PNEUMATICIPNEUMATICI SAVETISAVETI PRODAVCIPRODAVCI

O Pneumaticima

Naučite "jezik pneumatika" u jednoj minuti

Michelin 18 мај 2010

Kako se čitaju oznake na bokovima pneumatika

Jezik pneumatika stran je većini ljudi. Sastoji se od tajnovitih brojki, slova, simbola i kodova koji su smešteni bočno na pneumatiku. A u stvari oni sadrže brojne korisne i važne informacije o karakteristikama svakog pneumatika. Zato, ako ne znate pročitati širinu pneumatika iz simbola brzine—ili ako želite proširiti vaše znanje—evo nekoliko važnih stvari koje vam mogu pomoći pri izboru pravih pneumatika za vas.

Najvažnije stavke:

1. Naziv pneumatika
2. Dimenzija
3. Tubeles pneumatik (bez unutrašnje gume)
4.  DOT: Odsek transporta

 

Tri pahuljice na planinskom vrhu:

Simbol tri pahuljice na planinskom vrhu (3pMSF). Dodatna oznaka na M+S pneumaticima koja označava da su napravljeni za otežane uslove vožnje po velikom snegu.

Tri pahuljice na planinskom vrhu

GREEN X:

Michelin je uveo oznaku 'GREENX' u svoj noviji proizvodni program pneumatika za označavanje "zelenih", energetski efikasnih pneumatika. Osim što smanjuju potrošnju goriva, ovi pneumatici osiguravaju izvanredne performanse kad su u pitanju trošenje i prianjanje na mokrim putevima.

Green XAko pneumatik ima oznaku dodatnog opterećenja (XL) ili ojačanja (Reinf), to znači da mu je dozvoljeno opterećenje veće od onog koje je uobičajeno za pneumatike tih dimenzija. Oznake pneumatika morate uzeti u obzir prilikom zamene vaših pneumatika.

ZP: Nula pritisak:

ZP označava MICHELIN pneumatike "run-flat" s kojima se može voziti na prazno i koji imaju ojačane bokove. Ovi samonoseći pneumatici (SST) omogućuju vam nastavak putovanja kad vam se probuši guma.

ZP: ova oznaka znači da možete nastaviti vožnju s praznim pneumatikom još 80 km vozeći brzinom do 80 km/h.

ZP SR: znači da možete nastaviti vožnju s praznim pneumatikom na udaljenost do 30 km vozeći brzinom do 80 km/h.

Posebne oznake pneumatika proizvođača automobila

Npr. Pilot Primacy MO (Mercedes)
Npr. N marked Pilot Sport PS2 (Porsche)
Npr. 205/55R16 91V Pilot Primacy G1

Neki Michelin pneumatici (uglavnom oni visokih performansi) imaju posebne oznake koje označavaju da su ti pneumatici dizajnirani za osiguranje optimalnih performansi na određenim modelima vozila pojedinih proizvođača.

Michelin pneumatici s ovim posebnim oznakama napravljeni su drugačije od ekvivalentnih standardnih pneumatika. Ti pneumatici nisu bolji ili lošiji od ekvivalentnih standardnih pneumatika, već je razlika u tome kako se ponašaju na automobilu. Ove oznake nalaze se na bokovima pneumatika i na novim nalepnicama pneumatika.

Neke posebne oznake proizvođača automobila (N, C i K) vrlo su specifične zbog tipova vozila na koja se postavljaju. Ta vozila imaju posebne tehničke karakteristike i ako se ne opreme prikladnim pneumaticima neće se ponašati na način predviđen njihovim dizajnom.

Neki pneumatici koji su razvijeni za određene proizvođače automobila imaju posebne oznake po kojima se razlikuju od ekvivalentnih standardnih pneumatika zbog različitih tehničkih karakteristika koje posjeduju.
G1 pneumatici primjerice imaju malo drugačije fizičke dimenzije.

G1 pneumatici nisu posebno dizajnirani za nekog posebnog proizvođača automobila. Druge oznake (poput *, MO) traže proizvođači automobila kako bi se napravila razlika između pneumatika dizajniranih za njihova vozila i standardnih pneumatika. Pravilan odabir pneumatika osigurava postizanje optimalnih performansi.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

  • AUTOMOBIL
  • SUV - 4X4
  • KOMBI - KAMPER
Loader