na mokrim putevima tri puta je duži od onog na suvim putevima. Michelin pneumatici u dobrom stanju brzo će izbacivati vodu iz gazećeg sloja, dalje od dodirne površine s tlom. Zato redovno proveravajte dubinu gazećeg sloja. Mora iznositi najmanje 1,6 mm. Što je dubina veća, to je sposobnost izbacivanja vode bolja.

Vožnja po suvim putevima

Vožnja po suvom putu je sigurnija, ali pazite na nagle promene smera na šljunkovitim i makadamskim putevima. Vožnja po takvim putevima može uzrokovati naglo smanjenje sposobnosti prianjanja na tlo pneumatika.

Dok je vožnja po suvim putevima puno sigurnija od one po mokrim, evo i nekoliko dodatnih saveta koji će vam pomoći da održite vaše pneumatike u izvanrednom stanju. I da ostanete na oprezu.

 • Redovno, najmanje jednom mesečno, proveravajte pritisak u pneumaticima.
 • Koristite pneumatike prikladne vašim potrebama—pogledajtenaš sisiem za izbor pneumatika.
 • Pazite na brzinu—ne prelazite propisana ograničenja brzine i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas.
 • Budite oprezni pri vožnji noću—pazite na smanjene uslove vidljivosti.
 • Nemojte voziti kad ste umorni—naročito ako je saobraćaj gust i ima puno pešaka.

3. Vaši uslovi korišćenja

Budući da su pneumatici jedina veza između vašeg vozila i tla, oni igraju ključnu ulogu u upravljivosti, udobnosti, u zaustavnom putu i uštedi goriva. Različiti uslovi korišćenja iziskuju pneumatike različitih karakteristika.

U gradu

Budući da morate biti dvostruko oprezni u gradskoj vožnji, proveravajte vaše pneumatike najmanje jednom mesečno i to na hladno. Premalo napumpani pneumatici povećavaju zaustavni put i povećavaju potrošnju goriva. Nemojte zaboraviti proveriti pritisak i u rezervnom pneumatiku.

Poseban kriterijum za izbor pneumatika za gradsku vožnju:

 • Zaustavni put. Koristite pneumatike s minimalnim zaustavnim putom, kako na mokrim tako i na suvim putevima.
 • Dugi vek trajanja. Gradska vožnja sastoji se od brojnih zaustavljanja i pokretanja, što značajno utiče na životni vek pneumatika. Izaberite pneumatike s dugim vekom trajanja.
 • Potrošnja goriva. Pneumatici s niskim otporom kotrljanja osiguravaju uštedu goriva.
 • Pritisak u pneumaticima. Proveravajte pritisak najmanje jednom mesečno. Premalo napumpani pneumatici povećavaju zaustavni put i potrošnju goriva. Nemojte zaboraviti proveriti pritisak u rezervnom pneumatiku.

Na većim saobraćajnicama i autoputevima

Pneumatici su ključni za karakteristiku upravljivosti vaših vozila pri relativno velikim brzinama. Osiguravaju mogućnost provođenja potrebnih radnji za zadržavanje vozila na pravilnoj putanji.

Kriterijum za izbor pneumatika:

 • Zaustavni put pri velikim brzinama. Za maksimalnu bezbednost, izaberite pneumatike koji osiguravaju minimalan zaustavni put na mokrim i na suvim putevima.
 • Udobnost. Za duža putovanja izaberite pneumatike koji osiguravaju visoki nivo udobnosti, kad su u pitanju vibracije i buka.
 • Držanje puta. Izaberite pneumatike koji osiguravaju maksimalno prianjanje na tlo i stabilnost

Sportski automobili

Ako uživate u sportskoj vožnji, vaši pneumatici moraju vam osigurati mogućnost provođenja svih potrebnih radnji za zadržavanje ispravne putanje vozila pri relativno velikim brzinama - u skladu s saobraćajnim propisima ili u kontrolnim uslovima na stazi.

Kriterijum za izabir pneumatika:

 • Prianjanje na tlo. Tražite profil pneumatika s izvanrednim performansama na suvim i mokrim putevima.
 • Držanje puta. Izaberite pneumatike iz sportske linije MICHELIN. Oni osiguravaju izvanrednu preciznost pri upravljanju i stabilnost u krivinama.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

Vaši nedavno pregledani članci

Nema vaših nedavno pregledanih članaka

 • AUTOMOBIL
 • SUV - 4X4
 • KOMBI - KAMPER
Loader