Srbija

Održavanje Pneumatika

Kako proveriti nivo istrošenosti pneumatika

Michelin 27 јан 2011

Kako proveriti nivo istrošenosti pneumatika

Gazeći sloj je jedini deo pneumatika koji osigurava prianjanje na tlo. Visina njegovog profila ključna je za sigurnost vašeg vozila. Dubina profila gazećeg sloja utiče na ispravnost i stanje pneumatika. Vožnja s istrošenim pneumatikom povećava opasnost od puknuća pneumatika, akvaplaninga i smanjuje sposobnost vožnje u zimskim uslovima. Mala visina profila gazećeg sloja zimi značajno smanjuje nivo prianjanja na tlo i mogućnost kontrole nad vozilom. Vozači koji voze s pneumaticima čija je visina profila gazećeg sloja manja od zakonski dozvoljene granice dovodi vas u sferu kršenja zakona.

Faza 1 – Pristupite gazećem sloju

Prva faza provere visine profila gazećeg sloja sastoji se od toga da iz pravog ugla sagledate prednje pneumatike.

  • Parkirajte vozilo na vodoravnu i ravnu površinu.
  • Zategnite ručnu kočnicu.
  • Okrenite upravljač za 45°, udesno ili ulevo, kako biste jasno mogli videti prednje pneumatike pre samog početka pregledavanja dotičnog pneumatika.

Faza 2 - Proverite profil gazećeg sloja

Nakon toga možete proveriti dubinu profila gazećeg sloja i stanje pneumatika. Ne oslanjajte se na svoje procene ! Izmerite visinu profila gazećeg sloja koristeći merač dubine koji je jednostavan za upotrebu. Za to vam je potrebno svega nekoliko minuta.

Na pneumaticima, visina profila gazećeg sloja mora biti minimalno 1,6 mm po celom obimu i na sredini gazećeg sloja koji čini tri četvrtine širine pneumatika. Uvek proverite dubinu profila gazećeg sloja na različitim mestima. Svi pneumatici imaju izbočine - indikatore istrošenosti u većini otvora. Kad se profil gazećeg sloja istroši do istog nivoa na kojem se nalaze indikatori istrošenosti, pneumatik se nalazi na zakonom propisanoj graničnoj vrednosti i mora se zameniti. Slobodno se obratite za savet vašem vulkanizeru.

PRONAĐI PRAVE MICHELIN PNEUMATIKE

Preuzmite preporuke unosom detalja vozila ili dimenzije pneumatika i navođenjem potreba u vožnji.

Vaši nedavno pregledani članci

Nema vaših nedavno pregledanih članaka

  • automobil
  • 4x4 / suv
  • kombi/kamp-vozilo
Loader