PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

O Pneumaticima

Dizajn gazećeg sloja. Izvrsno držanje na putu.

Michelin 18 мај 2010

Važnost profila gazećeg sloja

Možda niste o tome razmišljali na takav način, ali pneumatici su poput modnih dodataka. Oni su dragulji koji nadopunjuju i "podižu" dizajn vašeg vozila. Od pneumatika se ne očekuje da samo osigurava dobro držanje na putu, trakciju, prianjanje i da bude sastavni deo vešanja, već i da dobro izgleda. Prilikom dizajniranja vozila, profil gazećeg sloja ključan je faktor koji se može isticati na podu salona.

Svi gazeći slojevi mi izgledaju isto…!

Teško je, ako ne i nemoguće, znati ponaša li se neki gazeći sloj pneumatika bolje od drugog samo na jedan pogled. Jednostavno rečeno, jedino što vas povezuje s putem s ta četiri gumena gazeća sloja veličine ljudske ruke. Dakle, kao što i sami možete pretpostaviti, oni su izuzetno važni za osiguranje visokog nivoa držanja na putu, sposobnosti zaustavljanja, performansi i bezbednostii. Posebno u nepogodnim vremenskim uslovima. To je jedan od razloga zbog kojeg Michelin ima 4.000 ljudi koji predano rade na istraživanju i razvoju, s najvećim budžetom za istraživanje i razvoj u sektoru pneumatika.

Dizajn gazećeg sloja

Struktura, materijali i dizajn gazećeg sloja

To su elementi koji pneumatiku osiguravaju visok kvalitet i sigurnost i niske troškove za korisnika. Dok je struktura nevidljiva, dizajn gazećeg sloja od crne gume prilično je vidljiv. Pogledajmo kako to utiče na dve ključne performanse:

 • Bezbednost (nivo prianjanja na tlo)
 • Kontrola nad vozilom (nivo upravljivosti na suvom tlu)

DRŽANJE NA MOKRIM POVRŠINAMA

Kako biste razumeli ulogu gazećeg profila pneumatika na mokrim putevima, pokušajte zamisliti vodenu pumpu. Što je veći broj kanala u gazećem sloju vašeg pneumatika, to više može pumpati vodu i izbacivati je iz žlebova dodirne površine s tlom. Tako je držanje na putu bolje. On na zapanjujući način sakuplja vodu i izbacuje je iz žlebova dodirne površine s tlom u samo nekoliko milisekundi. Na primer, pneumatici dimenzija 195/65 R 15, mogu izbaciti gotovo 15 litara vode u sekundi.

Broj žlebova

 • Što je veći broj žlebova, to je veća sposobnost gazećeg sloja da "skladišti i pumpa" vodu.

Oblik i raspored

 • Kao i kod sistema za odvod vode, oblik žlebova  gazećeg sloja (simetričan, usmeren, asimetričan) određuje koliko brzo će se izbacivati voda s dodirne površine s tlom.

Lamele

 • To su tanke niti duž cele površine gume koje poboljšavaju trakciju na mokrim i ledom prekrivenim putevima. Delujući kao brisači vetrobranskog stakla, lamele pomažu pri izbacivanju vode s rubova i iz žlebova pneumatika.

NIVO UPRAVLJIVOSTI NA SUVIM PUTEVIMA

Krutost gazećeg sloja jedan je od ključnih elemenata koji uveliko utiče na preciznost kontrole i odaziv upravljača.

Krutost gazećeg sloja postiže se putem:

Profil pneumatika

 • Ravan profil s kvadratnim ramenima osigurava dobre performanse prilikom skretanja.

Broja lamela

 • Što je manji broj žlebova na gazećem sloju, to je više gume u direktnom kontaktu s tlom i to je bolje držanje puta.

Velikih gumenih blokova na gazećem sloju

 • Veliki gumeni blokovi na gazećem sloju ograničavaju mobilnost gazećeg sloja svojom debljinom.

Samoblokirajuće lamele

 • Gumeni blokovi gazećeg sloja sa puno poprečnih lamela smanjiće krutost gazećeg sloja. Protiv takvog učinka uveli smo složene, trodimenzionalne lamele koje se međusobno blokiraju pod opterećenjem.

Kako se troše pneumatici, tako se troši i gazeći sloj, što ograničava njegovu efikasnost pri osiguranju trakcije. Zato redovno proveravajte dubinu gazećeg sloja, najmanje jednom mesečno. Pneumatici se moraju zameniti kada je dubina gazećeg sloja 1,6 mm. Zamena je tada neophodna zbog nedovoljne bezbednosti u vožnji, a i zbog kršenja zakona. Istrošen gazeći sloj pneumatika može biti opasan i zbog toga treba da se zameni. Merači dubine gazećeg sloja se mogu kupiti kod stručnjaka za pneumatike.

Za više informacija pogledajte:

Stranicu MICHELIN sistema za izbor pneumatika.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

 • AUTOMOBIL
 • SUV - 4X4
 • KOMBI - KAMPER
Loader