Automatski Pozadina background reglementation Obaveštenja i Saveti

Da li mogu da zadržim zimske pneumatike i tokom leta?

Možete doći u iskušenje da zadržite zimske pneumatike tokom cele godine, ali da li je to dobra ideja? Pročitajte ovaj članak i saznajte više o pravilima i propisima vezanim za zimske pneumatike, udobnosti koju oni donose na putu, bezbednosti koju nude i načinima na koje vam mogu uštedeti novac. Ovde možete naći sve što vam je potrebno da znate o vožnji sa zimskim pneumaticima tokom leta, kao i tokom cele godine.

Zašto odabrati zimske pneumatike?

Zimski pneumatici, ili pneumatici za sneg, kako se ponekad nazivaju, su dizajnirani za zimsku sezonu zahvaljujući njihovim širokim i dubokim usecima. Ovaj jedinstveni gazeći sloj i guma adaptiraju se na niske temperature i nude izvanredno prianjanje na putu na hladnoći omogućavajući vam da vozite sa sigurnošću bez obzira na vremenske prilike.

Da li je zabranjeno da vozite sa zimskim pneumaticima leti?

U Srbiji ne postoji zakon koji propisuje da je zabranjeno voziti sa zimskim pneumaticima tokom letnjih meseci. Takođe, ne postoji zakon po kome su zimski pneumatici obavezni kada počne zimska sezona. Na samom vozaču je da koristi pneumatike koji odgovaraju određenoj sezoni, s tim što prioritet treba da bude na bezbednosti i udobnosti na putu.

Automatski Edicija Bibendum Hiver Obaveštenja i Saveti

bras bib hiver

Kada mogu da koristim moje zimske pneumatike?

Preporučujemo korišćenje zimskih pneumatika (poznatijih kao pneumatici za sneg) kada temperature počnu da padaju ispod 7°C.

Zašto?

Kada vozite zimi na temperaturama ispod 7°C, zaustavni put zimskih pneumatika je kraći u poređenju sa letnjim pneumaticima na bilo kom tipu podloge (suva, vlažna, prekrivena snegom, poledica) i zimski pneumatik nudi bolje prianjanje.

Zbog čega treba da zamenim svoje zimske pneumatike leti?

Radi bezbednosti, pređite na letnje pneumatike zbog kraćeg zaustavnog puta

Letnji pneumatici garantuju maksimalnu bezbednost na suvim i vlažnim putevima kada su temperature iznad 7°C.
 

 

Sa druge strane, na temperaturama ispod 7°C, sertifikovani zimski pneumatici (označeni sa „M+S” i/ili „3PMSF”*) u poređenju sa letnjim pneumaticima imaju bolje performanse u zimskim uslovima vožnje.
Testove su uradili TÜV SÜD 2013. godine sa pneumaticima oznake „205/55 16 H”.

* 3PMSF: 3 Peak Mountain Snow Flake, zimski sertifikat.

 

(1) Prosečan zaustavni put  sertifikovanog zimskog pneumatika u poređenju sa letnjim pneumatikom. Kočenje je testirano na vlažnoj podlozi pri brzini od 80 do 0 km/h. Testove su izvršili TÜV SÜD 2013. godine, na pneumaticima oznake „205/55 R16 H”, na temperaturama između 4°C i 6°C.

 

 

 

Automatski Slika sche ma 3 Obaveštenja i Saveti

Automatski Slika sche ma 3 Obaveštenja i Saveti

Automatski Slika schéma 2 neige 30m fr Obaveštenja i Saveti

Automatski Slika schéma 2 neige 30m fr Obaveštenja i Saveti

(2) Prosečan zaustavni put  sertifikovanog zimskog pneumatika u poređenju sa letnjim pneumatikom. Kočenje je testirano na podlozi prekrivenoj snegom pri brzini od 50 do 0 km/h. Testove su uradili TÜV SÜD 2013. godine, sa pneumaticima oznake „205/55 R16 H”, na temperaturama između -4°C i -6°C.

Za dodatnu uštedu goriva

Otpor kotrljanja zimskog pneumatika je veći nego što je to slučaj kod letnjeg pneumatika istih dimenzija. Pri vožnji na zimskim pneumaticima tokom leta trošićete više goriva i beležiti veće emisije CO2.

Za udobnost

Zamenom vaših zimskih pneumatika modelima prilagođenim letnjim uslovima vožnje i višim temperaturama činite izbor koji je takođe dobar za udobnost vozača. Letnji pneumatici garantuju bolju upravljivost na putevima pri temperaturama koje prelaze 30°C, pritom vam omogućavajući udobnu i bezbednu vožnju.

Zakonodavstvo

Iako nije preporučljivo, zbog bezbednosnih razloga kao i bespotrebne potrošnje goriva, u Srbiji je trenutno dozvoljeno voziti sa zimskim pneumaticima tokom cele godine. Takođe, niste obavezni da opremite vaše vozilo zimskim pneumaticima kad nastupe hladnoće. Jedino je upotreba pneumatika sa klinovima zabranjena van određenih regiona i određenih delova godine.

Bezbednost

Vožnja sa zimskim pneumaticima tokom leta predstavlja realnu opasnost kada temperature počnu da rastu. Naime, na temperaturama iznad 30°C, guma zimskih pneumatika ima tendenciju da omekša, što smanjuje prianjanje pneumatika na put. Ovo zauzvrat smanjuje efikasnost pneumatika, bez obzira na pređeni put.

Šta je sa pneumaticima za sve sezone?

„CrossClimate” asortiman pneumatika kompanije MICHELIN čine 3PMSF*-sertifikovani pneumatici za sve sezone koji pružaju inovativna rešenja za zimske i letnje pneumatike.

Sa „CrossClimate” asortimanom pneumatika kompanije MICHELIN možete bezbedno voziti i leti i zimi, bez razmišljanja o tome da li treba da zamenite pneumatike kad vremenske prilike počnu da se menjaju. Ovi pneumatici su stoga najbolja opcija za vozače koji žive u područjima sa umerenom klimom i u kojima vremenske prilike ostaju blage u većem delu godine sa povremenim hladnim periodima.

Automatski Slika schéma 1 pluie 4 10m fr Obaveštenja i Saveti

schéma 1 pneu été en hiver pluie 4 10m fr

Automatski Edicija pneu voiture hiver michelin crossclimate Obaveštenja i Saveti

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter

Koristite veb pretraživač za koji ne postoji podrška
Ovaj veb sajt ne podržava internet pretraživač koji koristite. Postoji mogućnost da pojedine funkcionalnosti ne rade kao što je predviđeno, što može dovesti do neobičnog ponašanja veb sajta prilikom njegovog pregledanja. Da biste u potpunosti iskoristili sve prednosti ovog veb sajta koristite ili nadogradite/instalirajte neki od sledećih interenet pretraživača
IE
firefox 66+
chrome 72+
edge 17+
safari 12+
opera 58+